Julkkikset

Joogayrittäjä Mia Jokiniva joutui somemyrskyyn vaatiessaan, että joogit tekevät pesäeron Qanon-salaliittoteoriaan: ”Ei hyvinvointivaltio säily, ellemme puhu sen puolesta”

Mia Jokiniva joutui myrskyn keskelle, koska hän halusi, että joogit ottaisivat selkeän pesäeron salaliittoteorioihin. Vaikka ihmisten asiaton, persoonaan menevä reagointi tuntui pahalta, suun avaaminen ei ole kertaakaan kaduttanut joogaopettajaa.

Teksti:
Kaisa Pastila
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Kaikki eivät tule koskaan tykkäämään minusta, ja tajusin, että se on ihan ok.

Mia Jokiniva joutui myrskyn keskelle, koska hän halusi, että joogit ottaisivat selkeän pesäeron salaliittoteorioihin. Vaikka ihmisten asiaton, persoonaan menevä reagointi tuntui pahalta, suun avaaminen ei ole kertaakaan kaduttanut joogaopettajaa.

Yksi parhaista asioista maalla asumisessa on se, että pääsee joka päivä metsäkävelylle, sanoo joogaopettaja ja hyvinvointiyrittäjä Mia Jokiniva, 42, ja siemailee kuumaa glögijuomaansa.

On kulunut kolme vuotta siitä, kun Mia ja hänen miehensä, valokuvaaja Mikko Harma, muuttivat Helsingistä Loviisaan. Olemme tulleet kupilliselle Mian ikiomaan erakkopaikkaan, sammalkivien ympäröimälle laavulle.

Kukaan ei häiritse tänään joogayrittäjän glögirauhaa – kuuluu vain puiden suhinaa – mutta pari kuukautta sitten oli toisin: Mian elämässä kävi pyörremyrsky. Kännykkä soi taukoamatta – hänen komment­tiaan haluttiin uutisiin. Myös viestit piippasivat punaisina eri alustoilla ja some laukoi tuhansien vies­tien mittaisia keskusteluketjuja.

Hetkeä aikaisemmin Mia Jokiniva oli julkaissut Facebookissa vetoomuksen, jossa hän kutsui joogaopettajia irtisanoutumaan salaliittoteorioista ja Qanon-liikkeestä. Palaute oli kahtalaista: osa ihmisistä kiitteli, osa raivosi.

– Oli yllätys, miten voimakkaan reaktion keskustelun­avaukseni sai aikaan.

Mia Jokiniva: ”Asiakasturvallisuuden lisäksi halusin tuoda esille huoleni siitä, miten Qanonin piirissä yritetään kyseenalaistaa kaikkea demokratialle arvokasta”

Mian ajatuksena oli antaa nimi ilmiölle, joka oli vellonut joogapiireissä kesästä asti. Hän halusi auttaa niitä kollegoita ja asiakkaita, jotka olivat ahdistuneita eivätkä ymmärtäneet, miksi osa joogaopettajista yhtäkkiä nimitti THL:ää huijaukseksi ja maskinkäyttöä vapaudenriistoksi.

– Halusin avoimuutta ja Qanon-retoriikan näkyväksi tulemista. On reilua, että asiakkaana tietää, käykö hathajoogatunnilla vai Qanon-joogatunnilla. Asiakasturvallisuuden lisäksi halusin tuoda esille huoleni siitä, miten Qanonin piirissä yritetään kyseenalaistaa kaikkea demokratialle arvokasta.

Yllätyksenä Mialle tuli myös se, miten voimakkaasti vetoomus henkilöityi häneen, vaikka sen puolella olivat heti kymmenet muutkin joogaopettajat. Mia sai satoja viestejä, joissa kritisoitiin hänen persoonaansa.

– En ollut immuuni ikäville viesteille, mutten myöskään antanut niiden viedä yöuniani. Henkilökohtaisesti paras hedelmä tästä sopasta oli se, että se sai minut sanoittamaan itselleni: ”En voi koskaan miellyttää kaikkia.” Ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni lopetin täysin siitä huolehtimisen, mitä ihmiset ajattelevat minusta. Kaikki eivät tule koskaan tykkäämään minusta, ja tajusin, että se on ihan ok.

Osa viesteistä oli vihapostiksi luokiteltavaa. Niiden vastaanottamisessa Miaa suojasi se, että hän luennoi tunteiden säätelystä.

– Olen puhunut vuosia esimerkiksi työyhteisöissä, miten voi muuntaa oman stressireaktionsa joksikin muuksi kuin hyökkäykseksi. Yhtäkkiä löysin itseni keskeltä somesotaa, jossa ihmiset tekivät tunnepohjalta virheellisiä tulkintoja vetoomuksestani ja yhdistivät persoonaani asioita, joita en tunnistanut itsestäni.

Mia Jokiniva ymmärsi, että hänen päälleen kaatui ihmisten vanhoja haavoja ja ahdistusta, jotka eivät oikeasti kuuluneet asiayhteyteen. Pian hän pystyi jo suhtautumaan empaattisesti somen huutelijoihin.

”Nykyjoogin pitää olla myös yhteiskunnallisesti aktiivinen”

– Ymmärrän, mikä on saanut jotkut opettajat haksahtamaan salaliittoteorioihin. Kaikilla on ollut raskas vuosi. Moni yritys ja joogasali on talousvaikeuksissa. En silti hyväksy näiden opettajien toimintaa, Mia Jokiniva sanoo.

– Ei hyvinvointivaltio säily, jollemme puhu sen puolesta ja tee sen eteen arkisia tekoja, Mia Jokiniva sanoo. Kuva: Otavamedia
– Ei hyvinvointivaltio säily, jollemme puhu sen puolesta ja tee sen eteen arkisia tekoja, Mia Jokiniva sanoo. Kuva: Otavamedia

Mian omakin yritys koki keväällä romahduksen. Hänen ja hänen miehensä omistama retriittikeskus Villa Mandala joutui perumaan melkein kymmenen tapahtumaa. Sen jälkeen koulutuksia ja joogatunteja alettiin järjestää ulkoteltassa ja verkossa.

Henkilökohtaista koronakestävyyttä Mia Jokiniva sanoo saaneensa tutusta treenirutiinista kiinnipitämisestä. Myös tasapainon vaaliminen on ollut joogaopettajalle erityisen tärkeää poikkeusaikana. Tasapainoa hänelle edustaa esimerkiksi se, että tänään mukissa höyryää viiniglögi – ei niin tavallinen valinta joogi-ihmiselle.

– Minulle olisi kauhistus, jos antaisin itsestäni kuvan, että teen vain täydellisiä valintoja. Ei sellainen hyvinvoinnista huolehtiminen ole samastuttavaa tai edes uskottavaa.

Elämään pitää mahtua myös nautintoja. Välillä kuuluu juoda liikaa punaviiniä tai katsoa liian monta jaksoa koukuttavaa sarjaa Netflixistä liian myöhään illalla. Vaikka Qanon-törmäys oli osittain rajukin kokemus, Mia ei aio heittäytyä erakoksi Loviisan metsiin. Päinvastoin.

– En näe eristäytymistä arvokkaana tämän päivän joogille. Nykyjoogin pitää olla myös yhteiskunnallisesti aktiivinen. Ei hyvinvointivaltio säily, jollemme puhu sen puolesta ja tee sen eteen arkisia tekoja.

X