Julkkikset

Helena Ahti-Hallbergin avioliitto kukoistaa lasten muutettua kotoa: ”Ruuhkavuosina mietin monesti, haluanko jatkaa avioliittoa”

Tanssinopettaja ja TTK-tuomari Helena Ahti-Hallberg ja Eric Hallberg salamarakastuivat 30 vuotta sitten. Ruuhkavuosina suhdetta koeteltiin, ja pari kokeili myös terapiaa. – Nämä vuodet lasten muutettua pois ovat olleet ehkä suhteemme ihaninta aikaa, Helena sanoo nyt.

Teksti:
Annan Toimitus 
Kuvat:
Mirva Kakko

Helena Ahti-Hallberg kokeili puolisonsa kanssa kerran myös terapiaa.

Tanssinopettaja ja TTK-tuomari Helena Ahti-Hallberg ja Eric Hallberg salamarakastuivat 30 vuotta sitten. Ruuhkavuosina suhdetta koeteltiin, ja pari kokeili myös terapiaa. – Nämä vuodet lasten muutettua pois ovat olleet ehkä suhteemme ihaninta aikaa, Helena sanoo nyt.

Tanssinopettaja ja Tanssii tähtien kanssa -tuomari Helena Ahti-Hallberg on tahtonainen, joka pukee unelmansa tavoitteiksi ja panee toimeksi.

Niihin asioihin, joihin ei voi vaikuttaa, on vain sopeuduttava. Kuten räntäsateeseen – tai koronaan. Kun pandemia vei Helenalta viime keväänä työt, hän ei suinkaan jäänyt sohvalle voivottelemaan. No, pari päivää meni Net­flixin parissa. Sitten hän alkoi toteuttaa pitkää to do -listaansa. Sipoossa sijaitsevan kodin yläkertaan vaihdettiin parketit ja seinät maalattiin. Kaapit siivottiin. Tuunausta odottaneet vaatteet korjattiin.

Lisäksi Helena ja hänen miehensä Eric Hallberg innostuivat tekemään kulinaarisia kokeiluja. Keittiössä syntyi karjalanpiirakoita, korvapuusteja, juustokakkuja, sushia…

– Kaiken ahdistuksen keskellä meillä oli välillä suorastaan rikollisen hauskaa, hän tunnustaa.

Mutta kun Helena kesäkuussa pääsi taas vetämään tanssitunteja, hän päätti yhden asian. Ikinä enää hän valita siitä, että pitää mennä töihin. Työhön saa mennä.

Helena ja Eric ovat jälleen kaksin

Helena ja Eric tapasivat vuodenvaihteessa 1990. Helena asui tuolloin Englannissa ja tähtäsi tanssiparinsa Chris Johnstonin kanssa maailmanmestaruuteen.

–  Kaksikymppisenä avioliitto ja perhe eivät todellakaan olleet tavoitelistallani ykkösenä. Minulla oli rajaton luottamus siihen, että siipeni kantavat mihin vaan. Parhaimmillaan ylsimme MM-semifinaaleihin, silti huippu tuntui olevan kaukana.

Kun Helena tapasi Suomessa käydessään Ericin, tapahtui salamarakastuminen.

–  Sain huomata, että unelmat voivat muuttua nopeastikin. Menimme pika­pikaa naimisiin ja kohta odotin esikoistamme. Kilpaurasta luopuminen ei kirpaissut, sillä sain tilalle niin paljon.

Helena on kokenut ainoan ikäkriisinsä 29-vuotiaana. Tuolloin suurin osa hänen ystävistään oli vielä sinkkuja; Helenalla puolestaan oli aviomies, kaksi lasta, omakotitalo ja ura tanssinopettajana.

–  Tunsin olevani porukassa hieman ulkopuolinen. Nyt ystävilläni on vielä alaikäisiä lapsia, kun me Ericin kanssa olemme eläneet kaksistaan jo pitkään. Nämä vuodet lasten muutettua pois ovat olleet ehkä suhteemme ihaninta aikaa. Saamme tehdä mitä haluamme, emme ole enää lapsillemme vastuussa.

Tanssii tähtien kanssa -tuomari Helena Ahti-Hallberg ja hänen puolisonsa Eric Hallberg
Tanssii tähtien kanssa -tuomari Helena Ahti-Hallberg ja hänen puolisonsa Eric Hallberg vuonna 2012.

Ruuhkavuodet toivat ristiriitoja

Helenan mielestä nykyään monet harkitsevat avioitumista loputtomiin.

–  He kai odottavat, löytyisikö nurkan takaa vielä parempi kumppani. Mutta kun lähtee suhteeseen täysillä, se kasvaa ja kehittyy. Hyvästä voi tehdä vielä paremman.

Ruuhkavuodet vaikuttivat Helenan ja Ericin suhteeseen.

–  Silloin meillä ei ollut tarpeeksi aikaa toisillemme, ja se johti ristiriitoihin. Mutta minä en helpolla heitä hanskoja tiskiin. Monesti mietin, haluanko vielä jatkaa liittoa. Ne olivat tärkeitä hetkiä: jos ei koskaan kyseenalaista ratkaisujaan, niiden takana ei voi seistä vakaana.

Pari kävi kerran avioliittoterapiassakin.

–  Vastaanotolla istuessamme katsoimme toisiamme ja totesimme, että ehkä joku muu tarvitsee tätä meitä enemmän. Me osaamme ratkoa ongelmamme ihan kahdestaankin. On itsestämme kiinni, haluammeko saada suhteen toimimaan. Me onneksi halusimme.

Luit juuri lyhennelmän Annan 34/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Tässä iässä -sarjan jutussa Helena Ahti-Hallberg ajatuksiaan parisuhtestaan, kehostaan, työstään, isovanhemmuudestaan. Millaisen jäljen varhain menehtynyt isä jätti Helenan elämään? Miksi Helena ei tunne kuolemanpelkoa? Miten Helenan työminä ja kotiminä eroavat toisistaan? Lue Helenan koko haastattelu numerosta 34/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X