Joannen ensimmäinen avioliitto oli tuhoon tuomittu.
Julkkikset

J.K. Rowlingin ex-mies oli väkivaltainen ja käytti huumeita – Harry Potter pelasti Rowlingin

23 vuotta sitten J. K. Rowling oli eronnut väkivaltaisesta miehestä, asui lapsensa kanssa läävässä ja kärsi masennuksesta. Sitten hän sai kustannussopimuksen.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: AOP

Jokainen tuntee velhopoika Harry Potterin, jonka seikkailuista kertovia kirjoja on myyty yli 400 miljoonaa kappaletta.

Harry Potterin luoja, kirjailija J.K. Rowling eli Joanne Rowling, 50, on luomustaan salaperäisempi hahmo, jonka ihmissuhteet ovat olleet haastavia.

Tarinoihin pakoon ankaraa isää ja äidin sairautta

Joanne syntyi Lounais-Englannissa sijaitsevassa Yaten pikkukaupungissa Rowlingin perheen esikoiseksi. Kaksi vuotta myöhemmin perhe täydentyi Dianne-pikkusiskolla. Isä Peter työskenteli lentokonetehtaassa, kun taas äiti Anne keskittyi kodinhoitoon tytärten ollessa pieniä.

Tarinoiden sepittäminen oli Joannen tapa paeta arkea pienestä pitäen. Kodin ilmapiiri oli kylmäkiskoisen isän vuoksi varautunut. Äiti oli tyttärilleen rakas, mutta tämän sairastuminen MS-tautiin heitti raskaan varjon Joannen koko nuoruusiän ylle.

Anne-äiti menehtyi lopulta sairauteensa Joannen opiskeluaikoina. Tytär purki tuskaansa kirjoittamiseen. Surun ja menetyksen tunteiden käsittely vei häneltä vuosia, ja niistä on nähty heijastumia Joannen ensimmäisessä menestyskirjassa Harry Potter ja viisasten kivi (suom. Jaana Kapari-Jatta).

Kun rakas äiti oli kuollut, Joannella ei ollut enää syytä jäädä Englantiin kuuntelemaan edelleen hankalan isänsä ilkeilyä. Hänen The Guardian -sanomalehdestä bongaamansa ilmoitus kuljetti hänet Porton kaupunkiin englannin opettajaksi.

Isä ei tullut edes häihin

Muutto Portugaliin mullisti Joannen elämän.

Kolmen vuoden sisällä hän rakastui tv-toimittaja Jorge Arantesiin, avioitui tämän kanssa ja synnytti tyttären, jonka hän nimesi kirjailija-idolinsa Jessica Mitfordin mukaan Jessicaksi.

Välit isään jäätyivät täysin. Isä ei vaivautunut edes lentämään esikoistyttärensä häihin.

Mustasukkainen ja väkivaltainen aviomies vainosi

Vaikka kaikki näytti ulkopuolelta katsottuna sujuvan mainiosti, Joannen sisällä piili masennuksen musta mörkö. Ennen Jessican syntymistä Joanne oli kärsinyt keskenmenoista. Pahiten hänen kestokykyään kuitenkin koetteli mustasukkaisen omistava aviomies, joka myös käytti ajoittain huumeita.

Joanne itse ei ole avautunut Jorgen väkivaltaisuudesta, mutta hänen työtoverinsa ja ystävänsä Maria Inês Aguiar kertoi kesäkuussa 2003 The Scotsman -sanomalehdelle joutuneensa todistamaan, kun kiivastunut Jorge läimäytti Joannea kasvoihin. Jopa poliisi oli ollut pakko kutsua paikalle. Jorge itse on myöntänyt tekonsa.

Avioliitto oli tuhoon tuomittu, ja se päättyi vain 13 kuukautta sen solmimisen jälkeen.

Jorge tosin pyrki palaamaan kuvioihin ensin vainoamalla ex-vaimoaan ja myöhemmin, kun Joanne oli alkanut menestyä, väittämällä, että hän olisi ollut osallinen Harry Potterin luomisessa.

– Hänen panoksensa siihen on sama kuin omani Charles Dickensin romaanin Kaksi kaupunkia (suom. Helka Varho) kirjoittamisessa, muuten avioliitostaan vaiennut Joanne kommentoi väitettä The Scotsman -lehden mukaan.

