Julkkikset

Juontaja-toimittaja Ella Kanninen: ”Ruokavaliossani on paljon parannettavaa”

Ella Kanninen kauhistuttaa italialaista anoppiaan tarjoamalla lapsilleen nakkikeittoa ja paistamalla letut runsaassa voissa.
7.5.2016 Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Tommi Tuomi/Otavamedia

Ruoanlaittajaksi voi oppia. Siitä juontaja-toimittaja Ella Kanninen on oiva esimerkki.

Nummelassa lapsuutensa viettänyt Ella asui kaksin äitinsä kanssa. Paljon töitä kodin ulkopuolella paiskinut äiti valmisti perinteisiä makkararuokia, kuten nakkikastiketta ja siskonmakkarasoppaa, joita Ella lämmitti uunissa koulun jälkeen.

– Äitini ei ollut mikään leipojatyyppi. Sen sijaan kävimme paljon ulkona syömässä. Seurasaaren vappubrunssi sekä klassikkoravintolat Elite ja Kosmos tulivat tutuiksi. Kaiken muun ylimääräisen rahan käytimme matkusteluun, Ella kertoo.

Koska Ella ei saanut ruoanlaittamisen mallia kotoa, hän ei ollut erityisen kiinnostunut kokkailusta muutettuaan omilleen.

Vuonna 2001 Ella lähti Italiaan opiskelemaan. Hän nautti hyvästä ruoasta, mutta edelleenkään ruoka ei ollut elämän päätarkoitus.

– Italialainen aviomieheni Valerio ihmetteli suhteemme alkuaikoina, miksi en osaa valmistaa edes yksinkertaisimpia ruokia. Toki yritin, mutta esimerkiksi lihapullani olivat kuin Masi-sarjakuvan pomppivat lihapullat.

Suhde ruokaan ja raaka-aineisiin muuttui vasta, kun Ella sai ensimmäisen lapsensa, Leonardon, kahdeksan vuotta sitten.

Nykyään Ella jo shoppailee toreilla kuten muutkin italialaiset ja on tarkka tietyistä raaka-aineista kuten oliiviöljystä, kasviksista ja lihasta.

Lue myös: Löydä paras Välimeren ruokavalio – Kreikkalaisen, italialaisen ja espanjalaisen ruokavalion hyödyt ja haitat

Ella luottaa säännölliseen ruokailurytmiin

Säännöllisyys on Ella Kannisen ruokavalion avainsana.

Hän syö aamiaisen, lounaan ja päivällisen. Aamiainen on pieni: pala paahtoleipää tai mysliä ja jogurttia.

– Italialaiset lapset ovat kasvaneet kekseillä ja paahtoleivällä. Se on siellä tyypillinen aamiainen.

Lounas on kello 13 ja illallinen kello 19. Molemmat ruokailut kestävät vähintään tunnin.

Lounaaksi Ella syö usein pastaa, koska sillä pitää pärjätä päivälliseen asti.

Välipaloja hän syö harvoin.

– Pystyn sinnittelemään pitkään ilman ruokaa. Verensokerini ei romahda. Huomaan, että tarvitsen kuitenkin paljon nestettä – saan siitä energiaa.

– Säännöllisyyden ansiosta pysyn kunnossa ja samassa vaatekoossa. Kiinnitän huomiota myös annoskokoon. Jos housut kiristävät, vähennän viinin juontia aterioilla.

Lue myös: Miten pysyä hoikkana myös dieetin jälkeen? Ravintoterapeutti neuvoo

Trauma vihermehusta

Ella työskenteli Ylen Aamu-tv:ssä 2000-luvun alussa. Varhaisin työvuoro alkoi aamuneljältä.

– Kroppani oli aivan sekaisin vuorokausirytmistä. Olin tuolloin varmasti kymmenen kiloa painavampi.

Ella on seurannut keskustelua superfoodeista ja maistanutkin raakaravinnon puolesta puhuvan Karita Tuomolan valmistamaa vihersmoothieta.

– Joo, se oli ihan hyvää. En kuitenkaan tiedä, söisinkö sitä päivittäin.

