Julkkikset

Kari Hotakaisesta tuli keväällä isoisä, ja nyt hän aikoo hankkia sen vuoksi polvisuojat: ”Haluan olla leikkisä, epäkäytännöllinen ja sekava vaari”

Kirjailija Kari Hotakaisesta tuli keväällä isoisä. Vauvan mystinen valtakunta on suorastaan lumonnut Karin. – Hän on maailman pienin, ja samalla pienen maailmamme suurin.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Linnanmäki on yksi Kari Hotakaisen suosikkipaikoista Helsingissä.

Kirjailija Kari Hotakaisesta tuli keväällä isoisä. Vauvan mystinen valtakunta on suorastaan lumonnut Karin. – Hän on maailman pienin, ja samalla pienen maailmamme suurin.

Polvisuojukset täytyy hankkia.

Kirjailija Kari Hotakaiselle kuuluu kaikenlaista uutta – niin paljon että häntä itseään­kin ihan hämmästyttää. Hän jättäytyi keväällä pois Pitääkö olla huolissaan -viihdeohjelmasta, tällä viikolla ilmestyy uusi romaani ja syyskuun lopussa on edessä muutto Helsingistä Vantaalle. Lisäksi on vielä suuri uutinen, pieni ihminen, johon polvisuojuksetkin liittyvät. Karista ja hänen vaimostaan Tarjasta on tullut isovanhempia.

– Esikoistyttäreni sai huhtikuussa pojan, ja odotan kovasti, että vauva oppii konttaamaan. Haluan olla leikkisä vaari, ja tällä kropalla sekä näillä ikävuosilla polvet kenties vaativat suojaa.

Vauvan mystinen valtakunta on suorastaan lumonnut Karin. Miltä tuntuu pidellä pienokaista sylissä. Kuinka tämä oppii joka päivä jotain uutta, ja kuinka syvästi kokemukset omista lapsista palaavat mieleen. Pieni ihminen on ihmeellisen täydellinen, eikä hän menekään rikki ja yhtäkkiä hän osaa jo kannatella päätään ja kurkotella käsiään lelua kohti.

– Hän on maailman pienin, ja samalla pienen maailmamme suurin. Voisin katsella häntä vaikka kuinka pitkään. Hän ottaa kontaktia, hymyilee ja on onnellinen, kun hänen ympärilleen keräännytään ja hänestä pidetään huolta.

Vauvan luottavaisuus ja huolettomuus on Karin mielestä suorastaan häkellyttävää. On uskomattoman jännittävää tavata ihminen, jolla ei ole lainkaan taka-ajatuksia eikä asuntolainaa.

– Missä vaiheessa kaikki epäluulot ja taka-ajatukset oikein syntyvät? Kun katselen häntä, ajattelen hiukan kateellisena, että sinä et julkaise mitään eikä sinulla ole talous- tai muita huolia. Helppoahan siinä on jokellella.

Joku muu saa määritellä, millainen vaari minä tulen olemaan

Karilla oli lapsuudessa yksi vaari, joka jäi melko kaukaiseksi, koska hän asui Kokkolassa toisella puolella Suomea.

– Joku muu saa määritellä, millainen vaari minä tulen olemaan. Ainakin haluan olla leikkisä, epäkäytännöllinen ja sekava, sillä sellaisiahan pikkulapsetkin ovat.

Linnanmäki on yksi Karin suosikkipaikoista Helsingissä, ja hän on ollut vuoristoradassa varmasti lähes sata kertaa. Sinne hän haluaa aikanaan viedä myös lapsenlapsensa.

– Tietysti haaveilen, että hän innostuu myös urheilusta, esimerkiksi hiihdosta ja luistelusta tai minulle tärkeistä sulkapallosta ja pyöräilystä, joista kumpikaan tytär ei pahemmin innostunut.

Kari arvelee, että hän ei ole isänä yrittänyt erityisesti kasvattaa lapsiaan.

– En usko sellaiseen kuulkaas, kun iskä puhuu -tyyliin. Esimerkki vaikuttaa eniten.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Kari Hotakainen kertoo muun muassa siitä, miksi hän lopetti suositussa viihdeohjelmassa keväällä. Sekä siitä, miksi hän yllätysmuuttaa pian Vantaalle. Lue koko juttu Annasta 34/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X