Iiris Suomela 
Iiris Suomela on vihreiden vara- ja sijaispuheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajan. 
Julkkikset

Iiris Suomela muistelee korona-ajan synnytystään: ”Jouduimme olemaan sairaalassa kaksi viikkoa”

Kansanedustaja Iiris Suomelan esikoinen saapui maailmaan dramaattisten vaiheiden kautta. Vaikean synnytyskokemuksen jälkeen päällimmäinen tunne oli kiitollisuus.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Riikka Vaahtera ja Iiris Suomelan kotialbumi

”Kuvassa olen juuri saanut lapseni ensimmäistä kertaa syliin synnytyksen jälkeen marraskuussa 2020. Vauva syntyi puolitoista kuukautta ennen laskettua aikaa hätäsektiolla. Raskauden viimeiset viikot huoli lapsen hyvinvoinnista oli suuri. Jossain vaiheessa todettiin, että olisi turvallisempaa, jos lapsi syntyisi. Synnytys ei edennyt riittävän nopeasti, ja vauvan sykkeiden laskiessa ainoaksi vaihtoehdoksi jäi hätäsektio.

Sektion jälkeen vauva vietiin teho-osastolle. Minä olin pitkään heräämössä, ja sain lähteä liikkeelle vasta, kun en enää tarvinnut lisähappea. Puolisoni työnsi minut pyörätuolilla vauvan luokse. Tuntui valtavan helpottavalta saada lapsi syliin ja nähdä, että hänellä oli kaikki hyvin. Hän oli pärjännyt hienosti elämänsä ensimmäiset tunnit, saanut syötyä, nukuttua ja tehtyä kaikkea sitä, mitä vastasyntyneet tekevät.

Iiris Suomela syntyi hätäsektiolla vuonna 1994. Viime vuonna myös hänen esikoisensa tuli maailmaan hätäsektiolla.

Iiris Suomela syntyi hätäsektiolla vuonna 1994. Viime vuonna myös hänen esikoisensa tuli maailmaan hätäsektiolla.

Jouduimme olemaan sairaalassa kaksi viikkoa, koska minulle tuli komplikaatioita. Vietimme ajan tiiviisti perhehuoneessa, sillä koronatilanteen vuoksi huoneesta poistumista piti välttää, enkä vointini takia olisi edes pahemmin pystynyt liikkumaan. Korona-aika näkyy myös kuvassa, sillä kasvoillani on maski.

Lue myös: Li Anderssonin esikoinen on syntynyt – julkaisi kauniin kuvan somessa: ”Maailman ihanin olento saapui tällä viikolla maailmaan”

Iiris Suomela: ”Jossain muussa maassa tilanne olisi voinut olla toinen”

Vaikea synnytyskokemus auttoi ymmärtämään, että lapsen hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys. Hetkeen palaaminen saa aina uudestaan arvostamaan sitä, että olemme yhdessä ja terveinä tässä. Olen onnekas, että elän hyvinvointivaltiossa, joka huolehtii synnyttäjistä ja vastasyntyneistä. Jossain muussa maassa tilanne olisi voinut olla toinen. Olen syntynyt itsekin hätäsektiolla, joten ajatus siitä on ollut läsnä koko elämäni. Vaikka yritin henkisesti varautua siihen, että raskaudessa ja synnytyksessä voi tapahtua mitä tahansa, sellaiseen on vaikea täysin varautua.

Jos joskus aiemmin olen pohtinut tekemisteni merkitystä, lapsen myötä kaikkeen olemiseen tuli uudenlaista syvyyttä. Vaikka töissä ja politiikassa tapahtuisi mitä tahansa, vauva on kotiinpaluustani aina ilahtunut.”

X