Julkkikset

Karita Tykkä: ”Olin pelkkä kuori, jonka sisällä oli tukahdutettuja tunteita”

Elämäntaidon valmennus avasi Karita Tykän henkisiä lukkoja. Sen avulla hän tajusi yrittäneensä miellyttää muita itsensä kustannuksella. Toisen ammattilaisen avulla hän alkoi avata käsittelemättömiä tunteitaan.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Mirva Kakko/Otavamedia

Elämäntaidon valmennus avasi Karita Tykän henkisiä lukkoja. Sen avulla hän tajusi yrittäneensä miellyttää muita itsensä kustannuksella. Toisen ammattilaisen avulla hän alkoi avata käsittelemättömiä tunteitaan.

Entinen missi ja malli, hyvinvointiammattilainen Karita Tykkä joutui kulkemaan pitkän tien ennen kuin löysi nykyiset elämäntapansa ja saavutti tasapainoisen, hyvän olon.

– Olen tehnyt töitä onneni eteen, vaikka elämäni on ollut sillä tavoin suojattua, etten olen joutunut kohtaamaan mitään kovin dramaattista, Karita sanoo.

Elämäntaidon valmentajana työskentelevä Karita käy itsekin viikoittain life coachin valmennettavana.

–Valmennuksessa olen oppinut ymmärtämään esimerkiksi sen, että olen ollut liian kiltti ja sen vuoksi sisälleni on kertynyt käsittelemättömiä tunteita. Olen yrittänyt miellyttää ja ottanut vastaan kaiken sen, mitä minulle on sanottu, loukkauksetkin, enkä ole osannut puolustaa ja suojata itseäni tarpeeksi. Tunsin lopulta olevani pelkkä kuori, jonka sisällä oli vain tunnelukkoja ja tukahdutettuja tunteita.

Karita rääkkäsi kehoaan liiallisella treenillä

Näytänhän tarpeeksi hyvältä – riitänkö? Se oli aikoinaan ajatus, joka oli usein päällimmäisenä Karitan, nuoren missin ja mallin, ajatuksissa. Ulkonäkö oli hänen työvälineensä ja mallin ammatissa se oli myös jatkuvan arvioinnin ja arvostelun kohde. Tärkeintä oli se, miltä hän näytti, ei se, miltä hänestä tuntui – niin Karitakin oppi itsestään ajattelemaan.

Karita Tykkä

Ulkokuori ei kuitenkaan heijastanut hänen sisäistä maailmaansa ja oloaan.

Karita treenasi ja hioi ulkoista olemustaan hyvinvointinsa kustannuksella. Hän esimerkiksi joutui vuonna 2002 kolmeksi päiväksi sairaalaan liiallisen veden juonnin ja treenaamisen takia, kun elimistön suolatasot romahtivat.

– Silloin elämässäni oli vaihe, jolloin suoritin hyvinvointia. Olin niihin aikoihin tolkuttoman tarkka ruokavaliostani ja rääkkäsin kehoani liiallisella treenillä. Vuosien varrella esimerkiksi life coach -opintojeni ja -valmennuksen ansiosta olen oppinut olemaan enemmän yhteydessä omiin tunteisiini: rakastamaan ja hyväksymään itseni paremmin.

”Teen edelleen töitä itsetuntoni kanssa”

Karitan käsitykset hyvinvoinnista ja terveellisestä elämästä ovat muuttuneet vuosien varrella merkittävästi. Siinä missä entinen Karita kantoi mukanaan proteiinipatukoita, nykyinen puhdasta ja kasvisvoittoista ruokaa suosiva Karita ei suostuisi syömään niitä.

– Nuorempana, mallin töitä tehdessäni minulle oli tärkeintä se, miltä näytän. Se heijastui kaikkiin valintoihini, myös ruokavaliooni. Nykyisin keskityn siihen, miltä minusta tuntuu ja miten voin. Kun voin hyvin henkisesti, se näkyy myös ulospäin.

Malliaikoina iskostetuista ajatuksista ei ole helppoa päästää irti, vieläkään.

– Teen edelleen töitä itsetuntoni ja ulkonäkökeskeisyyteni kanssa. Kukaan ei vaadi minulta niin paljon kuin minä itse. Sellaisina hetkinä, kun tajuan olevani liian itsekriittinen, muistutan itseäni, että olen niin paljon muutakin kuin kehoni.

Juttu on katkelma Annan nro 20/2017 kansijutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Karita Tykkä: ”Hyvinvointiasioissa on menty pylly edellä puuhun”

Eroon sokeririippuvuudesta – Karita Tykkä vaihtoi karkit raakaruokaan

 

X