Jouni Hynynen alkoi kirjoittaa jo nuorena. Viime syyskuussa häneltä ilmestyi esikoisromaani Kadonnutta tavaraa etsimässä.
Julkkikset

Jouni Hynynen vaimostaan: ”Näin heti, että Mari olisi minulle sopiva nainen”

Muusikko Jouni Hynysen, 46, elämä meni uusiksi, kun hän tapasi näyttelijä Mari Perankosken. – Ensimmäistä kertaa minun on helppo olla naisen kanssa, Jouni sanoo.
Teksti: Minna Nevalainen Kuvat: Anton Reenpää, Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Jouni Hynynen, 46, ei koe olevansa miesten mies. Edes vasara ei pysy hänen kädessään. Sovinistikaan hän ei ole, vaikka nainen on hänestä herkullinen tarinan aihe. Mutta rockklisee hän on.

Helsinkiläisessä Majava-baarissa lehahtaa vanha viina. Lemu on pesiytynyt nojatuoleihin ja sohviin. Nurkassa seisoo jukeboksi. Ikkunaa vasten roikkuvat backstagepassit. Liituseinälle kirjoitettu juomalista on kikkailematon. On olutta, siideriä, lonkeroa ja kuoharia. Stereoissa soi raskas räime, kun Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja, yksi Suomen rääväsuisimmista muusikoista, astuu sisään.

Hynynen tilaa pullon talon valkoviiniä. Niin Hynysellä on tapana tehdä, kun edessä on haastattelu.

Ennen haastattelua hän on keittänyt itselleen ja aviopuolisolleen, näyttelijä Mari Perankoskelle, 46, kaurapuuroa mustikoilla ja kävellyt Pitäjänmäestä Kallioon. Puolentoista tunnin kävely on nostanut punan poskille.

”Minun ei tarvitse enää todistella mitään”

Hynynen on ollut ”rokkikukko” jo yli 20 vuotta. 1990-luvulla hän rällästi bändinsä kanssa, puhui törkeyksiä ja käyttäytyi sopimattomasti, toki pilke silmäkulmassa. Enää hänen ei tarvitse tehdä sellaista.

– Olen seestynyt ja aiempaa itsevarmempi. Minun ei enää tarvitse todistella mitään. Nyt uskon siihen, mitä teen, hän sanoo.

Hynynen kutsuu itseään tätä nykyä muusikoksi eikä enää viihteen sekatyömieheksi. Kotiteollisuus on julkaissut yli 163 biisiä ja viisitoista albumia. Uusin levy ilmestyi lokakuussa.

Edellisen levyn teon aikoihin vuonna 2014 Hynynen kärsi innon puutteesta. Ensimmäistä kertaa urallaan hän meinasi panna kitaran koteloon. Mutta eräs nainen sai hänet katsomaan elämää uusin silmin. Tuo nainen oli Mari Perankoski.

Näyttelijä Mari Perankoski ja Jouni Hynynen avioituivat viime syyskuussa.

Näyttelijä Mari Perankoski ja Jouni Hynynen avioituivat viime syyskuussa.

Ensi kohtaaminen Marin kanssa jo 2010

Jouni tapasi Marin ensimmäisen kerran Ruisrockissa vuonna 2010, jolloin Mari pyysi Kotiteollisuuden mukaan Yksi lensi yli Marin pesän -tv-ohjelmaan. Tuolloin Mari oli kihloissa ja Jouni tahollaan naimisissa.

– Näin heti, että siinä voisi olla minulle sopiva nainen. Marilla oli niin hyvä peppu ja mahtava huumorintaju.

Jouni ja Mari tapasivat uudelleen ja alkoivat seurustella 2012. Alusta asti oli selvää, että he eivät pelleilleet. Pariskunta kihlautui viime vuoden toukokuussa, ja syyskuussa vietettiin häitä Jounin kotikaupungissa Lappeenrannassa.

– Ensimmäistä kertaa minusta tuntuu, että minun on helppo olla naisen kanssa. Viihdymme toistemme seurassa. Mari ruokkii niin luovuuttani kuin huumorianikin.

Jouni Hynynen ottaa Marin mukaan niin keikkabussiin kuin baariinkin

Mari osaa olla yhtä räväkkä kuin miehensä. Jouni on omalla olemuksellaan auttanut Maria luomaan Putous-hahmoja, niin Karjalan Kandalfin kuin Alli Kaattorinkin, kun taas Mari on auttanut Jounia kirjoittamaan romaanin.

Jouni ottaa puolisonsa mukaan niin keikkabussiin kuin baariinkin. Jopa levyntekoon vaimo on päässyt vaikuttamaan.

– Tähän asti naiset ovat pysyneet poissa studiosta, mutta Mari onnistui saamaan minut studiosta levyn miksausvaiheessa lomamatkalle Berliiniin. Niin ei ole käynyt koskaan aiemmin.

Jounin bändikaverit eivät pahastuneet. He päinvastoin olivat tyytyväisiä.

– Nyt osaan irrottautua työstäni ja ottaa aiempaa rennommin, Jouni sanoo.

”On hyvä, jos miehen rinnalla on nainen, joka pitää jöötä”

Jouni lipittää toista lasillista rauhalliseen tahtiin. Hän on alkanut pohtia terveyttään. Hän yrittää ylläpitää kuntoaan juoksulenkeillä, pyöräilemällä ja punttitreeneillä.

– Olin nuorena pitkänmatkan juoksija. En olisi pahoillani, jos alkaisin taas juosta enemmän ja joisin vähemmän.

Muusikon elämässä houkutuksia riittää. Nytkin baarimikko tuo pyytämättä Jounille pikarillisen Koskenkorvaa.

– Ollaanhan me ukot vähän sellaisia pitelemättömiä. On hyvä, jos miehen rinnalla on nainen, joka pitää jöötä.

Hynynen tietää, että ilman naista henki voi mennä. Ja sitä hän ei toivo. Hän haluaa olla isä kaksitoistavuotiaalle tyttärelleen ja puoliso vaimolleen.

– Olen tajunnut, että joku välittää juuri minusta ja rakastaa minua. Siinä on riittävän monta hyvää syytä pysyä kaidalla tiellä ja hengissä.

Lue lisää:

Putous-tähti Mari Perankoski liitostaan Jouni Hynysen kanssa: ”Emme näe kovin usein”

Jouni Hynynen: Huomioni kiinnittyy naiseen, ei pukeutumiseen

X