Karita Tykkä
Karita Tykän mukaan ihmiset luulevat, että kun syö tiettyjen ohjeiden mukaan, elämä on kunnossa. Karita on eri mieltä.
Julkkikset

Karita Tykkä: ”Hyvinvointiasioissa on menty pylly edellä puuhun”

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykän mielestä ihmiset etsivät terveyttäkin koskevissa asioissa oikotietä onneen. – Ruoka on vain pieni osa hyvinvointia, hän sanoo.
Teksti: Virpi Valtonen Kuvat: Pekka Mustonen/OM-arkisto

Yrittäjä, malli, juontaja ja keittokirjailija Karita Tykkä, 40, tekee nykyään töitä myös hyvinvointivalmentajana. Karita valmistui vuosi sitten life coachiksi eli henkiseksi valmentajaksi, mutta paljasti Annalle opiskelevansa jälleen.

– Olen ollut jo pidemmän aikaa taas uudestaan koulussa. Opiskelen ravintopuolta, ja täydennän omaa osaamistani. Haen vielä holistista hyvinvointivalmentajan koulutusta. Sitten olen kokonaisuus. Puolet koulusta on jo käyty. Kyseessä on vuoden koulu Jenkeissä. Opiskelen etänä, Karita kertoo.

– Koulussa käsitellään kaikki dieettisuuntaukset ayurvedasta paleoon, ja opetuksessa on mukana eri alojen guruja. Olen aina ollut superkiinnostunut näistä asioista, Karita sanoo.

Oikotietä onneen ei ole

Miss Suomeksi 20 vuotta sitten kruunattu Karita jakaa blogissaan ruokaohjeitaan ja -kuviaan.

– Minulta kysytään usein, mitä minä itse teen hyvinvointini eteen. Minua pyydetty esimerkiksi kuvaamaan päivän aikana syömäni ruoat nähtäväksi. Mutta sillä, mitä itse teen, ei ole mitään merkitystä. Se, mikä toimii minulle nyt, ei ensinnäkään saata toimia minulle enää toisena hetkenä. Eikä se välttämättä toimi muille. Meillä kaikilla on erilainen geeniperimä, erilaiset haasteet, rasitteet ja vaateet ylipäätään, Karita muistuttaa.

Hänen mielestään hyvinvointiasioissa ollaankin menty jokseenkin pylly edellä puuhun.

– Ihmiset miettivät, että kun syön tiettyjen ohjeiden mukaan, niin hallelujaa: elämäni on kunnossa. Mutta ruoka on vain pieni osa hyvinvointia. Kaikki muu, mitä teet, on aivan yhtä olennaista, Karita muistuttaa ja antaa perään hyvän esimerkin.

– Jos sinulla on akvaario ja annat akvaariokaloillesi täydellistä ruokaa, mutta akvaariossa ei ole valoa eikä hapetinta ja vesikin on vähän huonoa, niin selviävätkö kalat? Eivät selviä. Ympäristö, niin kaloilla kuin ihmisillä, on jopa tärkeämpi asia kuin ravinto. Jos ruokasi on täydellistä, mutta sinulla on onneton parisuhde, olet jatkuvasti stressaantunut, nukut huonosti, et käy ulkona ja saa happea, niin ei se ruoka tuo onnea. Ihmiset eivät tunnu hiffaavan sitä. Aina halutaan oikotie onneen ja mielellään vielä joku pilleri.

Meditaatio pelastaa kiireen keskellä

Ensi vuonna Karita viettää 10-vuotishääpäivää aviomiehensä Petri Tykän kanssa. Avioparilla on myös vuonna 2010 syntynyt poika, Luca.

Karita kertoo, että koska hänen opintonsa ovat vielä kesken ja hänellä on paljon muitakin töitä, ei hän ole ehtinyt keskittymään juurikaan life coachin töihin. Välillä oma hyvinvointikin on unohtua.

– Olen pää kolmantena jalkana yrittänyt pitää huolta myös omista hyvinvointiasioistani. Kun opiskelee ja tekee intohimonsa kanssa töitä, se helposti vie mukanaan, Karita kertoo.

– Tuntuu, että omakin hyvinvointi joskus jää huomiotta. Huomaan itsessäni heti, jos menee liian lujaa. Minun pelastukseni kiireisessä arjessa on, että meditoin aamulla ja illalla. Käyn avannossa ja ulkona, liikun sopivasti, enkä rääkkää itseäni liikaa.

Yksi asia kiireessä on kuitenkin jäänyt viime aikoina aivan liian vähälle.

– Huono juttu on se, että kun on monessa mukana, niin joku osa-alue jää aina vähemmälle – se on vaan fakta. Tällä hetkellä se osa-alue minulla on ystävät. Mietin missä ihmeen välissä ehdin heitä näkemään, Karita harmittelee.

– Puhuimme juuri parhaan kaverini kanssa siitä, että kävimme ennen jatkuvasti ex tempore -lounailla. Yllättävät frendilounaat ja ystävien kanssa höpötys olivat hyvää vastapainoa kiireelle, mutta niille on nykyään tosi vähän aikaa. Sitä kyllä kaipaan. Mitä on tapahtunut?

Lue lisää:

Karita Tykkä vaihtoi karkit raakaruokaan

Karita Tykän vinkit terveelliseen kauneuteen

X