Antti Holma
Antti Holma sanoo voivansa tällä hetkellä hyvin viime vuonna leikatusta melanoomasta huolimatta. – Olen käynyt jo kolme tai neljä kertaa seurannassa, ja saanut aina puhtaan paperit.
Julkkikset

Ihosyöpä laittoi Antti Holman elämänarvot uusiksi: ”Haluan elää hieman holtittomammin”

Näyttelijä Antti Holma aikoo ottaa taukoa töistä ja suunnata New Yorkiin. – Vaikka terveystilanteeni onkin nyt hyvä, kuka tietää, mitä vuoden päästä tapahtuu, melanooman sairastanut Antti sanoo.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Näyttelijä Antti Holma, 35, tiesi olevansa melkoisen haasteen edessä ottaessaan vastaan Jare ja Jere Tiihosen kaksoisroolin räppäri Cheekin elämästä kertovassa Veljeni vartija -elokuvassa. Omanikäisensä ja vielä toistaiseksi aktiivisesti keikkailevan räppärin saappaisiin astuminen sekä Jaren eli Cheekin itsensä läsnäolo kuvauksissa sai konkarinäyttelijänkin jännittämään onnistumistaan.

– Roolin tekeminen oli superpelottavaa ja jännittävää, varsinkin kun kyseessä on Jare, joka on maailman tarkin kaikista yksityiskohdista. En voinut tehdä suoraa imitaatiota, joten minun oli vain poimittava häneltä muutama piirre ja uskottava omaan juttuuni, Antti sanoo.

– Aika nopeasti oivalsin kuitenkin, että Jaren mukanaolo kuvauksissa oli pelkästään positiivinen asia, eikä hän yrittänytkään puuttua näyttelemiseeni. Ne muutamat neuvot, jotka häneltä sain, koskivat vain hänen eleitään ja käyttäytymistään, kuten oikeaa käsien asentoa, Antti kertoi Veljeni vartija -elokuvan lehdistötilaisuudessa.

Antti valmistautui rooliin kahlaamalla läpi kaiken mahdollisen materiaalin Cheekistä ja katsomalla tuntikaupalla räppäristä tehtyjä haastatteluita ja Youtube-videoita. Lontoossa asuva näyttelijä sai harjoitella pääosin omassa rauhassaan.

– Lontoo on mahtava paikka treenata, sillä siellä kukaan ei tunne minua. Lähdin toisinaan ulos kävelyillekin Jarena. Ajattelin, että jos se tuntuu jotenkin hävettävältä tai epäaidolta, teen jotakin väärin, Antti muistelee.

Holtittomampaa elämää ja pitkä tauko töistä

Veljeni vartija -elokuvan kuvausten jälkeen Antti päätti tyhjentää kalenterinsa pidemmäksi aikaa. Viime vuodet hän on paiskinut töitä toisensa perään elokuvista ja omasta tv-sarjasta runokirjaan.

– Minulla on ollut deadline käytännössä viisi viimeistä vuotta putkeen. Koko hommasta menee pian ilo, jollen nyt pysähdy pidemmäksi aikaa. En aio tehdä tänä vuonna muuta kuin korkeintaan joitakin pieniä kirjoitushommia. Haluan odotella rauhassa, että uutta materiaalia alkaa taas vähitellen syntyä.

Heti sapattivapaansa alkajaisiksi Antti suuntaa kolmeksi kuukaudeksi New Yorkiin, jossa myös hänen parhaisiin ystäviinsä lukeutuva näyttelijäkollega Armi Toivanen viettää kevään näyttelijäntyön kurssilla.

Viime helmikuussa Antti sai tietää sairastuneensa melanooman, ja kävi läpi syöpäleikkauksen. Seuraavat vuodet näyttelijän täytyy käydä säännöllisesti syöpäkontrolleissa.

– Tällä hetkellä voin erittäin hyvin. Olen käynyt jo kolme tai neljä kertaa seurannassa, ja saanut aina puhtaan paperit. Jollain tavalla on aika ihanaakin, kun joku on kiinnostunut tasaisin väliajoin siitä, miten minulla menee. Minulla on sellainen olo, että asia on nyt hoidossa.

Ihosyöpä-diagnoosilla on Antin mukaan osuutensa uudessa, huolettomammassa elämänasenteessa.

– Olen jo pitkään halunnut lähteä New Yorkiin, ja mietin, että miksei se hetki olisi nyt. Vaikka terveystilanteeni onkin nyt hyvä, kuka tietää, mitä vuoden päästä tapahtuu. Joudunko vaikka uudestaan hoitoihin. Siksi haluan elää nyt hieman holtittomammin ennen kuin vanhuus tulee.

– En tiedä vielä yhtään, mitä New Yorkissa puuhaan, mutta uskon, että pelkkä ovesta ulos astuminen voi viedä siellä kiinnostavien tilanteiden ja ihmisten äärelle.

X