Kate Winslet kärsii virtsankarkailusta
Julkkikset

Hollywood-tähti Kate Winsletin rohkea esiintulo: ”Minäkin kärsin virtsankarkailusta”

Kate Winslet, 40, sanoi sen ääneen. Virtsankarkailu vaivaa myös nuoria ja keski-ikäisiä, vaikka he eivät yleensä puhu häpeälliseksi koetusta aiheesta. Monesti aiemminkin feministisillä kommenteillaan julkisuuteen noussut Hollywood-tähti antoi ongelmalle kasvot.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: AOP

Sukupolvensa parhaaksi näyttelijäksi kutsuttu Kate Winslet kertoi loppuvuodesta BBC:n The Graham Norton Showssa virtsankarkailustaan.

”En pysty enää hyppimään trampoliinilla, koska minulta tulee pissat housuun. Se on ihan kamalaa, varsinkin jos on hame päällä”, nelikymppinen Winslet kertoi.

Winslet on kolmen lapsen äiti ja pitää synnytyksiä syynä virtsankarkailulleen. Hänen kolmas lapsensa Bear syntyi joulukuussa 2013 ja on nyt kaksivuotias.

Haastattelu sai aikaan kohun, Hollywood-tähdillä kun ei ole tapana avautua tämänkaltaisista kiusallisista tai häpeällisiksi koetuista vaivoistaan. Winsletin lausunto sai anglosaksisen netin äitiys- ja perhesivustot tulvimaan kiitoksia siitä, että hän puhui monille nuorille ja keski-ikäisille tutusta vaivasta ääneen ja poisti näin siihen liittyvää häpeää.

Virtsankarkailu kuriin sinnikkäällä treenillä

Häpeälliseksi koetusta vaivasta kärsii moni kolmikymppinen, ja yksikin synnytys riittää. Kaksplussan toimittajalle valkeni karulla tavalla, miksi lantionpohjan lihaksia kannattaa treenata.

Lue lisää: Pissat housussa? Näin palautat lantionpohjan lihasten kunnon synnytyksen jälkeen

Neljää erityyppistä inkontinenssia

On arvioitu, että jopa kolmasosalla synnyttäneistä on jonkinasteisia vaikeuksia virtsanpidätyskyvyssä. Kyseessä on ponnistusinkontinenssi: alatiesynnytys on löystyttänyt lantionpohjan lihaksia.

Lue inkontinenssin neljästä tyypistä: Virtsankarkailu kuriin

Näin tunnistat lantionpohjan lihakset

Ota mukava asento ja hengitä rauhassa. Supista emätintä ja peräaukkoa ikään kuin yrittäisit pidättää virtsaa. Pidä voimakas jännitys lantionpohjassa noin viisi sekuntia, rentoudu ja toista liike uudelleen.

Lue lisää: Ohjeet lantionpohjajumppaan

X