Atlantin yli -kippari Hjallis Harkimo: "Oli hyvä, että muut eivät tienneet, mitä olisi voinut tapahtua"
Hjallis Harkimo vietti muiden julkkispurjehtijien kanssa kolme viikkoa Atlantin aalloilla.
Julkkikset

Hjallis Harkimo Atlantin yli -ohjelman purjehduksen vaaroista: ”Muut eivät tienneet, mitä olisi voinut tapahtua”

Atlantin yli -ohjelmassa julkkispurjehtijat ylittävät Atlantin rankoissa olosuhteissa. Kokenut purjehtija Hjallis Harkimo yllättyi siitä, miten paljon hän kantoi huolta muiden selviytymisestä. – Pelkäsin, että jollekin porukasta sattuu jotain.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: TV5

Atlantin yli -ohjelmassa kansanedustaja ja liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo johtaa julkkisjoukon valtameren yli. Miehistöön kuuluu Hjalliksen lisäksi hänen oma poikansa Joel Harkimo, näyttelijä Mikko Leppilampi, laulaja Arja Koriseva, jääkiekkolegenda Kimmo Timonen, juontaja Viivi Pumpanen ja huippukokki Jyrki Sukula. Julkkisten lisäksi mukana olivat myös veneen omistaja Jyrki Mäki, ensiapu- ja pelastusvastaava Ville Hytönen sekä kuvausryhmä.

Huoli toisista yllätti Hjalliksen

Venekunta purjehtii ohjelmassa Karibialta Kanarialle, eli vasten vallitsevia pasaatituulia. Myöskin vuodenaika oli poikkeuksellinen Atlantin ylitykselle. Olosuhteet olivat vastatuuleen purjehtiessa ajoittain todella rankat. Niin rankat, että Hjallis alkoi kantaa enemmän huolta toisten pärjäämisestä kuin olisi etukäteen uskonut.

– Koko matkan yllättävin tilanne oli se, kun aloin miettiä, että olen vastuussa koko porukasta ja minun täytyy saada nämä ihmiset hengissä perille. En olisi uskonut, että minulle olisi tullut siitä niin kovat paineet kuin loppujen lopuksi tuli, Hjallis kertoo.

Vaarojen tiedostaminen aiheutti pelkoa

Kokeneena purjehtijana Hjallis tiedosti purjehtimiseen ja veneen sekä purjeiden käsittelyyn liittyvät vaarat paremmin kuin muut julkkispurjehtijat.

– Purjeissa ja köysissä on todella kovat voimat. Jos esimerkiksi vinssejä käsittelee väärin, voi lähteä käsi. Ja meri on pimeä. Jos sinne olisi tippunut joku, häntä olisi ollut todella vaikea löytää.

Oma tietämys yhdistettynä toisten tietämättömyyteen aiheutti Hjallikselle huolta.

– Pelkäsin, että jollekin porukasta sattuu jotain. Oli hyvä, että muut eivät tienneet, mitä kaikkea olisi voinut tapahtua. Jos jokainen olisi ymmärtänyt, mitä kaikkea olisi voinut sattua, osa porukasta ei olisi lähtenyt mukaan, Hjallis arvioi.

Atlantin yli TV5:llä 3.9. alkaen sunnuntaisin klo 21.00.

Lue myös:

Hjallis Harkimo ”Viihdyn mainiosti yksin”

Arja Koriseva puhuu väleistään sisaruksiinsa: ”Siskot kannustivat minua uskomaan paranemiseen”

Lapsuudenperheen vaikeudet kasvattivat Viivi Pumpasta: ”Isän henkinen romahtaminen opetti minua paljon”

Mikko Leppilampi ylpeänä avovaimonsa uudesta tv-työstä: ”Maryamille sanottiin, ettei hänestä koskaan tule mitään”

X