Julkkikset

Jenni Haukio, sydänten ykkösnainen – 5 syytä, miksi ihailemme Jenniä

Suomi sekosi presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvauutisesta. Onnittelutulva osoitti, kuinka Jenni Haukion herkkyys, tyylikkyys, kunnianhimo, lämpö ja perhekeskeisyys ovat tehneet hänestä sydänten ykkösnaisen.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Om-Arkisto, Lk

Jenni Haukion edustustyyli on aina kerännyt kehuja. Viime elokuussa presidenttipari vieraili Tukholmassa.

Suomi sekosi presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvauutisesta. Onnittelutulva osoitti, kuinka Jenni Haukion herkkyys, tyylikkyys, kunnianhimo, lämpö ja perhekeskeisyys ovat tehneet hänestä sydänten ykkösnaisen.

”Upeaa! Tätä olemme hiljaa odottaneet.” Suomi ja some hullaantuivat  vauvauutisesta, kun tieto presidentti Sauli Niinistön, 69, ja rouva Jenni Haukion, 40, perheenlisäyksestä alkoi levitä. Onnelliset reaktiot osoittavat, että Jenni Haukio on todella lunastanut paikkansa rakastettuna ja arvostettuna maan ykkösnaisena. Listasimme viisi syytä, miksi meidän on niin helppo ihailla Jenniä.

1. Sydämellisyys

Vaikka Jenni Haukio on korostanut, että hänen tärkein tehtävänsä on tukea presidenttiä tämän työssä, hän ei ole jäänyt vain taustalle. Muun muassa hyväntekeväisyystyössä ja kolumneissaan hän on tuonut esille omia arvojaan.

Jenni Haukio on puolisonsa presidenttivuosien aikana suojellut yli 150 tapahtumaa, pitänyt yli 60 julkista puhetta sekä kirjoittanut ja lähettänyt yli 80 tervehdystä. Hän on myös osallistunut aktiivisesti arvokeskusteluun.

– Hänen teemojaan ovat olleet esimerkiksi lasten oikeudet ja hyvinvointi, taide ja kulttuuri, suomalaisen kulttuuriperinnön vaaliminen, sotaveteraanit ja lotat sekä luonto ja eläimet, Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan.

Presidentin rouvalle lähetetään kuukausittain kymmeniä pyyntöjä osallistua erilaisiin tilaisuuksiin ja suojella tapahtumia.

Lennu-koira on Sauli Niinistön ja Jenni Haukion lemmikki.
Lennu-koira on kansainvälinen some-tähti.

Jenni Haukio tunnustautuu perhekeskeiseksi. Hän on puhunut julkisuudessa lämpimästi sisarustensa lapsista. Ja tietenkin Lennu-koirasta.

– Lennu on minulle äärimmäisen rakas ja yhteiselomme lähentelee eräänlaista symbioosia, olemme oikeastaan aina yhdessä, hän kertoi Seura-lehden haastattelussa helmikuussa.

2. Kunnianhimo

Jenni Haukio on löytänyt oman kutsumuksensa myös työelämässä. Erityisen intohimoisesti hän suhtautuu runouteen ja kirjallisuuteen. Hän on työskennellyt Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikkönä.

Maamme ykkösnainen on julkaissut kolme omaa runokokoelmaa. Esikoisestaan Paitasi on pujahtanut ylleni hän sai valtakunnallisen Runo-Kaarina-palkinnon 1999. Runojen ja kolumnien lisäksi Jenni Haukio kirjoittaa presidentin puolison tehtäviin liittyviä puheita ja toimii Kotiliesi– ja Seura-lehtien kolumnistina. Hän kommentoi uraansa Kotiliesi-lehdelle marraskuussa 2015:

– Olen onnistunut yhdistämään työni ja presidentin puolison roolit hyvin. Se on vaatinut huolellista ajankäytön suunnittelua.

Jenni Haukio kävi kaikki koulunsa Porissa. Lukion jälkeen hän opiskeli Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa valtio-oppia, kansainvälisiä suhteita, poliittista historiaa ja taloustiedettä. Hän valmistui valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2001 ja on nyt valtio-opin jatko-opiskelijana Helsingin yliopistossa. Aiemmin Jenni Haukio on työskennellyt muun muassa kansanedustajan avustajana ja luovan kirjoittamisen tuntiopettajana.

3. Tyylikkyys

Maamme ykkösnainen on saanut vuosien varrella paljon kehuja tinkimättömän tyylikkäästä edustustyylistään. Hän osaa pukeutua aina tilaisuuden luonteen mukaisesti ja on edustanut myös farkuissa, toppatakissa ja pipossa.

