Julkkikset 4.1.2017

Homeen takia elämäänsä vuosia rajusti rajoittanut Maria Nordin: ”Inhottaa, kun minua pidetään hysteerisenä”

Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia
Kahden lapsen äiti Maria Nordin, 33, saattaa jopa oksentaa vietettyään aikaa homeisessa rakennuksessa. Homeelle altistuneen elämässä matkailu, työarki ja jopa elokuvissa käyminen ovat haasteellisia.

Maria Nordin on halunnut tavata elokuvateatterin lähes autiossa aulassa, sillä se on yksi niistä harvoista julkisista tiloista, joissa hän ei saa oireita huonosta sisäilmasta. Oireet saattavat olla kaikkea päänsärystä hengenahdistukseen.

Maria on elämänsä aikana altistunut niin pahasti huonolle sisäilmalle ja homeelle, ettei voi valita tapaamispaikkaa sen perusteella, missä haluaisi käydä. Etusijalle menee se, missä Maria pystyy olemaan.

Sopivia paikkoja on vähemmän kuin epäsopivia.

– Piipahdus ei välttämättä aiheuta oireita, mutta en pystyisi katsomaan elokuvaa homeisessa elokuvateatterissa. On myös paikkoja, joihin en suostu menemään, sillä sairastun niissä niin pahoin.

– Ennen kuin sovin tapaamisen, tarkistan paikan sopivuuden homealtistuneiden vertaistukiryhmästä. Valitettavasti julkisissa tiloissa ongelmana on se, että jollain voi olla homeiset vaatteet tai todella paljon hajuvettä, mikä myös aiheuttaa minulle oireita.

Kuulostaa hankalalta.

– En pidä elämääni mitenkään askeettisena. Olen aika introvertti, ja minusta on ihanaa viettää aikaa kotona.

Hygienian hoitoon riittävät ruokasooda ja suola

Maria sanoo, että huonossa sisäilmassa voi olla myrkyllisiä kemikaaleja, toksiineja, joihin homeelle herkistyneet reagoivat. Sama vaikutus on tietyillä tuoksuilla ja kemikaaleilla.

– Ollessani neljävuotias kosmetiikkaosastot pistivät nenääni. Olin kemikaalialtistunut jo silloin.

Kuten moni muukin 1980-luvun lapsi, myös Maria leikki lattialla, jota päällysti muovimatto. Sen ajan muovimatoissa ja esimerkiksi lasten leluissa käytettiin muoveja, joita ei tänä päivänä käytettäviksi suositella.

Maria ja hänen muusikkomiehensä Reino Nordin haluavat tarjota lapsilleen toisenlaisen lapsuuden. He valitsivat lasten koulunkin sen perusteella, missä olisi hyvä sisäilma. Perheessä kiinnitetään erityishuomiota myös ruokavalioon.

– Syömme gluteenitonta ja mahdollisimman maidotonta ravintoa. Pyrin tekemään kaiken ruoan itse, jolloin näen, mitä raaka-aineita siihen tulee.

Ruoassa Maria välttelee lisäaineita, samoin kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Astiat hän pesee kasvipohjaisella palasaippualla ja hygienian hoitoon riittävät ruokasooda ja suola.

Ruisleivästä ja hajuvesistä luopuminen eivät tuntuneet Mariasta ylitsepääsemättömän suurilta uhrauksilta, mutta edellisestä elämästään hän kaipaa matkustelua.

– Voidaksemme matkustella minun pitää tutustua todella huolellisesti kohdemaan hotelliin, jotta voin varmistua sen homeettomuudesta. On aika raskasta lähteä kahden pienen lapsen kanssa vieraassa maassa yön selkään uutta hotellia etsimään. Sekin on tullut koettua.

Nyt Maria on ottanut ison riskin ja varannut tammikuuksi matkan Thaimaahan.

– Olen varannut paikan päältä monta hotellia. Pahimmassa tapauksessa tulemme maitojunalla takaisin Suomeen.

Lapset eivät ole syöneet yhtään antibioottikuuria

Maria uskoo, että kemikaalien sekä homeen välttelyllä ja hänen lastensa terveydellä on suora yhteys.

– Lapsemme eivät ole syöneet elämänsä aikana yhtäkään antibioottikuuria. Vuoteen he eivät ole olleet kipeitä.

Ihmisten reaktiot eivät silti lakkaa ihmetyttämästä häntä.

– Inhottaa, kun minua pidetään hysteerisenä ja bakteerikammoisena. Asia on mielestäni aivan päinvastainen. Minähän rakastan bakteereja. En koskaan sano lapsille, että peskää kätenne, elleivät he ole koskeneet ulkona koirankakkaan.

Kaikki eivät ole vakuuttuneita Marian empiirisistä kokeista. Maria sanoo, että osa lääkäreistä väittää homeen aiheuttavan vain astmaa. Lääketieteen näkökulmasta ongelmana on se, ettei homesairauksia voida testata laboratoriokokeilla, joilla voitaisiin varmistaa tai sulkea pois home- ja kosteusvauriosairauksia.

– Todella moni lääkäri psykologisoi homealtistuksen. Mielestäni kyse on vakavasta asiasta, sillä monelle asiakkaalleni on suositeltu psykiatria, vaikka he ovat menettäneet homeen takia työnsä, perheensä ja kotinsa. Olen itsekin kohdannut monesti psykologisointia, kun olen käynyt lääkärissä ja kertonut oireistani. Ennen se tuntui pahalta, nykyään lähinnä huvittaa.

