jonna geagea
– Äitinä mietin paljon sitä, millaisen naisen mallin voin siirtää omilleni tyttärilleni. Toivon, ettei heidän tarvitsisi käydä niin pitkää ja vaikeaa taistelua itsetuntonsa kanssa kuin minun täytyi, Jonna Geagea sanoo.
Julkkikset

Jonna Geagea: ”Yritin peitellä heikkoa itsetuntoa kovalla ulkokuorella”

Laulaja, muusikko Jonna Geagea luuli, että hänen ongelmansa on se, että muut eivät pidä hänestä. Mutta hänen pitikin opetella tykkäämään itse itsestään.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: Mirva Kakko

Puotilan ostoskeskus Itä-Helsingissä oli se paikka, jossa teini-ikäinen Jonna Kosonen (nyk.Geagea) hengaili koulupäivän jälkeen. Kuusikymmentäluvun alussa valmistuneen tasakattoisen ostarin rakennukset muodostavat kehän, jonka keskellä on atriumpiha. Siellä hänen kanssaan notkui Erin Anttila, johon Jonna oli tutustunut jo ala-asteella ja jonka kanssa hänestä tuli myöhemmin Nylon Beat, suursuosion saanut popduo.

– Juoksimme pihalla pussikaljojen kanssa poliisia pakoon, Jonna muistelee ja naurahtaa ostarin olutravintolassa.

Olutravintolassa Jonna tapaa ystäviään nykyisin silloin harvoin, kun lasilliset otetaan ulkona eikä jonkun heistä kotona. Nämä ovat hänen kulmiaan edelleen. Jonna ja hänen miehensä Oscar Geagea asuvat neli- ja kuusivuotiaiden tyttäriensä kanssa viereisessä Vartiokylän lähiössä samassa omakotitalossa, jossa Jonna asui lapsena.

– 41-vuotiaana naisena oleminen on mahtavaa. Minulla on hyvä avioliitto, ihanat lapset ja kiva koti. Mutta ennen kaikkea minulla nyt on ensimmäistä kertaa elämässäni korvien väli hyvässä kunnossa.

”Kärsin epävarmuudesta vuosikymmenien ajan”

Asennemuija: räväkkä ja rohkea oman tiensä kulkija, joka laulaa poppia juuri niin kuin haluaa ja kuittaa arvostelun olankohautuksella. Sellaisena hänet opittiin tuntemaan Nylon Beatin Jonnana. Mutta omana itsenään, ”vain Jonnana”, hän tunsi itsensä epävarmaksi.

– En tiedä, mistä se johtuu, mutta kärsin epävarmuudesta vuosikymmenien ajan. Ulkoiset asiat, kuten menestys, kehut tai kannustus, eivät auttaneet, koska epävarmuus tuli oman pääni sisältä. Näin itsessäni jatkuvasti vikoja.

– Luulin, että ongelmani oli se, että minusta ei pidetty, vaikka oikeasti ongelmani oli se, että en tykännyt itse itsestäni. Heikkoa itsetuntoa yritin peitellä kovalla ulkokuorella.

Nylon Beatin lopettamisen jälkeen, 2000-luvun puolivälissä, Jonna lähti soolouralle. Hän teki oman levyn, esiintyi musikaaleissa, hänellä oli oma hard rock -bändi, ja hän kiersi cover-bändien solistina.

– Silti minusta tuntui, että omaa rakoa ei vain löytynyt. Lopulta en enää itsekään tiennyt, mitä halusin.

– Seitsemän vuotta sitten päätin lopettaa laulajanuran, hankkia uuden ammatin ja muuttaa ulkomaille.

Nuorempana Jonna oli ollut perheen tienaaja miehen opiskellessa. Nyt osat vaihtuivat, ja juristina työskentelevä mies otti elatusvastuun, kun Jonna jäi kotiin miettimään tulevaisuuttaan. Sitten esikoinen ilmoitti tulostaan.

”Uskaltauduin yleisön eteen kireät trikoot jalassa”

Jonnasta tuli kotiäiti. Tyttärien kasvaessa laulajaminä alkoi taas heräillä, ja Jonna alkoi tehdä itse omannäköistä musiikkiaan, kitarapoppia. Hän on julkaissut parin viime vuoden aikana kolme omakustanteista sinkkua.

Itsetunnolle tapahtui ihmeitä viime kesänä, kun Nylon Beat palasi yhteen kymmenen keikan ajaksi. Paluu ja ajatus siitä, että hän joutuu uudestaan suurennuslasin alle, hirvittivät Jonnaa etukäteen. Mutta hän nauttikin esiintymisestä enemmän kuin koskaan.

– Minulle oli vapauttavaa niinkin pinnallinen asia kuin se, että uskaltauduin yleisön eteen kireät trikoot jalassa. Seisoin ennen ensimmäistä keikkaa peilin edessä ja tajusin, että eiväthän spänsit näyttäisi miltään, jos peppuni ei olisi tämänkokoinen.

Nuorempana Jonna peitteli kehoaan huiveilla, koska oli mielestään aina liian iso.

– Kävin kahdeksanvuotiaasta 14-vuotiaaksi asti oopperan balettikoulua, ja baletin tiukat kriteerit ovat vaikuttaneet siihen, millaisin silmin olen itseäni katsonut.

Tänä keväänä Jonna laittaa itsensä uudestaan alttiiksi MTV3:n Tähdet, tähdet -musiikkikilpailussa.

– Totta kai minusta olisi kivaa saada omalle musiikilleni ohjelman kautta lisää kuulijoita. Olen tehnyt biisejä, jotka eivät ole toistaiseksi kiinnostaneet juuri ketään. Mutta olen oppinut, että omasta jutustaan voi nauttia, vaikka se ei olisi supermenestys. Tärkeintä on nauttia itse siitä, mitä tekee.

Ja sille Jonnalle, joka koki nuorena jättimenestyksen, nelikymppinen Jonna haluaisi sanoa: Sinä riität, olet ihan helkkarin kova laulaja. Usko kehujakin, äläkä vain haukkuja.

– Mutta ei se Jonna olisi ketään kuunnellut. Sen on pitänyt itse elää nämä asiat läpi.

Lue myös:

Tämän takia nainen on Jonna Geagean mukaan parhaimmillaan nelikymppisenä – katso ihanasti voimaannuttava video!

Tästä asiasta pian 10 vuotta naimisissa ollut Jonna Geagea ei saa tarpeekseen: ”On maailman seksikkäintä, kun mieheni sanoo ’hei vaimo’”

X