Jo Näsbø lasillisella Fridas ravintolassa.
Julkkikset

Menestysdekkaristi Jo Nesbø huomasi juoksevansa onnea karkuun: ”Ex-tyttöystäväni väitti minun jopa nauttivan onnettomana olemisesta”

Norjalaisen menestyskirjailijan Jo Nesbøn mielestä vapaus on parasta, mitä rahalla saa. Kuluttamisen sijaan hän on opetellut nauttimaan elämän pienistä iloista, kuten keskusteluista tyttärensä kanssa.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Mirva Kakko

Oho, noin lyhyt. Tapaamispaikkaan kahvilaan ei astelekaan kaksimetrinen korsto, vaan hoikka, korkeintaan keskimittainen mies. Kasvot ovat tulleet tutuksi miljoonia myyneen rikosromaanisarjan kansiliepeestä, ja moni on yhdistänyt ne kirjojen päähenkilöön. Mutta vastapäätä ei nyt istu oslolainen rikosetsivä Harry Hole, vaan hänen luojansa, norjalainen kirjailija Jo Nesbø.

Harry… anteeksi, Jo tilaa juomaksi inkiväärismoothien. Se ei varsinaisesti kuuluu ravintolan valikoimaan, mutta henkilökunta ryhtyy kiireesti kehittämään drinkkiä. Onhan kyseessä sentään maailmantähti.

Tänä syksynä suomeksi ilmestynyt Veitsi on Harry Hole -sarjan kahdestoista. Kirjoja on käännetty yli 50 kielelle, ja niitä on myyty liki 40 miljoonaa kappaletta.

Teitkö Harrysta tietoisesti itsesi kaltaisen?

– En, se ei todellakaan ollut tarkoitukseni, Jo Nesbø sanoo ja ottaa hörpyn tujakkaa inkiväärijuomaa.

– Mutta uskon, että kaikki kirjailijat kirjoittavat – joko tietoisesti tai alitajuisesti – itsestään. Parin Harry Hole -romaanin jälkeen huomasin, että olin antanut hänelle paljon omia piirteitäni.

Jo Nesbø ei ymmärrä päähenkilönsä suosiota

On aina vähän naiivia vertailla kirjailijaa päähenkilöönsä. Mutta kun yhtäläisyys on nyt tunnustettu, kysellään vähän lisää.

Harry Hole on pohjimmiltaan yksinäinen susi. Mies, jota onni pakenee – tai oikeastaan toisin päin. Tunnistatko samaa itsessäsi?

– Tunnistan. Kutsun sitä tummaksi universumiksi. Ex-tyttöystäväni väitti minun jopa nauttivan onnettomana olemisesta, Jo Nesbø sanoo vinosti hymyillen.

Harry ottaa riskejä ja ajautuu tämän tästä hurjiin vaaratilanteisiin. Tuoreessa kirjassa hän muun muassa suistuu autolla vuoristotieltä mereen ja hänet julistetaan jo kuolleeksi. Oletko itse koskaan ollut hengenvaarassa?

– Totta kai, olenhan jo vanha mies. Olen harrastanut vuorikiipeilyä 20 vuotta ja kokenut monta läheltä piti -tilannetta. Olen melkein hukkunut myrskyssä Brasiliassa. Nuorena miehenä hakeuduin suurkaupungeissa usein alueille, joilla ei ollut turvallista liikkua. Kerran eteeni ilmestyi veitsi… no, sellaisia on turha muistella. Kuulostaisi vain siltä, että yritän rakentaa omaa myyttiäni.

Harryn heikkous on alkoholi. Pitkienkin raittiiden kausien jälkeen hän aina retkahtaa. Mikä on oma suhteesi alkoholiin?

– Elämässäni oli lyhyt jakso, jolloin join liikaa. Sittemmin olen lopettanut alkoholin käytön, Jo Nesbø sanoo.

Kerro vielä, mikä siinä on, että naiset aina lakoavat Harryn edessä?

– Ei aavistustakaan. Olen itsekin yllättynyt aina, kun niin käy. Harryhan ei ole erityisen hyvännäköinen eikä mikään herrasmies. Ehkä kyse on naisten suojelunhalusta, tarpeesta pelastaa paha poika. Törmäsin kerran eräällä oslolaisella klubilla naiseen, joka tunnisti minut ja kertoi menneensä yhden miehen kanssa sänkyyn vain siksi, että tämä muistutti etäisesti Harry Holea. Uskomatonta!

Vapaus on Jo Nesbøn mielestä parasta, mitä rahalla saa.

Nuorena Jo Nesbølla oli edessään monta urapolkua. Hän pelasi jalkapalloa Norjan pääsarjassa, kunnes ura katkesi polvivammaan. Vuonna 1990 hän perusti Di Derre -popyhtyeen, josta tuli yksi maan suosituimmista. Hän työskenteli myös pitkään pörssimeklarina.

Ja nyt Jo Nesbø on menestyskirjailija. Mikä on parasta, mitä rahalla saa?

– Vapaus. Saan tehdä sitä, mistä nautin. Talouselämässä työskennellessäni näin ihmisiä, jotka sanoivat, että täytyy ansaita vielä yksi miljoona ennen kuin voin tehdä sitä, mitä todella haluan. Liian monen elämä koostuu pelkästään työnteosta ja kuluttamisesta. Itse olen opetellut nauttimaan pienistä iloista.

Kuten mistä?

– Ystävistä. Luonnossa oleilusta. Keskusteluista 20-vuotiaan tyttäreni Selman kanssa. On ollut hienoa saada seurata hänen kasvuaan ajattelevaksi ihmiseksi.

Ensi vuonna Jo Nesbø täyttää 60. Vielä on toteutumattomia unelmia. Parhaillaan hän treenaa voidakseen nousta vaativan kiipeilyreitin Kreikan Kalymnoksessa.

– Huipulle pääsy tuo lyhyen ekstaasin. Sen jälkeen alkaa jo miettiä, mitä tekisi seuraavaksi.

X