Jarno Laasala on viime vuosina opetellut itsemyötätuntoa.  – Silloin, kun tekee kipeää, pitää osata rakastaa ja lohduttaa itseään.
Jarno Laasala on viime vuosina opetellut itsemyötätuntoa. – Silloin, kun tekee kipeää, pitää osata rakastaa ja lohduttaa itseään.
Julkkikset

Erosta toipuva Jarno Laasala: ”On vapauttavaa, kun voi myöntää, että olen heikko ja rikki”

Burnoutin, ihosyövän ja avioeron kautta Duudson-tähti Jarno Laasala on joutunut silmätyksin rikkinäisyytensä kanssa. Menestys maailmalla ei parantanutkaan sisäistä haavaa. – Vasta, kun suostuu kohtaamaan kipeät tunteensa, voi muuttua ja kasvaa.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Heli Hirvelä

Oma perhe oli uran ohella Jarnon toinen suuri unelma. Sekin toteutui. Ruokailutilan seinällä on kollaasi valokuvia, joissa hymyilee kolme lasta. Kaksi tyttöä ja poika ovat nyt 1­0-, 7- ja 6-vuotiaita. Kuvien keskellä on kehyksissä lause: All You Need Is Love. Mutta edes rakkaus ei auttanut pitämään perhettä kasassa.

Toukokuussa Jarno julkaisi Youtube-kanavallaan videon, jossa hän kyyneleitä nieleskellen kertoi vaikeasta ratkaisusta. Lähes koko aikuisiän kestänyt parisuhde oli päättynyt eroon vuoden alussa.

Molemmat olivat yrittäneet kaikkensa, jotta avioliitto voisi jatkua. Keskusteltiin ja käytiin parisuhdeterapiassa. Huolellisen harkinnan takia eroa voi Jarnon mukaan kuvailla kauniiksi. Pariskunnan välit ovat hyvät, ja he ovat edelleen paljon tekemisissä. Ex-vaimo asuu lähellä, joten lasten on helppo kulkea kahden kodin väliä.

Surusta selviämiseen Jarno on antanut itselleen aikaa ainakin vuoden.

– On äärimmäisen tuskallinen prosessi luopua ihmisestä, jonka kanssa on uskonut viettävänsä loppuelämän. Eikä rakkaus mihinkään katoa, se vain muuttaa muotoaan. Joskus suurinta rakkautta on lakata yrittämästä ja päästää irti. Se on se kohta, jossa voi kasvaa.

Jarno Laasala: ”Rohkeutta ei ole padota tunteitaan sisälle”

­Olkoon niin, että olet turvassa. Olkoon niin, että sinulla on rauha. Olkoon niin, että olet ystävällinen itsellesi. Olkoon niin, että hyväksyt itsesi juuri sellaisena kuin olet.

Silloin, kun sattuu, Jarno asettaa oikean kämmenen sydämen päälle ja sanoo nämä lauseet. Jos oikein kovasti sattuu, hän itkee. Toisin kuin lapsena, enää hän ei pelkää itkeä julkisestikaan. Omalla Youtube-kanavalla kyyneliä on nähty usein.

– Some-maailmassa jaetaan yleensä vain kaikkea kaunista ja ihanaa. Se antaa kovin yksipuolisen kuvan elämästä. Olen halunnut jakaa myös huonoja hetkiäni, jotta muutkin uskaltaisivat puhua vaikeuksistaan ja näyttää heikkouksiaan.

Mieskin voi itkeä, Jarno sanoo. Oikeastaan se on urhea teko.

– Rohkeutta ei ole padota tunteitaan sisälle, rohkeutta on päästää ne ulos. Silloin ne eivät enää ahdista ja kuormita.

Burnoutin, ihosyövän ja avioeron kautta Jarno on joutunut kerta toisensa jälkeen silmätysten oman riittämättömyytensä kanssa. Ammatillinen menestys ei parantanutkaan sisäistä haavaa.

– Yllättäen onkin vapauttavaa, kun voi myöntää, että olen heikko ja rikki. Vasta kun ihminen suostuu kohtaamaan kipeimmät tunteensa, hän voi muuttua ja kasvaa.

JARNO LAASALA, 40

Työ: Ohjaaja, kuvaaja, Duud­sonit-ryhmän jäsen.

Perhe: Kolme 6–10-vuotiasta lasta.

Asuu: Kauniaisissa.

Harrastukset: Lumilautailu, maastopyöräily.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Jarno Laasala kertoo muun muassa siitä, mitä hän oppi itsestään ja juuristaan vietettyään vuosia maailmalla. Ja siitä, mitä hän on oivaltanut onnellisuudesta.  Lue koko juttu Annasta 25-26/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X