Julkkikset

Muusikko Jarkko Ahola hämmentyi halailusta työpaikalla: ”Olen sen sortin hämäläinen, että mieluummin kättelen”

Muusikko Jarkko Ahola tunnustautuu jouluromantikoksi, joka kuulee Sylvian joululaulussa heviballadin. Herkkyydestä huolimatta vieraiden halaileminen vieroksuttaa häntä.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: OM-arkisto

Olet mukana Raskasta joulua -kiertueella. Oletko jouluihminen, Jarkko Ahola?

En ole hössöttäjä, mutta löydän jouluromantikon mieleni perukoilta. Vaalin tiettyjä perinteitä, esimerkiksi äidin tekemä lanttulaatikko kuuluu jouluun.

Pyhät vietän kotona Tampereella ja käyn morjestamassa vanhempiani. Joulurundi on aika raskas, joten jouluna on mukava vain olla.

Mikä on lempijoululaulusi?

Niitä on monta, mutta kyllä Sylvian joululaulu johtaa tällä hetkellä. Kappale on kaunis mutta mahtipontinen – asetelma on myös monen heviballadin lähtökohta. Melodiakin on hieno.

Ketä halasit viimeksi?

Kuvasimme Hartwall Arenalla järjestettävän konsertin inserttiä Waltteri Torikan kanssa, ja halasin puolituttua työryhmän jäsentä, muistaakseni hän oli Sebastian.

Olen sen sortin hämäläinen, että mieluummin kättelisin ensitapaamisella ja jättäisin halailut lähipiiriin.

Levysi nimi on Metallisydän. Kuinka kova sydämesi on?

Olen aika herkkä tyyppi, mutta ei sydämeni pumpuliakaan ole. Ehkä se on metallin ja pumpulin sekoitusta.

Mistä haaveilet?

Tasaisesta elämästä ja mielenrauhasta. Kumpaankin on vielä matkaa.

Toivon myös, että pysyn riittävän siedettävän näköisenä. Olen jo 42-vuotias, ja musiikkimaailma on nykyään kovin visuaalinen.

Minkä taidon olet oppinut viimeksi?

Muutin reilu vuosi sitten omakotitaloon Tampereelle, ja sen jälkeen minun on ollut pakko opetella kaikenlaista. Viimeksi ilmasin patterit, eikä se ilmaus itsessään ollut uusi juttu, vaan se, että piti ilmata koko lämmityssysteemi keskuslaitetta myöten.

Minkä asian osaat jo hyvin?

Useimmiten tuntuu, että en osaa mitään. Ajoittain uskon osaavani laulaa, mutta toisinaan en osaa mielestäni sitäkään. Olen tosi itsekriittinen, lähes perfektionisti.

Etkö usko, vaikka kehuisin?

Kehut eivät kauaa kanna. Varsinkaan silloin, jos olen itse tiedostanut, että nyt ääneni ei kestänytkään. Sisäinen henkinen ruoska lyö herkästi ja aika kovaa.

Mitä sinulle kuuluu työn ulkopuolella?

Totuttelen taas lukemaan kirjoja. Alakoulussa olin huono lukija, mutta yläasteella innostuin kirjoista ja luin monta vuotta tosi paljon. Sitten lukeminen jäi, ja nyt yritän elvyttää rakasta harrastustani.

Sain ystävältäni lahjaksi Jordan B. Petersonin 12 Rules For Life -kirjan, ja se vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta.

Jarkko Ahola lähtee joulukiertueelle 29.11. Hän on mukana myös Raskasta joulua -kiertueen muutamalla keikalla.

X