Maria epäilee sen johtuvan siitä, ettei länsimaisella lääketieteellä ole keinoja parantaa sisäilmaongelmista kärsiviä.

– Ainoa, mikä auttaa, on homeeton ympäristö. Eivät oireet millään pillerillä katoa.

Marian pahin uhkakuva liittyy juuri siihen, että hän joutuisi esimerkiksi vanhuksena homeiseen sairaalaan muiden armoille, eikä häntä otettaisi tosissaan.

Maria Nordinin haastattelu kokonaisuudessaan Annassa 1/2017. Ilmestymispäivä on 4.1.

Lue lisää:

Allergiaa vai homeongelma? Maria Nordin neuvoo: Näin tunnistat homealtistuksen oireet

Näin vähennät kemikaalikuormaasi – 10 helppoa vinkkiä

Krooninen kipusairaus on kohtuuton kumppani: ”Pelottavinta on, etten voi hallita kipua”

Pahalla maailmalla säikyttely voi laukaista kriisin: ”Miksi hankin lapsia, kun maailma kulkee kohti tuhoaan?”

Kommentit (6)

Miksi saan lukea lähes identtisen jutun/haastattelun Nordinista toisesta naisten lehdestä ?
00

Määräkohteisilla peloilla (fobia) tarkoitetaan huomattavaa ja itsepintaista pelkoa, joka on kohteeseen tai tilanteeseen nähden liiallista tai epärealistista ja joka kohdistuu tiettyyn kohteeseen tai tilanteeseen.
Altistuminen pelkoa herättävälle kohteelle aiheuttaa lähes aina välittömän ahdistusreaktion, joka voi olla luonteeltaan myös paniikkikohtaus.
Itsepäisempien pelkojen taustalla on usein erilaisia kehityksen aikaisia ja joskus tiedostamattomia tunnemuistoja, jolloin tiivis psykoanalyyttinen tai traumaterapeuttinen psykoterapia voivat olla tehokkain psykoterapian muoto.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00394

Linkin takaa löytyy aiheesta lisää.
Jos on omaa ja varsinkin muiden ihmisten elämää rajoittava sairaus, olisi hyvä lopettaa itsellensä valehteleminen ja toimia lääkärin antamien ohjeiden mukaan.
00

Osaavat lääkärit nimenomaan kehottavat välttämään altistumista, koska se on tällä hetkellä ainoa toimiva tapa estää sairauden pahenemista. Täytyy vain osata mennä osaavalle lääkärille. Terveyskeskuksista tai kaupungin työterveyshuollosta näitä ei valitettavasti näytä löytyvän. Minä onneksi luotin erityislääkäriin,joka neuvoi välttämään sisäilmaongelmia. Nyt olen altisteettomassa tilassa täysin oireeton ja pystyn tekemään töitä. Ystäväni sen sijaan jatkoi töitä homekoulussa ja on tällä hetkellä työkyvytön ja erittäin huonossa kunnossa.
00

”Jos on omaa ja varsinkin muiden ihmisten elämää rajoittava sairaus, olisi hyvä lopettaa itsellensä valehteleminen ja toimia lääkärin antamien ohjeiden mukaan.” Naulan kantaan. Mutta kun se ei ole kivaa. Sillä ei saa huomiota. Lääkäri yleensä tylsästi kehoittaa jättämään huonot elämäntavat (kuten tupakointi, pilvi, sokerimakea ym) ja harrastamaan liikuntaa. Pudottamaan painoa. Tekemään asioita jotka saavat ajatukset pois omasta navasta. Yleensä tässä vaiheessa on lääkäri ihan paska ja mennään seuraavalle. Kierre jatkuu ja koskaan varsinaiseen ongelmaan ei pureuduta. Useimmiten nämä samat naamat myös pyörivät kaikenmaailman homeopatia-yksisarvis-pakuri-enkeliterapia tukiryhmissä, tsempaten ja lietsoen toisiaan. Jolloin tajunta ympärillä olevaan maailmaan hämärtyy entisestään. Lääkärit ja perheet ympärillä ovat täysin voimattomia.
00

Et tiedä mistä puhut. Terveisin terveellisillä elämäntavoilla varustautunut urheilija. Tupakkaa saatika pilveä ei ole tullut poltettua koskaan. Homeopatiaa tai terapiaa ei myöskään ole tullut kokeiltua. Perheeni ei ole voimaton. En ole myöskään kokenut lääkäreidenkään olevan sitä. Tosin moni lääkäri on myöntänyt ettei sairaudesta ole riittävästi tietoa neuvojen antamiseen. Tämäkin on ok, niin kauan kun ei jaella väärää tietoa, kuten sinä teit.
00

Jos viettää sisätiloissa suurimman osan valveillaoloajasta, niin altistuu varmasti vaikka mihin. Itsensä vahtimiseen varsinkin.

Jos aktiivisesti ja raikkaasti liikkuu ja toimii ULKOILMASSA joka päivä reippaan annoksen, pärjää myös sisäilmassa, jopa homeisessa.
00

Miksi saan lukea lähes identtisen jutun/haastattelun Nordinista toisesta naisten lehdestä ?
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi