Ida Elina
Ida Elinasta eli Päivi Ollikaisesta tuli Päivi Kujanen avioliiton myötä.
Julkkikset

Kateuden tunteet ajoivat pop-kanteletar Ida Elinan syvään itsetutkiskeluun: ”Nykyään osaan iloita toisten puolesta”

Pop-kanteletar Ida Elina, 32, ei vielä 10 vuotta sitten osannut iloita toisten onnistumisista. Hän vertaili itseään muihin ja kadehti niitä muusikkoja, joiden urat ottivat tulta alleen. Vuonna 2009 Ida Elina aloitti syvän itsetutkiskelun, josta seurasi kateuden tunteiden kuriin laittaminen sekä oman uran lentoon lähteminen.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Timo Pyykkönen

Pop-kanteletar Ida Elina eli Päivi Kujanen on saanut viime aikoina paljon suitsutusta osakseen. Hänen soittoaan on ihailtu niin televisiossa kuin keikkalavoillakin.

Suomalaisen musiikin päivänä presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio jakoi Twitter-tilillään videon, jossa Lasse Mårtensonin säveltämä Myrskyluodon Maija -kappale on päässyt Ida Elinan käsittelyyn. Ida Elina nähtiin myös tämän vuoden Linnan juhlissa.

Kateuden tunteet tulivat Ida Elinalle uran alkuaikoina tutuksi

Menestys ei ole kuitenkaan tullut Ida Elinalle annettuna. Kun Ida-Elina noin kymmenen vuotta sitten opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja yritti saada uralleen nostetta, hän vertaili itseään jatkuvasti muihin. Jos esimerkiksi toinen muusikko sai isommat aplodit, Ida Elina ei voinut enää iloita omasta hyvin menneestä esiintymisestään.

– En voinut olla onnellinen toisen puolesta, koska mietin vain, että hän sai enemmän kuin minä, Ida Elina kuvailee.

Toisten artistien menestystä oli muutenkin vaikeaa seurata vierestä.

– Halusin hirveästi tehdä kanteleella omaa musiikkia, mutta jostain syystä se ei ottanut tulta alleen. Samaan aikaan katsoin kavereitani, jotka saivat tehdä omia juttujaan. Olin vihainen ja mietin, että elämä on epäreilua. Palaisin halusta tehdä omaa juttuani, mutta mikään ovi ei tuntunut aukeavan. Toiset sen sijaan tuntuivat saavan menestystä niin helposti. He onnistuvat tekemisisissään ja minusta tuntui, että minä en onnistunut omassa jutussani, Ida Elina sanoo.

Vaihto-oppilasvuosi Japanissa oli käännekohta

Vuonna 2009 Ida Elina lähti Japaniin vaihto-oppilaaksi. Siellä ollessaan hän tajusi, että hänen on tehtävä jotain kateuden tunteilleen. Hän aloitti syvällisen itsetutkiskelun ja pohti, mitä tarkalleen haluaa elämältään ja mikä hänen oma juttunsa musiikkikentällä todella on. Hän tajusi, että paras lääke kadehtimisen ja vertailun suitsimiseen on keskittyminen omaan tekemiseen.

– Ilman kateuden tunteita en olisi luultavasti lähtenyt tällaiseen syvään itsetutkiskeluun, Ida Elina kertoo.

Ida Elina

Ida Elinan mukaan paras lääke kadehtimisen ja vertailun suitsimiseen on keskittyminen omaan tekemiseen.

Itsetutkiskelun ollessa jo käynnissä Ida Elina törmäsi YouTubessa slap-kitaristiin, joka soitti kitarallaan Michael Jacksonin Billie Jean -kappaleen. Ida Elina vaikuttui videosta ja ajatteli, että hän haluaa tehdä kanteleella saman.

– Silloin tajusin ensimmäistä kertaa, mitä todella haluan tehdä: poppia kanteleella, Ida Elina kiteyttää.

Nyt Ida Elina osaa iloita toisten puolesta

Oman jutun löytämistä seurasi menestys. Ida Elina on valloittanut niin ulkomaiden kuin Suomen lavat ja hän on saanut useita palkintoja työstään. Hänen kanteletulkintansa muun muassa juuri Billie Jeansista ja Adelen Skyfall-kappaleesta ovat ihastuttaneet ihmisiä YouTubessa.

Ida Elina tuntee vielä nykyäänkin hetkittäin kateuden tunteita, mutta yrittää muuttaa ne positiivisiksi asioiksi. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kadehtimisen sijaan hän menee kehumaan ihailemaansa artistia.

– Jos kuulen hienon kappaleen, saatan mennä kertomaan, että olipa hieno kappale. Lisäksi voin yrittää miettiä, mikä siinä oli se asia, joka teki siitä niin hienon, ja voisinko minäkin kenties saada siitä jotain inspiraatiota itselleni, Ida Elina sanoo.

Ida Elina

Ida Elina on huomannut, että toisten puolesta iloitseminen tekee elämästä rennompaa.

Enää toisten onnistumiset eivät ole Ida Elinalle vaikeita asioita, päinvastoin.

– Nykyään osaan iloita toisten puolesta. En olisi osannut tehdä niin 10 vuotta sitten. Toisten puolesta iloitseminen tekee elämästä rennompaa.

Esikoistytär on tehnyt Ida Elinasta rehellisemmän itselleen

Ida Elina sai maaliskuussa esikoistyttärensä Ellen yhdessä aviomiehensä kanssa. Raskausaikana kateuden ja katkeruuden teemat alkoivat jälleen mietityttää Ida Elinaa ja hän käsitteleekin muun muassa näitä teemoja lokakuussa julkaistulla Game of my life -albumillaan.

– Tyttäreni myötä minusta on tullut rehellisempi itselleni. Itseäni kohtaan lisääntyneen rehellisyyden ansiosta uskallan myöntää, että minulla on ollut kateuden tunteita ja tulee varmaan jatkossakin aina silloin tällöin olemaan, ainakin häivähdyksiä niistä. Itsetutkiskelun ansiosta kuitenkin nykyään tiedän, mitä haluan. Tiedän jopa, millaisia ajatuksia haluan ajatella. Kateuden ja katkeruuden värittämät ajatukset eivät ole sellaisia, joita haluan viljellä. Niissä vellominen vain myrkyttää minua itseäni. Haluan olla kiitollinen siitä, mitä minulla on ja mitä olen saanut. En halua aloittaa jälleen itseni vertailua muihin ja sokaistua sen seurauksena niin, etten näe kaikkea sitä, mitä minulla on.

X