Julkkikset

Helmi-Leena Nummela rehellisenä Roope Salmisen kanssa jakamastaan elämänvaiheesta: ”Kyllä kommunikaatio keskittyy paljon lapseen ja sen asioihin”

Helmi-Leena Nummela uskoo tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ja kertoo, kuinka se onnistuu käytännössä pikkulapsiaikana.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Kari Pekonen

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela kertoo elävänsä unelmaansa.

Helmi-Leena Nummela uskoo tasa-arvoiseen vanhemmuuteen ja kertoo, kuinka se onnistuu käytännössä pikkulapsiaikana.

Tällä hetkellä Syke-draamasarjaa tähdittävä Helmi-Leena Nummela nähdään pian myös Elisa Viihteen uudessa muistisairaudesta kertovassa Kultakala-sarjassa. Hän näyttelee kurssikaverinsa Miila Virtasen räväkkää ystävää.

– Äitiyden myötä siviilissä oma ajankäyttö on muuttunut ja se on tuonut ystävyyssuhteissa myös muutamia pettymyksiä. Mutta toisaalta osa ystävistä on tullut osaksi minun kasvanutta perhettä, adaptoitunut osaksi uutta elämäntilannetta. Juuri yksi ystävä oli meillä yökylässä ja juorusimme yöhön.

Helmi-Leenan ja avopuoliso, näyttelijä-laulaja Roope Salmisen esikoinen täyttää keväällä kaksi vuotta.

– Jonkun verran puhumme kotona töistä, mutta kyllä kommunikaatio keskittyy aika paljon lapseen ja sen asioihin. Meillä on ollut alusta asti tasa-arvoinen vanhemmuus 50-50. Kun imetin, pumppasin maitoa pulloon, jolloin saatoin nukkua yhden syötön pidempään. Nykyään jako on helpompi, kun tasa-arvoinen kulttuuri on juurrutettu alusta asti.

Suhteet luodaan varhaislapsuudessa, Helmi-Leena toteaa.

– Moni vanhempi mieskollega on sanonut, että harmittaa, kun ei ollut niin paljon paikalla, kun lapset pieniä.

Helmi-Leena arvottaakin kunnioituksen ja ystävyyden parisuhteessa korkealle.

– Ilman ystävyyttä ei olisi kumppanuutta.

Epäonnistumiseen tuomittu vanhemmuus

Näyttelijä arvelee, että elää nyt 35-vuotiaana elämää, josta unelmoi vielä teatterikoululaisena. Hän on kertonut julkisesti, miten armottomuus itseä kohtaan johti nuorempana syömishäiriöön.

– Nykyään armollisuus näkyy siinä, että en vaadi enää, että kaikesta pitäisi päivän aikana suoriutua täydellisesti.

Helmi-Leena arvelee, että tähän ovat auttaneet elämäntilanne ja ikä.

– Tämä ala itsessään on maanisdepressiivinen. Silloin kun paljon palloteltavaa, helposti väsyneenä alkaa soimaamaan itseään, että miksi et ole ehtinyt tänään treenaamaan tai söit huonosti, hän kuvailee.

– Vanhemmuus itsessään opettaa armollisuutta, koska siinä on lähtökohtaisesti jo tuomittu epäonnistumaan. Lapsen myötä tavalliset jutut ovat nousseet arvoon. Päivät, jolloin ollaan vain, näyttelijä totesi Kultakalan lehdistöpäivässä.

Sarja alkaa 6. maaliskuuta.

X