Julkkikset

Itsevarmuuden ja uusia ystäviä löytänyt Erika Vikman: ”Enää en tunne itseäni poikkeavaksi”

Laulaja Erika Vikman tunsi nuoruutensa ajan olevansa jollakin tapaa ulkopuolinen ja outo. – Nyt saan elää ja olla samanhenkisten ihmisten keskellä, hän sanoo.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Olen aikamoinen kotihiiri, Erika Vikman kuvailee itseään.

Laulaja Erika Vikman tunsi nuoruutensa ajan olevansa jollakin tapaa ulkopuolinen ja outo. – Nyt saan elää ja olla samanhenkisten ihmisten keskellä, hän sanoo.

Sydän sanoi heti kyllä – mutta järki jäi hetkeksi empimään. Ohjaaja Heikki Paavilainen tarjosi viime syksynä Erika Vikmanille, 26, roolia musikaalista, joka kertoo hänen miesystävänsä Dannyn, 76, elämästä ja urasta. Ajatus kiehtoi Erikaa, mutta teema pohditutti.

– Mietin, otanko aiheen liian henkilökohtaisesti vai kykenenkö katsomaan tapahtumia ulkopuolisin silmin kuten muut musikaalin tekijät. Pelkäsin, että koko juttu menee liian syvälle ja tuntuu ahdistavan henkilökohtaiselta, kun lavalla kerrataan kaikkia Dannyn elämän vaiheita.

Mutta Erika luotti intuitioonsa. Niinpä hänet nähdään tänä kesänä Danny-musikaalissa Suomen kesäteatterissa Valkeakoskella. Rooleja on useita: välillä hän näyttelee laulaja Katri Helenaa, joskus tanssityttöä tai siivoajaa. Musikaalin lopussa hän esittää hahmoa, joka muistuttaa kovasti Erikaa itseään – siis Dannyn nykyistä tyttöystävää.

Ja kaikki pelot osoittautuivat turhiksi. Erikan mielestä menneisiin vuosikymmeniin ja oman kumppanin pitkään uraan sukeltaminen on kutkuttavaa.

– Olen retrofani ja ihannoin vanhoja aikoja. Nyt saan edes hetken käydä aikamatkalla Dannyn menneisyydessä.

Samaan aikaan hänelle on kirkastunut entisestään se, miten iso vaikuttaja oma kumppani on ollut viihdealalla vuosikymmenien ajan.

– Ja sen olen saanut huomata, että aika monet naiset ovat vuosien varrella langenneet häneen. Tuntuu kivalta huomata, että vautsi – muutkin ovat tykänneet hänestä. En siis voi olla ihan pielessä omien vahvojen fiilisteni kanssa.

Muiden silmissä outo

Kun Erika Vikman kruunattiin vuoden 2016 tangokuningattareksi, hän halusi kuulla vuonna 2015 tuomaristossa istuneelta Dannylta työstä musiikkialalla. Danny mentoroi. Hiljalleen ystävyys syveni rakkaudeksi. Alkuun pari piti suhteensa piilossa kunnes totesi, ettei salailussa ollut tolkkua. Molemmat olivat mukana tosissaan, eivätkä ihmisten mielipiteet 50 vuoden ikäerosta hetkauttaneet kumpaakaan.

– Ikäerollamme ei koskaan ole ollut meille mitään merkitystä.

Kun muut ikätoverit olivat teini-iässä kiinnostuneet pojista, Erika oli istunut huoneessaan kuuntelemassa Céline Dionia tai Whitney Houstonia ja unelmoinut laulajan urasta.

– En ollut kiinnostunut ikäisistäni pojista tippaakaan enkä muista koskaan ajatelleeni, että tarvitsisin poikaystävää. Se vaihe meni vahingossa ohi.

Danny olikin Erikan varsinainen todellinen ensirakkaus.

– Minua on aina kiinnostanut itseäni viisaampien ihmisten seura, ja olen tykännyt kuunnella heidän juttujaan. Olen aina ollut siinä mielessä muiden silmissä vähän outo ja erilainen.

Nyt musiikki- ja viihdealalla Erika kokee olevansa omiensa joukossa.

– Enää en tunne itseäni poikkeavaksi, koska saan elää ja olla samanhenkisten ihmisten keskellä. Alallamme vallitsee iättömyys.

Erikalla on muutamia läheisiä ystäviä, joista pari on peräisin lukioajoilta ja osa viime vuosien musiikkipiireistä. Muun muassa laulaja Anna Hanski on uusi ystävä, johon Erika tutustui viime kesänä Peppi Pitkätossu -näytelmässä.

– Meillä on todella hyvä yhteys, ja hän tajuaa minua ja juttujani. Huomaan aina odottavani, milloin tapaan hänet uudelleen.

Lue myös: Dannyn kanssa seurusteleva Erika Vikman kertoo lapsihaaveistaan Kotiliesi-lehdessä: ”Puhumattakin tiedämme, että lapsi ei ole meidän suhteemme asia”

Toista ei saa kahlita

Rakkaudessa Erikalle merkityksellistä on se, että kumpikaan ei kahlitse toistaan tai määräile.

– Tärkeintä on tila: molemmilla on oikeus elää omaa elämäänsä, mutta silti ollaan yhdessä.

Parisuhteessa hän vaatii tasa-arvoa. Molempien työt ja menot ovat yhtä tärkeitä eikä kumpikaan määräile toisen menemisiä tai motkota ajankäytöstä. Myös kunnioituksen täytyy olla molemminpuolista.

– Riitatilanteissa ei nimitellä tai haukuta rumilla sanoilla. Toista ei saa koskaan alistaa.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 24/2019, jossa Erika Vikman kertoo, millainen nainen hän pohjimmiltaan on. Millainen Erika oli lapsena? Mistä kumpuaa hänen olonsa ulkopuolisuudesta? Mikä on ollut vaikein aika Erikan elämässä? Miksi Erika Vikman haluaa räväyttää pukeutumisellaan? Entä mitä hän ajattelee tulevaisuudesta? Lue lisää Annan numerosta 24/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X