Henri Alén
"Ihmiset alkavat oikeasti miettiä, mitä he haluavat laittaa suuhunsa", sanoo ravintoloitsija Henri Alén.
Julkkikset

Huippukokki Henri Alén: ”Eettisyys on seuraava suuri ruokatrendi”

Maailma ei pelastu syyllistämällä niitä, jotka eivät osta luomua tai lähiruokaa. Finnjävel-ravintolan juuri avanneen Henri Alénin mielestä tärkeintä on oppia itse kokkaamaan tuoreista raaka-aineista.
Teksti: Piia Sainio Kuvat: OM-arkisto

Katuruoan jälkeen seuraava suuri ruokatrendi on eettisyys, ravintoloitsija ja kokki Henri Alén sanoo. Hän uskoo, että suomalaisten itsetunto oman ruokakulttuurin suhteen kohoaa, ja me alamme vihdoin vaatia myös ruokakaupoilta enemmän.

– Ihmiset alkavat oikeasti miettiä, mitä he haluavat laittaa suuhunsa. Onko ruoan tekijä esimerkiksi saanut siitä kunnon palkan, Alén sanoo.

Hän uskoo, että eettisyys alkaa näkyä kauppojen valikoimissa seuraavan kahden vuoden aikana.

Lue myös: Nyhtökaura ja 4 muuta liikkujan parasta kasvisproteiinia

Muutos ei tapahdu syyllistämällä

Alénin mielestä luomu- tai lähiruokainnostuksen ei kuitenkaan tule johtaa siihen, että aivan kaiken pitäisi olla luomua tai läheltä.

– Toivon, ettei mentäisi siihen, että jumaloidaan vaikka jonkin pienen tilan tekemää artesaanilihaa, ja jos siihen ei ole varaa, olisi jotenkin huono ihminen.

Ruoka on aihe, joka herättää intohimoja, mutta Henkka toivoo maltillisuutta.

– Kasvisruoka on varmasti eettisintä, mutta muutos ei tapahdu kettuilemalla tai syyllistämällä lihansyöjiä – vaikka fakta on se, että sotia ei pitäisi käydä, ja lihaa ei pitäisi syödä. Muutos tapahtuu pikkuhiljaa, ei vivusta vetämällä.

Lue myös: Miten nyhtökauraa kannattaa käyttää? Ruokatoimittajan 5 vinkkiä

Edullisempaa fine diningia

Henri Alén avasi juuri fine dining -ravintolan, Finnjävelin, Helsingin Etelärantaan. Siellä menu maksaa lähes sata euroa. Miten Henri itse pyrkii vaikuttamaan siihen, että hyvää ruokaa olisi kaikkien saatavilla?

– Meillä on maanantaisin menu, joka maksaa vähemmän. Silloin kokeilemme kaikkea uutta, ja seitsemän aterian menun saa alle seitsemälläkympillä.

Korkeasta hintatasostaan huolimatta Finnjävelissä käytetään edullisia kotimaisia raaka-aineita, kuten kokonaisia kaaleja, sipulia, perunaa ja tilliä. Kala on villikalaa, ja sitä voidaan vaihtaa sen mukaan, mitä kalastaja saa. Liha on kotimaista.

Alénin mukaan annosten hinta ja fine dining -laatu muodostuu käsityöstä. Siitä itse tekemisen meiningistä, josta Henkka toivoisi meidän muidenkin innostuvan.

X