Julkkikset

Julkisuuden jättänyt Tanja Karpela kertoo Koululaisessa nykyelämästään – uusi ura lujana koira-ammattilaisena

Missinä, kansanedustajana ja ministerinä tutuksi tullut Tanja Karpela elää nykyään todeksi unelmaansa työssään koirien ja luonnon parissa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Vesa Tyni

Tanja Karpela työskentelee nykyisin koirien parissa.

Missinä, kansanedustajana ja ministerinä tutuksi tullut Tanja Karpela elää nykyään todeksi unelmaansa työssään koirien ja luonnon parissa.

Tanja Karpela, 52, on missi- ja ministerivuosiensa jälkeen pysytellyt enimmäkseen poissa julkisuudesta. Kaikessa hiljaisuudessa hänen uransa on kääntynyt karvaisempaan suuntaan: nykyisin Tanja toimii koirakouluttajana. Lisäksi hän omistaa yhdessä miehensä Janne Erjolan kanssa koirahoitola Kaerin, joka sijaitsee Salossa.

Uusimmassa Koululainen-lehdessä Tanja Karpela kertoo nykyelämästään koirien parissa. 8-paikkaisessa koirahoitolassa lemmikit saavat yksilöllistä hoitoa tarpeidensa mukaan, oman huoneen ja oman yksityisen ulkoilupihan.

Koirahoitolatyön ohessa Tanja kouluttaa yrityksensä kautta koiria erilaisiin hajutöihin, räjähteiden ja tuhohyönteisten etsinnästä luontokartoitukseen eli luontoinventointiin. Tanjan kouluttamat inventointikoirat etsivät ja paikantavat uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja, kuten liito-oravia, lahokaviosammalta ja pikkuapolloperhosen toukkia.

”Nykyään luontokartoituskoiria on jo muuallakin maailmassa, mutta kun aloin kouluttaa sellaista kymmenisen vuotta sitten, ei niistä kukaan ollut juuri kuullutkaan”, Tanja kertoo Koululaisessa.

Tanja Karpela uraauurtavana koirakouluttajana

Idea luontoinventointikoirien kouluttamiseen syntyi vuosia sitten, ja ajatuksesta innostui nopeasti myös Varsinais-Suomen ELY-keskus, jonka kanssa Tanja on julkisuudessa kertonut tehneensä yhteistyötä.

Uhanalaisten lajien haju opetetaan koirille esimerkiksi liito-oravan papanoiden ja virtsan tai uhanalaisen perhoslajin toukkien avulla.

Ja koska kyseessä on harvinainen laji, asiaan liittyy myös tiettyjä paineita:

”Minä stressasin koko ajan, ettei toukille vain käy [koulutustilanteissa] mitään, joten olin helpottunut, kun sain palauttaa ne takaisin luontoon oikein paksuina ja hyvinvoivina”, Tanja kertoo Koululaisessa.

Koira- ja luontorakkaus on pitkän ajan peruja

Vuonna 1991 Miss Suomeksi kruunattu ja sen jälkeen poliittisen uran keskustan riveissä luonut Tanja Karpela on julkisuudessa kertonut koira- ja luontoinnostuksensa olevan pitkän ajan peruja. Luontoaiheet olivat hänelle läheisiä myös hänen kulttuuriministerivuosinaan 2003–2007.

”Olin opiskellut nuorena sosionomiksi, mutta sitten 12 vuotta kului politiikassa. Sen uran lopetettuani koin, että minun pitäisi joko päivittää sosionomin tietoni tai opiskella uusi ammatti. Koira-ajatukset olivat pyörineet mielessäni jo pitkään, joten valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon”, hän kertoi MTV-uutisille vuonna 2020.

Tanja Karpela
Tanja Karpela viihtyy luotettuna koiranhoitajana, jolle omistajat uskovat rakkaansa loma-asukeiksi kerta toisensa jälkeen.

Tanja on kertonut julkisuudessa myös rakastuneensa luonnon tarkkailuun jo lapsena. Koiraihminen hän on sanojensa mukaan ollut aina.

”Kansanedustajana sain olla yhden kauden ympäristövaliokunnassa. Muistan miettineeni jo silloin koirien mahdollisuutta luonnon ja ympäristön monimuotoisuuden kartoituksessa”, hän kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2019.

Tulevaisuus näyttää entistä karvaisemmalta

Koronavuosien aikana niin koirahoitola kuin hajukoirayritys painivat vaikeuksissa, mutta nyt Tanja Karpela katsoo valoisaan tulevaisuuteen – ja entistä pörröisempään.

Koululaisen artikkelista selviää, että Tanjan belgianpaimenkoira malinois -rotuinen Taru, hajutyön 3-vuotias ammattilainen, sai keväällä peräti 9 potraa pentua.

Niistä suurin osa lähti työkoirakoulutukseen viranomaisille ja ulkomaille, mutta pienin pennuista, Oma, jäi Tanjalle hajukoirakoulutettavaksi.

Jos se osoittautuu luonteeltaan ja kyvyiltään hajutyöhön sopivaksi, siitä tulee uusin jäsen hajukoira-ammattilaisten laumaan.

Lue myös: Takavuosina kaikki tiesivät Katriina Wuoriston – ei kaipaa elämäänsä romanttista rakkautta: ”Rakkaus, jota nyt saan, on aitoa ja pyyteetöntä”

X