Julkkikset

Isän varhainen poismeno jätti jälkensä Matti Rönkään: ”Onnellisuus on pelottava sana, eikä se kuulu sanavarastooni”

Uutistoimittaja ja kirjailija Matti Rönkä kertoo olevansa rakkausasioissa yhtä höpsö vanhempana kuin nuorempanakin. Lapsuudessa koettu isän kuolema vaikuttaa elämään edelleen. – Onnellisuuden poisrepäisemisen mahdollisuus pelottaa minua.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Mirva Kakko

– Olen enemmän intohimoinen kuin maltillinen. Kun toimin, toimin täysillä enkä turhia haikaile, Matti Rönkä sanoo.

Uutistoimittaja ja kirjailija Matti Rönkä kertoo olevansa rakkausasioissa yhtä höpsö vanhempana kuin nuorempanakin. Lapsuudessa koettu isän kuolema vaikuttaa elämään edelleen. – Onnellisuuden poisrepäisemisen mahdollisuus pelottaa minua.

”Isäni kuoli kun olin 12-vuotias, ja se on ehkä vaikuttanut minuun enemmän kuin myönnänkään. Tajusin, että äidillä oli rankkaa enkä halunnut aiheuttaa turhaa harmia. Halusin olla kunnon poika.

Totta kai ikä muuttaa ihmistä, ja rauhoittaakin. Varmasti minäkin olen muuttunut. Täytän syksyllä 60, lapset ovat aikuisia ja heidän äidistään erosin kymmenen vuotta sitten. Nyt elän uudessa suhteessa, mutta rakkausasioissa olen ihan yhtä höpsö kuin nuorempanakin.

Siinä mielessä olen ehkä aika tyypillinen suomalainen mies, että uskon rakkauden tekoihin enemmän kuin sanoihin. Haluan auttaa ja pitää huolta niin kumppanistani kuin lapsistanikin. Toki voisin useamminkin sanoa, että minä rakastan sinua.

Viha ei ole minulle henkilötasolla kovin tuttu tunne. Toki riitelen ja voin hermostua, mutta se tapahtuu yleensä ’kertahuuto ja äkkiä ohi’ -tyylillä.

Olen enemmän intohimoinen kuin maltillinen. Kun toimin, toimin täysillä enkä turhia haikaile. Teen päätökset yleensä nopeasti ja aika häpeilemättä.

Onnellisuus on pelottava sana, eikä se kuulu sanavarastooni. Ehkä tämäkin juontaa lapsuuteen ja isän menetykseen: onnellisuuden poisrepäisemisen mahdollisuus pelottaa minua.

Tavoiteltavana pidettävään onnellisuuden tilaan sisältyy se, että muut rakastavat sinua, ja sehän on pelottavaa. Olen usein miettinyt, minkälainen huoli ja suru isällä mahtoi olla, kun hän tiesi kuolevansa ja ajatteli, kuinka paljon me tulisimme kaipaamaan häntä.”

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa uutistoimittaja, kirjailija Matti Rönkä kertoo muun muassa siitä, miten suhtautuminen kosketteluun on muuttunut miesporukoissa ja miksi hän lähetti keskeneräisen kirjansa sairaalle tuttavalleen. Lue juttu Annasta 16-17/2019. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X