Julkkikset

Jasmin Hamid: Olen jo tottunut keliakiaan

Jasmin Hamidin pakastimessa on mökin pihassa kesällä juosseita lampaita. Keliakian vuoksi kattilaan pääsee ainoastaan tattaripasta. Taannoin Jasminin piti luopua yhdestä lempieineksestään - eettisistä syistä.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Tommi Tuomi

Jasmin Hamidin pakastimessa on mökin pihassa kesällä juosseita lampaita. Keliakian vuoksi kattilaan pääsee ainoastaan tattaripasta. Taannoin Jasminin piti luopua yhdestä lempieineksestään - eettisistä syistä.

Kun Jasmin Hamidin aviomies Santtu tulee töistä, ruoka odottaa miestä pöydässä. Ajatus huvittaa Jasminia, mutta niin se useimmiten menee.

– Se kuulostaa niin kliseiseltä. Mutta minä olen yleensä aikaisemmin kotona. Ja kun käyn itse kaupassa, varmistan samalla, että ruoka on varmasti laadukasta. Haluan, että kurkut ovat hyviä ja tomaatit kypsiä, näyttelijä ja kaupunginvaltuutettu perustelee.

Kyllähän mieskin käy kaupassa, mutta Jasminin sanoin ”tehokkaammin”.

– Olen hidas kaupassa kävijä. Liha- ja kalatiskillä arvostan sitä, että saan palvelun lisäksi inspiraatiota kokkaukseen. Jos lähikauppaan tai halliin on tullut uusia tuotteita ja purnukoita, minun on pakko hiplailla kaikki läpi.

Lue lisää: Kärsitkö B-vitamiinin puutoksesta? Lue, mistä oudoista oireista sen tietää!

Eines, josta piti luopua eettisistä syistä

Kesäisin kokkausvastuu siirtyy pitkälti miehelle. Pariskunnalla on mökki Mikkelissä Saimaan rannalla, ja siellä ruokatalous on melko omavaraista. Jasmin kerää paljon marjoja ja sieniä. Viime kesänä mökkipihalle otettiin myös lampaita.

– Pidimme lampaista hyvää huolta, ja oli ihanaa katsoa, miten ne kasvoivat pienistä karitsoista isoiksi. Ensi kesänä on tarkoitus ottaa lampaiden lisäksi kanoja. Nyt lampaamme ovat muuttaneet pakastimeen.

Jasmin ostaa kaikki eläinperäiset tuotteet luomuna. Hän on kuulunut viisi vuotta lihapiiriin, joka tilaa ylämaankarjan lihaa suoraan tilalta. Eläimet saavat olla vuoden ympäri ulkona, ja niille syötetään vain luontaista ravintoa kuten heinää. Viime vuoden aikana Jasmin on tosin huomannut, että lihat eivät hupene pakkasesta samaan tahtiin kuin ennen.

– Olen tiedostamattani vähentänyt punaisen lihan syöntiä. En ole päässyt maistamaan vielä omia lampaitakaan.

Arkiruoaksi Jasmin valmistaa useimmiten kalaa. Nopeaksi ja edulliseksi ruoaksi hän paistaa valmiita lohifileitä, toisinaan kuhaa tai siikaa, jos ne ovat alennuksessa. Mökillä perhe syö paljon ahvenia ja muikkuja. Ylämaannaudan jauhelihasta Jasmin tekee lihapullia tai spagettikastiketta. Kanaa Jasmin kokkaa harvoin.

– Luomukanaa on jonkin verran tarjolla, mutta se on vaikeasti löydettävissä ja tosi arvokasta.

Kiireeseen Jasmin on löytänyt pari einestä, jotka pelastavat hoppuisimmat päivät. Kruunuherkun valmistamat luomukaritsan jauhelihapihvit ovat toinen. Toisen hän löysi vastikään.

– En ollut viiteentoista vuoteen syönyt kalapuikkoja, ja nyt löysin niitä pakastealtaasta gluteenittomina. Ne olivat käsittämättömän hyviä! Kalapuikkoihin kulminoituvat turvallisen lapsuuden maut.

Kolmannen lempieineksensä Jasmin päätti hylätä muutama viikko sitten, kun uutisointi muistutti thaimaalaisen broilerin kasvatusoloista, jotka ovat karuja sekä eläimille että työntekijöille. Thaikuutiot lähikaupan pakastealtaasta eivät enää maistu.