Trauma vihreästä juomasta on juurtunut syvälle. Ellan äiti oli aikoinaan töissä terveyskylpylässä ja maistatti tyttärellään vehnänorasmehua.

– Muistan vieläkin sen kitkerän maun. Tiedän kyllä, että ruokavaliossani on paljon parannettavaa. Kohennuksen tarve tulee aina mieleen jonkin äkillisen flunssan yhteydessä.

Lue myös: Vihersmoothie voi lihottaa – Lue, mitkä muut superfoodit sisältävät paljon kaloreita

Ella söi itsensä ähkyyn villisikapadalla

Erityistä ruokavaliota Ella ei noudata.

Hänellä ei ole allergioita. Huonon olon hän saa yleensä vain syömällä liikaa.

– Viimeksi söin itseni ähkyyn villisikapadasta. Tiesin, että annos on aivan liian iso, mutta minkäs teet. Ruoka oli niin herkullista.

Ellan perhe syö sekaruokaa.

– Lihaa syön kuitenkin todella harvoin, ehkä kerran kuukaudessa.

Suomessa tuntuu olevan muodissa milloin mikäkin ruokavalio. Ella sanoo, että erilaiset ruokavaliot huomioidaan Italiassakin. Hänen mukaansa kaupoissa on alkanut näkyä gluteenittomia tuotteita. Samoin sushipaikkoja on ilmestynyt katukuvaan.

– Tämä ei kylläkään päde kotikyläämme Fianoon. Siellä on yksi ainoa trattoria. Ruokalista ei vaihdu. Siellä ollaan erittäin ylpeitä perinteistä ja tehdään aina samaa ruokaa.

Italiassa ei ymmärretä nakkeja

Italiaan muuttanut toimittaja haluaa tutustuttaa lapsensa myös suomalaiseen ruokakulttuuriin. Siksi Kannisen keittiössä valmistetaan ruokaa eräästä erittäin epäitalialaisesta raaka-aineesta: nakeista.

Ellan pojat rakastavat niitä, ja Ella valmistaakin heille silloin tällöin nakkisoppaa. Aivan kuten hänen oma äitinsä kokkasi sitä Ellalle aikoinaan.

– Italialaiset eivät voi ymmärtää nakkeja. Ne ovat heille roskaruokaa. Meillä usein syövä anoppini ei suostu syömään niitä, pudistelee vain päätänsä.

Ella nauraa usein anoppinsa luulolle, etteivät raa’at vihannekset sula vatsassa.

– Poikani syövät paljon raakoja kasviksia kuten paprikoita ja porkkanoita. Se herättää aina yhtä paljon ihmetystä. Italialaiset syövät raakoja kasviksia ainoastaan salaateissa tai silloin, kun dippaavat niitä uuden sadon oliiviöljyyn.

Oliiviöljyn pyhän aseman Ella huomaa joka kerta paistaessaan lettuja.

– Voi on italialaisessa keittiössä terveysuhka. Lettuja tehdessäni anoppini ihmettelee voin määrää.

– Suomalaiseen tyylin tuputan pojilleni myös paljon kalaa. Esimerkiksi toinen pojistani rakastaa lohta. Minua harmittaa, ettei Italiasta saa tuoreita marjoja.

Ellan perheessä ruoka hankitaan torilta

Nelihenkisen perheen ruokaan kuluun noin 400 euroa kuukaudessa.

Suurin osa ostoksista hankitaan toreilta.

Ella huomauttaa, että ruoka on Italiassa noin 30 prosenttia halvempaa.

– Huomasimme sen asuessamme Suomessa vuosina 2013–2014. Mieheni ihmetteli, mihin kaikki rahamme kuluivat. Ne menivät ruokaan.

Lue myös: Tuhlaatko tajuamattasi? Näillä vinkeillä säästät jopa tuhansia euroja vuodessa

Tarkista myös Ella Kannisen kosmettiikasuosikit: Julkkisnaiset paljastavat suosikkinsa kosmetiikkatuotteista – nämä kulkevat aina matkoilla mukana

Ellan Toscana – Kyläelämää Italiassa (WSOY).