Julkkikset

Ujouttaan viinalla lääkinnyt Ilkka Vainio sulki korkin kuusi vuotta sitten – ”Parasta on se, että olen saanut kalenteriini lisää vapaa-aikaa”

Musiikkialan monitoimimies Ilkka Vainion aika ei enää tuhraannu juomiseen tai krapulassa oloon. Elämänlaatu on parantunut monella tavalla raitistumisen jälkeen.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Sampo Korhonen

Ilkka Vainio raitistui kuusi vuotta sitten.

Musiikkialan monitoimimies Ilkka Vainion aika ei enää tuhraannu juomiseen tai krapulassa oloon. Elämänlaatu on parantunut monella tavalla raitistumisen jälkeen.

Sanoittaja, musiikkituottaja ja taiteilija Ilkka Vainio, 62, lopetti alkoholin juomisen kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen hänen hyvinvointinsa on parantunut monella tavalla.

”Kirkkokonsertissa kuusi vuotta sitten huomasin yleisön joukossa laulaja Eino Grönin, jonka olin tuntenut pikkupojasta lähtien. Pyysin Eikan lavalle ja vedimme yhteisnumeron.

Kappaleen jälkeen kerroin yleisölle, että Eino on lopettanut juomisen – ja aion tehdä saman. Sain raikuvat aplodit.

Julkisen lupauksen jälkeen vedin vielä kerran kännit kaveriporukkamme matkalla Latviassa. Sen jälkeen korkki on pysynyt visusti kiinni.

Varsinkin menneinä vuosikymmeninä musiikkimaailmaan kuului alkoholin käyttö. Usein lähdimme kollegoiden kanssa iltaisin studiolta kapakkaan. Alkoholimäärät ja toleranssi kasvoivat jatkuvasti.

Pahimmillaan saatoin juoda päivässä kaksi pulloa brandyä.”

”Kuvittelin, että muutun hauskemmaksi kännissä”

”Luulin, että tarvitsin alkoholia sosiaalisiin tilanteisiin. Lääkitsin ujouttani viinalla. Kuvittelin, että muutun hauskemmaksi seuramieheksi kännissä.

Kuusi vuotta raittiina oltuani tiedän, että en tarvitse alkoholia mihinkään. Humallun nykyään ilosta.

Raitistuessani pelkäsin sitä, että jäisin kaveriporukoista ulkopuoliseksi. Pelkoni oli onneksi turha.

Olen matkoilla ja mökki­viikonlopuissa mukana siinä missä ennenkin. Viinin sijaan nautin vissyä, ja tarvittaessa pystyn toimimaan kuskina.

Olen saanut huomata, että oikeat ystävät jäävät rinnalleni. Pelkkään ryyppäämiseen perustuvat tuttavuudet joutavatkin mennä.”

Lue myös: Alkoholisoituneen Roope Salmisen viimeinen toilailu tuli kalliiksi: ”Sählättyäni ymmärsin, etten pysty kohtuukäyttöön”

”Ryyppääminen kankkusineen vei leijonanosan elämästäni”

Alkoholista luopuminen on parantanut elämänlaatuani valtavasti. Jaksan paremmin, nukun hyvin, teen töitä kirkkain mielin ja kiinnitän enemmän huomiota ruokavaliooni.

Parasta on se, että olen saanut kalenteriini lisää vapaa-aikaa. Ryyppääminen kankkusineen vei leijonanosan elämästäni. Tuntuu uskomattomalta, mitä kaikkea ehdinkään nykyään saada aikaan.

Minulle ei ole ongelma olla seurassa, jossa juodaan. Kun kutsun ystäviäni kylään, tarjoan heille viiniä.

Joskus minulle saattaa tulla hetken kestävä houkutus maistaa itsekin alkoholia. Etenkin hyvän pihvin kyytipojaksi kaipaan punaviiniä.

Mieliteko menee ohi, kun muistan, mitä kaikkea negatiivista alkoholi toi arkeeni väsymyksineen, mokailuineen ja sekoiluineen.

Tosiasiat tunnustamalla on helppo pysyä päätöksessä.

Monet ihmiset ovat ottaneet minuun yhteyttä ja pyytäneet vertaistukea alkoholiongelmaansa. Kuuntelen ja kannustan mielelläni.

Toista ei voi kuitenkaan pelastaa. Lopulta päätös raitistumisesta täytyy lähteä ihmisestä itsestään.”

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 8/2022.

X