Jenni Mustajärvi
Jenni Mustajärvi julkaisee esikoislevynsä tänä syksynä.
Julkkikset

Jenni Mustajärvi ajatteli pitkään, ettei ryhdy muusikoksi isänsä Paten tavoin: ”Muusikkourani on tullut varmaan aika monelle yllätyksenä”

Jenni Mustajärvi sanoi lapsena, että hänestä tulee isona laulaja. Nämä haaveet Jenni hautasi kuitenkin pitkäksi aikaa. Teini-iässä Jenni jopa ajatteli, että viimeinen, mitä hän haluaa, on ryhtyä muusikoksi.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Harri Hinkka | Video: Hilppa Alanko

Jenni Mustajärvi, 32, lauloi julkisesti ensimmäisen kerran lapsuutensa jälkeen vain neljä vuotta sitten, vuonna 2015. Silloin ujo tarkkailija huomasi nauttivansa esiintymisestä.

– Aika rupesi olemaan kypsä, enkä pystynyt enää pidättelemään itseäni. Rupesin kirjoittamaan biisejä noin viitisen vuotta sitten ja pikkuhiljaa esittämään niitä. Luulen, että moni minut tunteva ei olisi uskonut, että minusta tulee esiintyvä muusikko. Muusikkourani on tullut varmaan aika monelle yllätyksenä, Jenni kertoo.

Jenni julkaisee kolmannen singlensä Kaikki paikallaan perjantaina 1. maaliskuuta. Ennen tätä singleä Jenni on julkaissut kappaleet Hyvästit ja 7 syntiä. Jennin suuri haave, hänen esikoislevynsä, on määrä julkaista syksyllä. Jenni kirjoittaa kappaleidensa tekstit itse.

Muusikon ura ei ole ollut Jennille itsestään selvä valinta, vaikka musiikki on kuulunut aina hänen elämäänsä jo perheen puolesta: Jennin isä on koko kansan tuntema Popedan keulahahmo Pauli Antero ”Pate” Mustajärvi.

Muusikoksi monen mutkan kautta

Vaikka Jenni pienenä ilmoitti, että hänestä tulee isona laulaja, haaveet muusikon urasta jäivät moneksi vuodeksi.

Teininä Jenni koki jopa vastareaktion isänsä ammattia kohtaan. Hän ei edes harkinnut muusikoksi ryhtymistä, vaan ajatteli haluavansa tehdä jotain aivan muuta. Ja niin hän tekikin.

– Olen ammatiltani koulunkäynnin ohjaaja, mutta olen tehnyt kaikenlaista. Olen ollut töissä tehtaissa, kaupoissa ja päiväkodissa, Jenni luettelee.

Tuonakin aikana Jenni kyllä lauloi, mutta teki sen suihkussa tai silloin, kun muut eivät olleet kuulemassa. Haaveet musiikin tekemisestä alkoivat kuitenkin kyteä mielen sopukoissa.

Jenni Mustajärvi

Jenni Mustajärvi on tehnyt ennen muusikoksi ryhtymistä paljon erilaisia muita töitä.

”Minun täytyi hieman kypsyä ja kasvaa”

Jenni kokee, että oli hyvä, että hän keräsi rohkeutta muusikon tielle lähtemiseen tarpeeksi kauan. Edelleen ennen keikkaa jännittää, mutta kynnys nousta lavalla ei ole enää liian korkea.

– Minun täytyi hieman kypsyä ja kasvaa, ei minusta olisi parikymppisenä ollut tähän. Elämänkokemus tuo varmuutta.

Ja juuri elämänmaku on se, mistä Jenni haluaa kirjoittamissaan kappaleissa saada kiinni.

– Paras palaute, minkä voisin saada jostain kirjoittamastani kappaleesta, on, että joku sanoisi kappaleen olevan kuin suoraan hänen elämästään. Haluan kirjoittaa kappaleita, joihin pystytään samaistumaan, Jenni sanoo.

Jenni Mustajärvi

Jenni Mustajärvi haluaa kirjoittaa kappaleita, joihin ihmiset pystyvät samaistumaan.

Vaikka Jenni tekee musiikkia omalla nimellään ja naamallaan, bändi on hänelle hyvin tärkeä asia. Hän ei voisi kuvitella astuvansa lavalle esimerkiksi pelkän läppärin kanssa.

– Pidän orgaanisesta musiikista. Lisäksi tarvitsen lavalle kaverin. Se on niin paljon mukavampaa. Bändikaverien kanssa veivatessa ei ole hädän päivää. En näe yksin lavalla olemisessa mitään hienoa.

Jenni on kirjoittanut kappaleen Paten soololevylle

Jenni toivoo, että ihmiset eivät ajattelisi, että hän pyrkii musiikkikentille isänsä avulla.

– Omilla tekemisillänihän minun on paikkani ansaittava. Jos musiikkini on kuraa, on ihan sama, kuka isäni on, Jenni sanoo.

Jennillä ja Patella on kuitenkin erittäin lämpimät välit, eikä Jenni enää yksittäisten ihmisten soraäänien pelossa kaihda yhteistyötä isänsä kanssa.

Viime vuonna Jenni oli isänsä Tyylillä-kiertueen taustalaulajana, mutta sitä ennen hän on kirjoittanut Rasvatyyni-kappaleen isänsä viimeksi julkaistulle 2018-nimiselle soololevylle. Tekstin sävelsi Jennin ystävä Markus Salo, jonka kanssa Jenni on tehnyt soolokeikkoja.

Jenni mietti jo tekstiä tehdessään, että se voisi sopia hänen isänsä levylle. Tätä ajatusta seurasi kuitenkin mietteitä siitä, mitä ihmiset ajattelevat ja kannattaisiko sittenkin vain pysyä omalla tontilla.

– Tein tekstin valmiiksi ja mietin, että miksi kummassa mietin tuollaisia juttuja. Jos se kelpaa, se kelpaa. Jos ei, niin ei. Jos se ei kelpaa, se voi mennä jollekulle muulle tai pöytälaatikkoon muhimaan muutamaksi vuodeksi, Jenni muistelee mietteitään.

Kappale kävi kaikki samat seulat kuin muutkin demot – ja päätyi lopulta levylle.

– Itse asiassa vasta kun levy ilmestyi, näin, että biisi on valittu sille. Kysyin prosessin aikana kerran demon perään ja kuulin, että se oli päässyt ekasta seulasta läpi. Sen jälkeen en kysellyt. Isä ei kommentoinut asiaa sen selvittyä minulle sen kummemmin kuin siellä se nyt on.

Jos Jenni Mustajärvi olisi soitin, mikä soitin hän olisi? Katso Jennin vastaus alla olevalta videolta!

X