J.K. Rowling harkitsi itsemurhaa

Joanne ja Jessica-vauva piileskelivät raivoisalta Jorgelta viikkokausia ystävien nurkissa, ennen kuin paluu Isoon-Britanniaan järjestyi. Talvella 1993 kaksikko matkasi Skotlantiin. Uudeksi asuinkaupungiksi valikoitui Edinburgh lähinnä sen vuoksi, että siskoaan auttaakseen kaikkensa tekevä Dianne perheineen asui siellä.

Ylpeys esti Joannea turvautumasta loputtomasti sisarensa vieraanvaraisuuteen, ja hän löysikin asunnon sosiaalitoimiston avulla. Se oli läävä.

– En koskaan olisi uskonut sotkevani elämäni niin pahasti, että joutuisin viemään tyttäreni lämmittämättömään, hiiriä vilisevään asuntoon. Tunsin pettäneeni hänet pahasti, Joanne kertoi The Scotsman -lehdelle.

Masennus jäyti Joannea niin pahoin, että hän harkitsi itsemurhaa, mistä hän on kertonut vuonna 2008 CNN-uutiskanavan haastattelussa. Hän ei kuitenkaan luopunut kirjoittamisesta. Harry Potterin ensimmäiset luvut edistyivät.

Joanne päätti koota itsensä ja palata aikuisopiskelijana yliopiston penkille saadakseen tulevaisuudessa rahatilanteensa edes hitusen parempaan kuntoon. Kesäkuussa vuonna 1996 hän sai opettajaopintonsa pakettiin ja vastaanotti samaan aikaan tiedon siitä, että hänen vanhanaikaisella kirjoituskoneellaan kotona valmiiksi takomansa Harry Potter ja viisasten kivi julkaistaan.

Huikea menestys ja uusi rakkaus

Seuraavat vuodet olivat yhtä menestystarinaa. Harry Potter -kirjoja syntyi yhteensä seitsemän, ja jo vuonna 1999 Warner-elokuvayhtiö aloitti ensimmäisen elokuvan tuottamisen.  Vuonna 2008 The Sunday Times listasi Joannen Ison-Britannian 12. rikkaimmaksi naiseksi.

Myös Joannen yksityiselämä tuntuu olevan nykyään kunnossa. 15 vuotta sitten hän avioitui anestesialääkäri Neil Michael Murrayn kanssa. Morsiusneitona nähtiin Joannen tytär Jessica. Häät tarjosivat Joannelle ja hänen isälleen Peterille myös mahdollisuuden sovinnon solmimiseen. Mahdollisuus ei jäänyt käyttämättä. Tähän juhlaan isä saapui, uusi vaimonsa Barbara käsipuolessaan.

Nyt Joannella ja Neilillä on kaksi yhteistä lasta: poika David, 13, ja tytär Mackenzie, 11.

Saatuaan Harry Potterin tarinan loppuun Joanne on tehnyt uusia aluevaltauksia kirjallisuuden saralla. Paikka vapaana (suom. Ilkka Rekiaro) on viiltävän tarkkanäköinen poliittinen satiiri, josta tehtiin myös tv-sarja. Joannen salanimellä Robert Galbraith kirjoittama Cormoran Strike -rikoskirjasarja on saanut tähän mennessä kolme osaa.

Joanne on vihjannut, ettei Harry Potterin tarina välttämättä ole vielä edennyt päätökseensä. Voi olla, että esimerkiksi Harryn jälkeläisten velhosukupolvi voi innoittaa Joannea luomaan uusia tarinoita.

Kirjailija J. K. Rowlingin tarina osoittaa, ettei menestys aina vaadi raadollisen todellisuuden hyväksymistä. Toisinaan juuri pako siitä voi tarjota onnen avaimet.

Artikkeli on katkelma Annassa 30/2016 ilmestyneestä jutusta.

Joanne eli J.K. Rowling

Ikä: 50.

Ammatti: Kirjailija.

Perhe: Puoliso Neil Michael Murray sekä lapset Jessica, David ja Mackenzie.

Erityistä: MS-potilaiden ja yksinhuoltajien etujärjestöjen avokätisimpiä tukijoita.

Lue myös:

Suostui ryhmäseksiin, kesti uskottomuuden ja alistamisen – Tällaisia olivat Jane Fondan onnettomat miessuhteet

Kirjailija Pauliina Vanhatalo masentui: ”Mietin, saako masentunut äiti luopua lääkkeistä”

Unohda erokliseet! Erokirjailija Heli Thorén: ”Ero voi olla elämän paras asia”

X