Usein Haukio nähdään kotimaisten suunnittelijoiden asuissa.

– Aina, jos minulla on mahdollisuus, valitsen edustustilaisuuksiin suomalaisia asuja ja asusteita. Se on pieni asia, mutta se on osa näiden vierailujen kokonaisuutta. Minulle on kunnia-asia saada edustaa designpuolella suomalaista osaamista niin hyvin kuin se on mahdollista, Jenni Haukio kertoi Ilta-Sanomille 2016.

Mikä nimi sopisi Sauli Niinistön ja Jenni Haukion tulevalle lapselle? Kerro oma suosikkisi!
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio saavat perheenlisäystä helmikuussa 2018.

Jenni Haukion luottomeikkaaja Tintti Leppänen on huolehtinut muun muassa ykkösnaisen itsenäisyyspäiväjuhlien meikistä kahdeksan vuotta. Tintti kuvailee Jenni Haukion tyyliä moderniksi ja klassiseksi.

– Hän huomioi pukeutumisessa tarkkaan etiketin. Esimerkiksi Linnan juhlissa hän pitää aina huolta siitä, etteivät kunniamerkkinauhat osu paljaalle iholle.

Vaikka presidentin rouva on tunnettu hillitystä tyylistään ja pehmeän sävyisestä meikistään, hän on valmis kokeilemaan uutta.

– Hänen vaatetyylinsä on muuttunut viime vuosien aikana enemmän kuninkaalliseksi. Siihen kuuluu näyttäviä sävyjä. Parina on nähty entistä vahvempaa meikkiä.

– Olen antanut hänelle muun muassa vinkkejä huulipunasävyjen valintaan. Vuosien varrella hänestä on tullut todella taitava meikkaaja. Hän meikkaa yleensä itse suurimpaan osaan tilaisuuksistaan, Tintti sanoo.

4. Herkkyys

Kun Sauli Niinistö valittiin presidentiksi 2012, Jenni Haukio liikuttui ja pyyhki silmäkulmiaan vaalivalvojaisissa. Televisiokuvien perusteella Jenni Haukio oli herkillä myös Linnan juhlissa vuonna 2015, kun Simon sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Armas Ilvo johti Veteraanin iltahuuto -laulua.

Asemansa arvokkuudesta huolimatta Jenni Haukio onkin säilyttänyt herkkyytensä. Uskallus näyttää tunteita näkyy myös presidenttiparin tiedotteessa, jossa he kertovat tulevasta perheenlisäyksestä: ”Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä.”

Keväällä, 40-vuotispäivänsä kynnyksellä Jenni Haukio kertoi Seuralehdelle elämästään ja roolistaan presidentin puolisona. Hän ei ole halunnut edes näkyvässä roolissaan kätkeä herkkyyttään.

– On paljon mielipiteitä siitä, millainen minun tulisi olla presidentin puolisona. Tärkein punainen lankani on alusta asti kuitenkin ollut se, että pysyn omana itsenäni. Vuodet ovat osoittaneet, että se on kestävä tapa toimia. Ainoa mahdollinen.

5. Kestävä rakkaus

Jenni Haukio ja Sauli Niinistö olivat jo melkein ehtineet astella alttarille asti, ennen kuin heidän suhteensa paljastui suomalaisille parin hääpäivänä 3.1.2009.

Suurimmaksi uutiseksi nousi morsiamen henkilöllisyys. Puolivallattomaksi leskimieheksi itseään tituleeranneen Sauli Niinistön puolisoksi paljastui runotyttönä tunnettu, 29 vuotta miestään nuorempi Jenni Haukio.

Kaksikon tiet kohtasivat vuonna 2006, kun Niinistö kävi presidentinvaalikampanjaansa. Tuolloin Jenni Haukio vastasi kampanjan yleisorganisoinnista. Ikäerosta, salamavalojen räiskeestä ja ulkopuolisista paineista huolimatta pariskunnan rakkaus on kestänyt.

Niin usein kuin mahdollista Niinistö ja Haukio ajavat yksityiskotiinsa parinkymmenen minuutin päähän Mäntyniemen virka-asunnosta. Siellä presidenttipari nauttii siitä, että he pystyvät olemaan välillä myös aivan tavalliset Sauli ja Jenni.

Juttua muokattu 1.11.2017 klo 9.50. Korjattu Haukion opiskelupaikka Turun yliopistossa: muutettu valtiotieteellinen tiedekunta yhteiskuntatieteelliseksi tiedekunnaksi.

X