Jaana Pelkonen Linnan juhlissa
Jaana Pelkonen on pukeutunut Teemu Muurimäen suunnittelemaan pukuun useana vuonna.
Julkkikset

Jaana Pelkonen saattaa olla viimeisissä Linnan juhlissaan – pukukuningatar paljastaa asustaan vain yhden yksityiskohdan

Jaana Pelkonen odottaa itsenäisyyspäivää samaan aikaan kiitollisin mielin ja surua maailman tapahtumista tuntien.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Tommi Tuomi, Niclas Mäkelä, Pekka Holmström

Kansanedustaja Jaana Pelkonen odottaa Linnan juhlia ristiriitaisin tunnelmin.

– Jos ollaan rehellisiä, juhlatunnelma on aika kaukana, Jaana Pelkonen toteaa.

Vaikka itsenäisyyspäivään liittyy päällimmäisenä tunteena kiitollisuus Suomen itsenäisyydestä, samaan aikaan Jaanalla on surullinen ja ahdistunut olo siitä, mitä maailmassa tällä hetkellä tapahtuu.

– Korona jyllää edelleen, Venäjän tuhoamissota Ukrainaan on aiheuttanut valtavasti kärsimystä ja Suomessa lukuisat ihmiset kärsivät talousvaikeuksista, yksinäisyydestä, masennuksesta ja muista ongelmista.

Toisaalta itsenäisyyspäivään liittyy kuitenkin valtavasti iloa siitä, että saamme elää vapaassa ja itsenäisessä maassa.

– Tasavallan presidentti sanoi hyvin, että nyt on erittäin tärkeää pysähtyä ja antaa kiitosta ja kunnioitusta tahoille, jotka sen ansaitsevat.

Jaana on myös sitä mieltä, että on tärkeää osata iloita siitä, mitä itse kullakin on.

– Elämä on lyhyt. Yritän opetella hetkessä elämisen taitoa, joka on vaikeaa. Pitäisi pystyä elämään hetkessä, sillä kukaan ei tiedä, mitä huominen tuo lopulta tullessaan.

Jaana on kertonut jättävänsä politiikan, joten tämänvuotiset Linnan juhlat ovat ainakin näillä näkymin hänen viimeisensä kansanedustajana. Itsenäisyyspäivään liittyy myös kiitollisuutta omia äänestäjiä ja tukijoita kohtaan. Jaana on työskennellyt kansanedustajana vuodesta 2011.

– Koen, että kansanedustajuus on asiakaspalvelutyötä, ja sitä ei yksin kukaan tee.

Jaana Pelkonen nähdään juhlapuvussa, joka on luottosuunnittelijan käsialaa

Jaanalla on takana töiden ja perhearjen täyttämä syksy. Tulevilta Linnan juhlilta hän odottaa sekä vanhojen että uusien tuttavuuksien tapaamista.

Linnan juhlissa hänen mielestään parasta on kaikkia juhlaan osallistuvia yhdistävä kunnioituksen ja kiitollisuuden tunnelma.

– Ollaan juhlissa, mutta samalla ymmärretään itsenäisyyspäivän arvokkuus.

Jaana saapuu juhliin Teemu Muurimäen suunnittelemassa juhlapuvussa. Suunnittelija onkin ainoa yksityiskohta, jonka Jaana asustaan etukäteen paljastaa. Hänen yllään on nähty Muurimäen puku monesti aiemminkin, kuten vuosina 2014, 2015, 2016 ja 2017.

– Olen iloinen, että pääsen taas käyttämään Teemun luomusta. Meillä on Teemun kanssa pitkä historia ja olen kovin kiitollinen kaikesta yhteistyöstä, jota olemme vuosien varrella tehneet.

Ennen Linnaan menoa etkoille ystävien kesken

Itsenäisyyspäivä on myös Jaanan henkilökohtaisessa elämässä merkityksellinen päivä. Jaana ja hänen puolisonsa Niko Aho tapasivat ensimmäistä kertaa Linnan juhlissa vuonna 2007. Itsenäisyyspäivä on lisäksi heidän kihlajaispäivänsä: Niko ja Jaana kihlautuivat 6.12.2012.

Suunnitelmissa ei kuitenkaan ole juhlistaa itsenäisyyspäivänä erityisesti parisuhdetta vaan viettää aikaa perheenä: syödä hyvin ja kenties lähteä katsomaan Tähtitorninmäelle lipunnostoa.

Jaanan ja Nikon 5-vuotias tytär alkaa Jaanan mukaan olla siinä iässä, että hänkin alkaa ymmärtää itsenäisyyspäivän todellisen merkityksen.

– Tyttäremme päiväkodissa vietettiin juuri itsenäisyyspäiväjuhlaa. Kun hain hänet päiväkodista, hän lauloi Maamme-laulua. Oli ihanaa, kun 5-vuotias lauloi menemään kansallislaulua.

Ennen Linnan juhlia Jaana aikoo tavata kansanedustajakollegansa ja ystävänsä Aino-Kaisa Pekosen ja Kristiina Salosen.

– Tavoitteenamme on nähdä yhdessä ennen juhlien alkamista, vaikka pikaisestikin. Ystävät ovat eduskuntavuosieni parhaita ja ihanimpia asioita, ja toivottavasti he säilyvät loppuelämän mukana.

Miltä Jaanan vuoden 2022 Linnan juhlat -asu näytti? Katso kuvat ja lue lisää täältä!

.

X