Huipputanssija Hanna Karttunen mukana Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa
– Loukkaantumisen jälkeen olen saanut lisää armollisuutta kehoani kohtaan, Hanna Karttunen kertoo.
Julkkikset

Huipputanssija Hanna Karttunen mukaan Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan: ”Vuosi sitten en tiennyt, pystynkö enää tanssimaan”

Suomalainen huipputanssija Hanna Karttunen lähtee kevääksi Roomaan Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tähtivalmentajaksi. Jone Nikulan kanssa naimisissa oleva Hanna nauttii siitä, että on saanut toteuttaa unelmaansa maailmalla.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Hanna Karttunen ja Diana Savich

Kun italialainen mediapersoona Milly Carlucci otti suomalaistanssija Hanna Karttuseen yhteyttä joulukuussa, Hanna ei vielä aavistanut päätyvänsä koreografiksi ja tähtiopettajaksi Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

Menestyksekkään uran latinalais- ja näytöstanssijana luonut Hanna, 44, on yksi tähtivalmentajista 3. maaliskuuta alkavan Ballando con le Stelle -ohjelman 13. tuotantokaudella.

– Tapasimme tammikuussa Millyn kanssa Roomassa ollessani siellä työmatkalla. En ollut lainkaan odottanut, että minua pyydettäisiin tanssijaksi ohjelmaan. Epäröin aluksi mukaan lähtemistä, sillä olin jo sopinut kevääksi muita töitä. Sain kuitenkin sovittua tanssijoiden kanssa, joita normaalisti valmennan, että he lentävät Roomaan harjoittelemaan. Kun asiat järjestyivät, aloin olla hyvin innossani asiasta, Hanna kertoo.

TTK-ohjelmaan mukaan lähteminen ei ollut itsestäänselvyys myöskään siksi, koska noin vuosi sitten oli vielä epävarmaa, pystyykö Hanna enää lainkaan tanssimaan.

Tanssiin tuli syvällisempi näkemys

Hanna loukkasi lonkkansa pahasti tanssiharjoituksissa joulukuussa 2016. Hänellä oli jo ennestään lonkassaan tekonivel vanhan vamman takia.

– Toipuminen oli hyvin pitkä prosessi. Minulla oli pitkään tanssikielto, ja lonkkaani hoidetaan vieläkin. Kipuja on aina välillä, mutta tiedän, miten niitä hoidetaan, ja pystyn täysin liikkumaan.

Loukkaantuminen oli paitsi vaikea myös opettava kokemus. Se auttoi Hannaa ymmärtämään tanssia entistä syvällisemmin.

– Olin huhtikuussa 2017 tuomarina amerikkalaisessa tanssitapahtumassa, jossa kilpaili 92-vuotias mies tanssiparinsa kanssa. Mies ei hirveän paljon liikkunut, mutta hänen silmänsä paloivat iloa ja onnea. Tajusin, ettei tanssi ei ole vain sitä, että itse tanssii, vaan myös sitä, millaisia elämyksiä ja kokemuksia voin tanssin kautta antaa muille.

Pienestä tytöstä saakka tanssia harrastanut Hanna on onnettomuuden jälkeen myös suhtautunut kehoonsa uudella tavalla.

– Tanssijan elämä on aika rankkaa keholle. Mieli on voimakas ja voi unohtaa kivun. Olen aina kuunnellut kehoani herkästi, ja mieleni ja kehoni välillä on voimakas yhteys, mutta armollisuutta on nyt tullut vielä lisää.

Huipputanssija Hanna Karttunen on mukana Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa

Kenen italialaisen julkkiksen kanssa Hanna pääsee tanssimaan?

Hanna ei ole ensimmäistä kertaa mukana ulkomaisessa TTK-kilpailussa. Hän osallistui Iso-Britannian Strictly Come Dancing -ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle jo vuonna 2004.

– Kokemus oli mahtava, ja sen jälkeen minua pyydettiin mukaan myös muille kausille. Koska oma tanssijanurani oli vielä käynnissä ja kilpailin paljon, kieltäydyin kutsuista.

Nyt kilpauran päätyttyä Hanna odottaa innolla ohjelman alkamista. Italian tämän kauden TTK-versiossa kukin tähtivalmentaja saa avukseen kolmen hengen tiimin, jonka kanssa töitä tehdään yhdessä, mikä on Hannasta mielenkiintoista.

Tanssipariaan Hanna ei vielä itsekään tiedä, joten mukana on yllätysmomentti.

– Odotan kovasti, että pääsen näkemään parini ja toivon, että ohjelmasta tulee hieno kokemus meille molemmille.

”Tämä on tapamme olla Jonen kanssa yhdessä”

Hanna tulee viettämään Italiassa noin kolme kuukautta. Hänen aviomiehensä, Jone Nikula, suhtautui asiaan positiivisesti.

– Elämäni on aina ollut sellaista, että olen paljon matkoilla, ja se oli samanlaista myös silloin, kun tapasimme. Myös Jone tekee työtä, jossa ei ole niin säännöllinen rytmi. Tämä on meidän tapamme olla yhdessä.

– Olen myös pystynyt järjestämään asioita niin, että hän on usein päässyt matkoille mukaan. Jone on varmastikin tulossa myös Italiaan käymään.

Hanna sanoo olevansa todella onnekas, kun on päässyt työnsä vuoksi näkemään maailmaa ja kokemaan erilaisia kulttuureja.

– Kun lähdin 20-vuotiaana maailmalle, ei ollut ollut kysymystäkään, että lähtisinkö. Sain mahdollisuuden elää tanssijan elämää, josta olin aina unelmoinut. Haluaisin myös antaa rohkeutta ja uskoa muille ihmisille, että unelmiaan kannattaa lähteä toteuttamaan.

X