Julkkikset

Jorma Uotinen, Selma Vilhunen ja Tiina Lymi kasvoivat ilman isää: ”Olen kaivannut isää koko elämäni, mutta en tiedä, onko elämäni sen takia huonompaa vai parempaa”

Millaista on kasvaa niin, ettei ole koskaan tavannut omaa isäänsä? Entä miltä tuntuu, kun isä on koko ajan poissa? Taiteilija Jorma Uotinen, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen ja näyttelijä Tiina Lymi tietävät sen. He kasvoivat kukin tahoillaan ilman isän läsnäoloa.
7.11.2018 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: OM-arkisto

Muun muassa taiteilija Jorma Uotinen, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen ja Tiina Lymi ovat kasvaneet ilman isää, eri tavoin. Miten isättömyys on vaikuttanut heihin?

Jorma Uotinen: ”Olen kaivannut isää koko elämäni”

Olisiko taiteilija Jorma Uotisen, 68, elämä ollut parempaa tai huonompaa, jos hän olisi saanut tuntea isänsä – sitä hän ei tiedä. Näin hän kertoi elämästään ilman isää Anna-lehdessä (43/2017)  Tässä iässä -haastattelussa:

”Olen kaivannut isää koko elämäni, mutta en tiedä, onko elämäni sen takia huonompaa vai parempaa. Ilmeisesti äidillä ja hänellä oli hyvä suhde, mutta olisiko hän ollut minulle hyvä isä, sitä en saa koskaan tietää.”

”Porin hautausmaalla mustassa kivessä luki Leo Antero Uotinen ja kaksi vuosilukua. Olin kolmivuotias, kun isäni kuoli keuhkotuberkuloosiin 28-vuotiaana. Minulla on valokuva, jossa komea mies seisoo hyväryhtisenä puistossa. Hänellä on tyylikäs puku sekä plankatut kengät, ja minulle on kerrottu, että tässä on isäsi.

Lisäksi on yksi yhteiskuva, joka on otettu sukujuhlissa. Olen siinä parivuotias ja istun isän sylissä, mutta en muista tuota hetkeä eikä minulla ole muutakaan muistoa hänestä. Isosiskoni on minua pari vuotta vanhempi, joten hänkään ei oppinut tuntemaan isää, eikä äitikään puhunut isästä usein.

Jorma Uotinen on isätön

Jorma Uotinen kasvoi ilman isähahmoa.

Olen kaivannut isää koko elämäni, mutta en tiedä, onko elämäni sen takia huonompaa vai parempaa. Ilmeisesti äidillä ja hänellä oli hyvä suhde, mutta olisiko hän ollut minulle hyvä isä, sitä en saa koskaan tietää.

Äiti ei avioitunut uudestaan eikä lapsuuteni lähipiiriin kuulunut äidin miesystävää, setää tai ukkia. Kukaan mies ei vienyt minua pikkupoikana saunaan, ongelle tai lätkämatsiin – minulla ei kerta kaikkiaan ole sellaisia muistoja.”

”En koskaan osannut, ehkä isättömyydestä johtuen, hakeutua joukkueurheiluun tai muihin poikasakkeihin, ja koulussa tunsin olevani erilainen. Äitini oli ompelija, ja kotona oli muotilehtiä, joista ihailin hienoja vaatteita.

”Äitini oli 26-vuotias, kun hän jäi kahden lapsen yksinhuoltajaksi, ja hänellä oli täysi työ pärjätä ilman omaisuutta ja koulutusta. Olen miettinyt äidin elämättä jäänyttä naisen elämää ja kuvitellut, mitä hänestä olisi voinut tulla, jos hän olisi saanut opiskella. Hän oli viisas ja oikeudenmukainen ihminen, hänestä olisi voinut tullut esimerkiksi hyvä juristi. Arvomaailmani pohja on äidiltä opittu suoruus, rehellisyys ja työn kunnioitus.  – – –  Äiti on elämäni tärkein ihminen, ja suhteessamme voi näin jälkikäteen nähdä riippuvaisuuttakin.”

Lue koko haastattelu: Isättömänä kasvanut Jorma Uotinen: ”Olen kaivannut isää koko elämäni”

Elokuvaohjaaja Selma Vilhunen: ”Isättömyys ei ole puutos”

Elokuvaohjaaja Selma Vilhusen isä teki itsemurhan.

