Julkkikset

Johanna Pakonen opiskelee uuteen ammattiin - kertoo suunnitelmistaan Seurassa: ”Jatkan sitä, mikä aikoinaan jäi kytemään”

Johanna Pakonen kertoo Seuran haastattelussa uusista urakuvioistaan, joihin hän päätyi koronan myötä. Viihdetaiteilijan ura jatkuu uuden rinnalla.

Teksti:
Lilli Berghäll
Kuvat:
Tommi Tuomi

Johanna Pakonen kertoo Seurassa, miten korona ajoi pohtimaan uusia urakuvioita.

Johanna Pakonen kertoo Seuran haastattelussa uusista urakuvioistaan, joihin hän päätyi koronan myötä. Viihdetaiteilijan ura jatkuu uuden rinnalla.

Monen muun artistin tavoin Johanna Pakonen katseli tyhjentynyttä keikkakalenteria keväällä 2020, kun koronapandemia alkoi. Johanna kertoo Seuran jutussa kokeneensa ammatillisen kriisin.

– Kipuilin minuuteni kanssa. Mikä minä olen, jos en voi laulaa, tehdä musiikkia, opettaa tanssia, ajaa autoa tai roudata esiintymiskamoja? Johanna kertoo Seurassa pohtineensa.

Korona aiheutti totta kai myös taloudellisia ongelmia. Johanna rivitalokoti Oulussa vaihtui viime vuonna vuokra-asuntoon Kauhajoella. Seuran haastattelussa Johanna kertoo kuitenkin positiivisesta käänteestä, jonka korona hänen elämäänsä toi:

– Koronan kauheudella oli kultareunus. Minulla oli mahdollisuus jatkaa sitä, minkä aikanaan jouduin jättämään kesken ja kytemään taka-alalle.

Johanna aloitti viime syksynä viheralaan suuntautuneen puutarhurin perustutkinnon suorittamisen. Samat opinnot hän oli aloittanut jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin Nelli-tyttären, 10, odotus katkaisi opiskelut. Johanna valmistuu pihasuunnittelijaksi, ja suunnitelmissa on nyt jatkaa opintoja maisema-arkkitehdiksi. Viihdetaiteilijan ura ei silti ole ohi, sillä keikkoja on buukattuna jo tulevillekin vuosille.

– Teen luovaa työtä toisen luovan työn rinnalla, Johanna kertoo haastattelussa.

Puutarha-ala mielessä jo pitkään

Puutarhatyöt ovat kulkeneet Johannan elämässä mukana jo pitkään. Vuonna 2009 hän muutti avioliiton myötä maalaistaloon Köyliöön, ja pääsi siellä kokeilemaan monenlaisia istutuspuuhia.

– Kokeiluillani meni tuhansia euroja taivaan tuuliin, Johanna kertoo Seuran jutussa.

Puutarhatyöt olivat hänelle terapiaa myöhemmin, kun kaksospoikien odotus päättyi traagisesti vauvojen menetykseen synnytyksessä vuonna 2010. Samalla Johannalle kirkastui halu oppia alaa paremmin.

Annan haastattelussa keväällä 2021 Johanna kertoi miettineensä kuumeisesti, millä muulla kuin viihdealalla hän voisi pärjätä.

– Olen hakenut jopa parkkipirkoksi, Johanna kertoi ja lisäsi, ettei päässyt edes haastatteluun. Alavireisyys oli ottamassa vallan.

– Toivon, että vuoden päästä olen joko voittanut lotossa tai keksinyt jonkin muun suunnitelman, jotta meillä olisi tämä ihana koti edelleen tässä. Toivon, että olisimme terveitä ja että minulla olisi töitä. Ne ovat toiveita, mutta en odota enää mitään, Johanna totesi vuosi sitten.

Lue Johanna Pakosen koko haastattelu Seurasta 18/2022!

X