Julkkikset

Kaija Koo: ”Olen ollut epävarma ja kuunnellut liikaa muita”

Laulaja Kaija Koo on julkaissut kahden vuoden jälkeen uutta musiikkia, joka on tehty alusta loppuun hänen ehdoillaan. Elämän suuret käänteet ovat opettaneet koko kansan voimanaiselle, että elämässä ei voi aina nojata toisiin ihmisiin. Myös itsenäisiä päätöksiä on osattava tehdä. Kaija Koon mukaan se on pelottavaa mutta antaa voimaa.
30.5.2016 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: OM-arkisto

Olet viettänyt hetken hiljaiseloa. Missä olet ollut ja mitä tehnyt?

– Olen ollut biisileireillä, käynyt laulutunneilla sekä miettinyt ja ideoinut uutta levyäni. Totta kai olen myös hieman lomaillut.

Sinua sanotaan usein vahvaksi naiseksi. Mitä vahvuus sinulle tarkoittaa?

– Minulle se tarkoittaa määrätietoisuutta ja uskallusta luottaa omaan intuitioon. On rohkeutta sanoa, että ”minä haluan tehdä nyt näin”.

Myös suoruus, että uskaltaa sanoa asioita, on vahvuutta. Yhdistän vahvuuden myös ammattiin. Vahva ihminen on ammatillisesti ylittänyt monta aitaa ja suhtautuu ammattiinsa intohimolla. Vahva nainen on päässyt yli hankalista asioista ja selvinnyt monesta. Lisäksi hän on valinnut hankalan ammatin – ja selvinnyt siinä.

Lue myös: Soolokiertueelle suuntaava Mira Luoti veljen kuoleman jälkeen: ”Nyt pitää olla vahva”

Onko itsevarmuutesi vaihdellut eri iässä?

– Olen ollut nuorena epävarma ulkonäköni suhteen. Lisäksi olen ollut epävarma mielipiteissäni ja kuunnellut liikaa muita. Kyselin aina, mitä mieltä muut ovat.

Elämän suuret käänteet, kuten avioero ja lapsen onnettomuus, ovat opettaneet, että aina ei voi nojata toisiin ihmisiin, vaan on tehtävä itsenäisiä päätöksiä. Yksinhän me tänne tulemme. Ja yksin me täältä myös lähdemme. Me itse vastaamme ajasta, jonka täällä vietämme.

Miten ero toi sinulle lisää itsevarmuutta?

– Kun erosin vuonna 2006 aviomiehestäni Markku Impiöstä, olin varmaan kuten moni muukin eronnut ihminen. Meillä oli ollut ex-mieheni kanssa jaetut vastuualueet, ja olin melko pihalla monista käytännön asioista. En tiennyt esimerkiksi asuntolaina-asioista mitään.

Varmuus tuli siitä, että pikkuhiljaa uskalsin ottaa vastuuta kaikesta. Ja nyt vastaan kaikesta itse: suunnittelen ja valitsen hyvät ammattilaiset ympärilleni auttamaan työssäni. Vastuu on pelottavaa, mutta kun sitä ottaa, se tuo lisää varmuutta – varsinkin, jos asioissa onnistuu.

Lue myös: Laulaja Johanna Pakonen: Ero opetti, että kannattaa pysyä itsenäisenä

Monet pitävät kappaleitasi voimabiiseinä. Mikä on sinun voimabiisisi?

– Se vaihtelee. Ihastun aina johonkin biisiin, ja kuuntelen sitä paljon. Erinin ja Maija Vilkkumaan Vanha Sydän on ollut yksi tällainen voimabiisini. Kuuntelin sitä kesällä ja mietin, miten joku on voinut tehdä niin viisaan tekstin. Kuuntelin biisiä yhä uudelleen autoa ajaessani. Nyt sain itse tehdä kyseisen kappaleen tekijöiden kanssa Siniset tikkaat -singleni.

Lue myös: Pitkältä tauolta palaava Erin: ”Pakotin itseni muutokseen”

Mistä saat voimaa juuri nyt?

– Vastuun ottaminen antaa minulle voimaa. Ja tietenkin se, että Siniset tikkaat -kappale onnistui. Minulla oli voimakas intuitio siitä, että tällainen kappale pitää tehdä ja siitä, kenen kanssa se pitää tehdä.

Kappaleen tekemisessä näkyi hyvin vastuun ottaminen ja oma-aloitteisuus: otin itse yhteyttä ihmisiin, joiden kanssa halusin kappaleen tehdä. Lopulta toimme levy-yhtiölle valmiin biisin. Sen onnistuminen toi minuun taas yhden sentin lisää. Arjessa saan voimaa luontohetkistä. Rakastan pyöräilyä. Jos syreenipensas on tienposkessa, ajan tosi läheltä sitä. Matkalla yritän haistella sen tuoksua. Elän joka aistillani. Kaikki aistini ovat auenneet näkemään, kuulemaan ja nauttimaan valosta, äänistä, linnunlaulusta, kaikesta. Se kertoo minusta ihmisenä: minä olen auki.

”Jotkut ei kadu mitään, minä kadun”, lauletaan sinkussasi. Mitä se tarkoittaa?

– Kohta on keskustelustani Maija Vilkkumaan kanssa. Ihmettelen ihmisiä, jotka sanovat, että he eivät kadu mitään. Minua ärsyttää tuo lausahdus. Se ei voi olla totta. Minä kyllä kadun ja voin sanoa sen ihan suoraan.

Lue myös: Maija Vilkkumaa: ”Vauvaperheen väsymys ja keikka-arki olivat kuluttava yhdistelmä”

Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa elämässäsi?

– Tuleva albumini, läheiset ja terveys. Tuleva albumini on minulle yhtä tärkeä kuin elämä. Se on hengentuote ja niin henkilökohtainen, että jos ihmiset pitävät siitä, se on sama kuin minut hyväksyttäisiin.

Olet viime aikoina liikkunut kepin kanssa. Mikä terveydentilasi on tällä hetkellä?

– Terveydentilani on ihan hyvä. Välillä joudun turvautumaan keppiin, mutta ei sen kummempaa. Keppi onkin hieman kuin kuningattaren valtikka. Olen huomannut, millaisen arvovallan se tuo. Kun sen kanssa kopisee paikalle, niin jo ovet aukeavat ja pääsee hienosti vessajonojen ohi. Vappupäivänäkään liikenteessä ollessa ei tarvinnut jonotella.

Täytyy sanoa, että keppi on niin mainio väline, että vaikka en sitä enää tarvitsisikaan, haluan pitää sen. Olen niin ihastunut siihen. Minulla on liuta erivärisiä sekä erilaisilla kuoseilla ja muilla ihanuuksilla varustettuja keppejä. Lisäksi pidän vuonna 1903 valmistettua keppiäni studiossa voimaesineenä, symbolisena vanhan kansan viisautena. Kaikista asioista saa jotain hyvääkin, näin se menee.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *