Julkkikset

Janna Hurmerinta pettämiskohun ja eron jälkeen: ”Olen miesten suhteen varovaisempi kuin aikaisemmin”

Jannan, 34, puoli vuotta kestänyt avioliitto päättyi kohueroon viime talvena, kun ex-kumppani Juno jäi kiinni pettämisestä. Nykyisin Jannan on vaikeampi luottaa miehiin kuin aikaisemmin. – Tulevan mieheni on oltava luotettava ja turvallinen, hän sanoo.
1.12.2016 Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Rakastutko helposti renttuihin?

Nuorempana olen tehnyt vääriä valintoja ja saattanut ihastua ihmiseen, jonka kanssa ei ole ollut toivoa tulevaisuudesta. Kun olen saanut elämänkokemusta, olen oppinut harkitsemaan suhteita tarkemmin. Nykyään minua viehättävät pikemmin kiltit kuin vaaralliset miehet.

Mitkä ovat pahimmat tuskasi, jotka olet kokenut miehen tähden?

Avioero on rankin kokemani asia parisuhteessa. Menin naimisiin sillä ajatuksella, että suhde kestää lopun elämäni. Olin aina toivonut, että menisin naimisiin vain kerran, kuten vanhempani ja isovanhempani ovat tehneet. Nyt eron jälkeen olen joutunut muuttamaan suhtautumistapaani.

Minulle tulee paha olo siitä, että jotkut ihmiset ovat olleet avioliitostani sitä mieltä, että en harkinnut päätöstäni lainkaan. Se ei pidä paikkaansa, vaikka avioiduimmekin puolentoista vuoden seurustelun jälkeen. Olin silloin varma päätöksestäni ja suhtauduin naimisiinmenoon vakavasti.

Miten käsityksesi rakkaudesta on muuttunut?

Minusta on tullut varovaisempi miesten suhteen, kuin olin aikaisemmin. Aiemmin saatoin heittäytyä nopeastikin tunteitteni vietäväksi, nykyään haluan tutustua toiseen ihmiseen rauhassa. Uskon siihen, että kohtaan vielä ihmisen, jonka kanssa voin rakentaa kestävän ja hyvän parisuhteen.

Mitä olet oppinut päättyneistä parisuhteistasi?

Jokainen pettymys vaatii ihmiseltä paljon työskentelyä. Prosessiin voi kuulua monia vaiheita kieltämisestä suruun, ennen kuin pettymyksestä pääsee yli. Vaikeat asiat kannattaa käsitellä perinpohjaisesti, jotta pääsee elämässä eteenpäin ja tulee vahvemmaksi ihmiseksi.

Päättyneiden parisuhteitteni takia tiedän paremmin, minkälaista kumppania kaipaan. Tulevan mieheni tulee olla ennen kaikkea luotettava ja turvallinen.

Mikä on suurin virheesi miessuhteissasi?

Nuorempana olin seurustellessani usein liiankin sitoutunut kumppaniini. Olisin halunnut viettää kaiken ajan yhdessä. Jos omistautuu liikaa toiselle, kadottaa helposti itsensä. Unohdin tehdä itselleni tärkeitä juttuja ja aloin elää toisen kautta.

Nykyään minulle on erittäin tärkeää viettää seurustellessani aikaa myös ilman kumppania. Lisäksi kodin on oltava tarpeeksi iso. Luovan työn tekijä tarvitsee huoneen, jonka oven voi tarvittaessa sulkea.

Mitä mies ei saa sinulta anteeksi?

Uskottomuutta voisin tuskin koskaan antaa anteeksi. Parisuhde perustuu luottamukselle, jolta pettäminen vie pohjan.

Anteeksiantaminen voi olla vaikeaa, mutta se on tärkeää ihmisen itsensä kannalta. Anteeksiantaminen on edellytys sille, että pääsee elämässä eteenpäin vaikeiden kokemusten jälkeen. En halua koskaan katkeroitua.

Oletko valmis uuteen rakkauteen?

Tässä ammatissa uusiin ihmisiin tutustuminen ei ole ihan helppoa. Minusta ei tunnu luontevalta mennä Tinderiin tai baariin etsimään miestä, koska ihmiset tunnistavat minut. En voi olla koskaan ihan varma siitä, missä mielessä mies on kiinnostunut minusta. Helpoiten löydän kumppanin luultavasti työni tai omien ystävieni kautta. Luotan siihen, että kohtaan vielä miehen, jonka kanssa voin jakaa elämäni ja perustaa perheen.

Juttu on katkelma Annan nro 48 kansijutusta.

Lue myös

Suosittelemme