Lue lisää: Viljaton ruokavalio – Anni jätti viljat ja pääsi eroon vatsavaivoista

Keliakia selitti vatsavaivat

Pastapäivinä kattilassa kiehuu tattaripasta. Jasminilla todettiin keliakia kolmetoista vuotta sitten. Vatsaoireet olivat niin poikkeuksellisia, että Jasmin ymmärsi heti jotain olevan vialla. Ensin hän jätti maidon pois, mutta se ei auttanut.

Sattumalta Jasmin luki lehdestä keliakiasta ja jutun innoittamana jätti viljatuotteet pois. Se auttoi, ja hän osasi mennä tutkimuksiin epäilyjensä kanssa.

– Aluksi oli sokki huomata, mihin kaikkeen vehnäjauhoa piilotetaan. Kastikkeet voisi ihan hyvin suurustaa ilman jauhoja tai jättää suurustamatta. Nyt olen tosin jo tottunut keliakiaan, ja tuntuu, että voin syödä mitä vain.

Jos muut syövät ravintolassa pastaa, pitsaa tai sämpylää, Jasmin voi hyvin valita jotain muuta. Aina ei tarvitse etsiä samaa tuotetta gluteenittomana. Keliakiasta on ollut jopa hyötyä kunnallispolitiikassa toimivalle Jasminille.

– Olen välillä tarkoituksella ilmoittamatta erityisruokavaliostani. Ei tarvitse kamppailla itsensä kanssa siitä, ottaako pullan vai ei. Pitkiin kokouksiin varaan eväät, tai syön ennen kokousta.

Kotona Jasmin ei kieltäydy kahvipöydän herkuista – päinvastoin. Erilaiset leipomukset suolaisista piiraista karjalanpiirakoihin ja suklaakakusta mustikkapiirakkaan ovat hänen bravuureitaan.

– Kesäisin mustikkapiirakka on osa jokapäiväistä ruokaympyräämme. Se ei ole kovin epäterveellistäkään, kun käyttää tattarijauhoja eikä laita paljon sokeria.

Lue lisää: Kylli Kukk: “Rakkaus muutti ruokavalion”

Univelassa maistuu makea

Gluteenittomista jauhoista leipominen on oma taiteenlajinsa, ja siinä Jasmin on kehittynyt mestariksi. Psylliumkuidulla saa sitkoa taikinaan, ja riisijauhoilla pystyy huijaamaan leivonnaisista melkein samanlaisia kuin vehnätuotteista.

Jasminin lempijauho on kuitenkin tattari.

– Tattarin maku jakaa mielipiteitä, mutta minä olen hulluna siihen. Toki esimerkiksi gluteeniton murotaikina murustuu tavallista helpommin mutta on todella hyvänmakuinen.

Herkut maistuvat paremmilta, kun pohjalla on kunnon ruoka. Keho pyytää useimmiten terveellistä kotiruokaa.

– Tuntuisi omituiselta syödä pitsa lounaaksi. Peli olisi menetetty ja loppupäivä pilalla väsymyksen vuoksi. Painoni ei ole liikkunut moneen vuoteen mihinkään, vaikken sitä sen kummemmin ajattele.

Väsyneet hetket ovat tosin Jasminillekin niitä, joina terveellinen ruokavalio horjuu. Univelassa maistuu kaikki: jäätelö, karkit, keksit…

– Jos olen herkutellut paljon ja pitää saada joku roti elämään, ostan kylmäpuristettuja vihermehuja ja smoothieita. Niistä tulee sellainen olo, että no niin, tilanne pelastettu. Kurssi kääntyy kohti normaalia arkea.

Palkkapäivänä Jasmin suuntaa vaateliikkeiden sijaan laadukkaaseen ruokakauppaan tai kauppahalliin. Siellä saa kulua aikaa.

– Mukaan tarttuu tuotteita, joita en arjessa osta, kuten tuoreita yrttejä, erilaisia tahnoja, ituja ja vastajauhettua luomukahvia.

Ruokaan Jasminilla menee enemmän rahaa kuin asumiseen, mutta hän muistaa myös ajan, jolloin opiskelijan piti harkita kaikki ostokset tarkkaan.

– Sen takia osaan arvostaa sitä, että minulla on nyt mahdollisuus laadukkaaseen ruokaan. Toivoisin, että näin olisi kaikilla. Olisi syytä miettiä, mitä olisi tehtävissä ostovoiman kasvattamiseksi tai vaikka ruoan ALV:n alentamiseksi.

Lue lisää: Ella Woodward: Sokeriton ruoka muutti elämäni

X