Ei ole vain sattumaa, että elokuvaohjaaja Selma Vilhusen, 42, elokuvissa on läsnä isättömyyden teema.

”Kyllähän se maailma on minulle erityisen tuttu ja läheinen”, Vilhunen kertoi Anna.fi:n haastattelussa 2017.

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen kasvoi ilman isää. Vilhusen isä teki itsemurhan, kun Selma oli vasta vauva.

Isättömiä ovat myös Selma Vilhusen kahden viimeisimmän draamaelokuvan päähenkilöt: Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan Varpu ja Hölmö nuori sydän –elokuvan Lenni. Vilhusen mukaan isättömyys-teeman toistumisessa on ollut mukana sattumaa, mutta on hänen omalla taustallaankin ollut merkitystä.

”Kyllähän se maailma on minulle erityisen läheiseltä tuntuva. Lähiöelämä ja yksinhuoltajuus ovat tuttuja: eivätkä suinkaan pelkästään negatiivisella vaan myös kotoisalla tavalla.”

”Vaikka elämääni ei kuulu isää, siihen kuuluu paljon asioita, joista olen voinut ammentaa.”

Vilhunen painottaakin, ettei isättömyys ole ollut mikään puutos tai vamma.

”Vaikka elämääni ei kuulu isää, siihen kuuluu paljon asioita, joista olen voinut ammentaa. Jokaisen elämästä puuttuu jotain, ja toisaalta se tilanne sitten lisää ymmärrystä joistain asioista.”

”Joskus kaksikymppisenä minulla oli rimpuilua ja rajojen hakemista. Ehkä etsin isähahmoa, joka olisi sanonut, että tässä menee raja. Ymmärsin kuitenkin, että viime kädessä ne rajat pitää vetää itse. Ei tule ketään toista ihmistä, joka kertoo, miten minun pitää elää.”

Lue koko tarina: Isättömyys on vaikuttanut elokuvaohjaaja Selma Vilhusen parisuhteisiin: ”On pitänyt oppia, miten toisen kanssa ollaan”

Tiina Lymin isä oli aina poissa: Onneksi oli korvaavia tekijöitä

Tiina Lymi

Tiina Lymi kasvoi ilman isän läsnäoloa.

Näyttelijä Tiina Lymi kasvoi yksinhuoltajaäitinsä sekä veljensä kanssa tamperelaisessa lähiössä. Se maailma ei tarjonnut lähtökohtia soittotunneille tai merkkifarkuille, käsikirjoittaja-ohjaaja kertoo Seura-lehdessä 34/2018.

”Mutta oli kaksi mummua ja kaksi pappaa, isovanhempani, jotka olivat minulle todella tärkeitä. Vaikka lapsuudestani puuttui asioita, oli niitä korvaavia tekijöitä. Ei aina tarvitse olla samaa kuin muilla, voi olla jotain muuta.”

Kolmen lapsen äiti muistuttaa myös siitä, että ydinperheen lisäksi lapsen kasvua ja kehitystä voivat tukea myös muut merkittävät aikuiset. Hänelle sellainen löytyi koulusta.

”Kun olin lapsi, äidinkielen opettaja kehui minua erityisen hyväksi kirjoittajaksi. Se lause kantoi pitkälle. Voimme olla toistemme elämässä käänteentekijöitä hyvässä ja pahassa.”

Lymi myös toteaa haastattelussa, ettei menneisyyteen tai elämän ikäviin hetkiin kannata jäädä kiinni.

”Tietyn suru- ja viha-ajan jälkeen on mentävä eteenpäin, olipa kyse puutteista lapsuudessa, suhteesta vanhempiin tai ongelmista muissa ihmissuhteissa. Vahingoitan vain itseäni, jos jään märehtimään.”

Lue lisää: Isättömänä kasvanut Tiina Lymi luottaa elämään: ”Huonollakin kädellä voi pelata pokerissa sairaan hyvän pelin”

Lue myös koskettavat tositarinat:

Tiinan lapsen isä asuu kadulla: Poika osaa kertoa, että isiä ei voi tavata, koska isi juo alkoholia

Naiset kertovat, millainen äidin ja tyttären suhde on: ”Miten omaa lasta voi rakastaa näin paljon?”

Lue myös

Suosittelemme