Julkkikset

Katja Halme: ”Tony aivopesi minut riippuvaiseksi itsestään”

Teksti:
Anna.fi

Katja Halme oli pikkukaupungin tyttö, joka nai kuuluisan nyrkkeilijän Tony Halmeen. Pian avioliitto muuttui painajaiseksi, jossa häntä nöyryytettiin sanoin ja teoin. Nyt Katja kertoo ensimmäistä kertaa oman versionsa myrskyisän liiton vaiheista.

Katja Halme: ”Tony aivopesi minut riippuvaiseksi itsestään”

Katjan sukunimi ei ole enää Halme. Uutta nimeään hän ei halua kertoa julkisesti. Kasvojaankaan hän ei suostu paljastamaan lehtikuvissa. Aikoinaan ne tulivat turhankin tutuiksi lööpeistä ja viihdelehdistön sivuilta.

Erottuaan Tony Halmeesta kymmenen vuotta sitten Katja on kieltäytynyt kaikista haastattelupyynnöistä. Nyt hän kuitenkin istuu kotinsa keittiössä Helsingissä ja kertaa tarinaansa.

Syynä on elokuun lopussa ilmestyvä kirja Viikingin varjossa (Otava), jonka hän teki yhdessä tietokirjailija Paula Salomaan kanssa.

Henkistä ja fyysistä väkivaltaa

Tavatessaan Tonyn kesällä 1998 Katja oli 22-vuotias pikkukaupungin tyttö Raahesta. Tony käyttäytyi kuin täydellinen gentlemanni ja kohteli Katjaa kuin prinsessaa. Vei illallisille, osteli lahjoja, hukutti ruusuihin. Hän hurmasi myös Katjan perheen ja ystävät niin, ettei kukaan osannut aavistaa vaaraa.

Prinsessasta alettiin pikkuhiljaa koulia piikaa. Tony oletti, että Katja huolehtii yksin kaikista kotitöistä. Periaate oli selvä: mies tuo pöytään leivän, naisen tehtävä on siivota, kokata ja pyykätä.

Sama meno jatkui, kun pariskunta seuraavana vuonna muutti Suomeen. Tavaksi vakiintui, että Tony laati listan ruoista, jotka Katja kävi hankkimassa.

Kerran ostoksilta palatessaan Katja huomasi unohtaneensa Tonyn tilaaman mehun, ja ruokakauppa oli jo mennyt kiinni. Sähkövirta kulki läpi hänen ruumiinsa. Odotettavissa oli huutoa ja sättimistä: ”Tää taas todisti sen, ettei muija välitä musta pätkän vertaa vaan tanssii oman napansa ympärillä”.

Anteeksipyyntöä oli turha odottaa. Mies oli vakaasti sitä mieltä, että syypää kaikkiin ongelmiin oli vaimo. Lopulta Katja alkoi uskoa siihen itsekin.

– Jos huono kohtelu olisi alkanut yhtäkkiä, olisin luultavasti havahtunut ja lähtenyt. Mutta kaikki tapahtui pikkuhiljaa, ja aikaa myöten totuin.

Opiskelu tuntui pelastukselta

Ajatus avioerosta ehti hautua mielessä pitkään. Katja kadehti muiden onnellisilta näyttäviä liittoja ja kuvitteli, millaista olisi elää tavallisessa, tasavertaisessa parisuhteessa.

– Mietin, että jos taivaasta putoaisi rahasäkki, lähtisin heti. Tony oli aivopessyt minut riippuvaiseksi itsestään. Uskoin aidosti, etten pärjäisi ilman häntä. Että kaikki hylkäisivät minut ja joutuisin katuojaan.

Ensimmäinen askel itsenäistymisen tiellä oli kampaajakoulun aloittaminen. Viimeinkin Katjalla oli jotain omaa. Olkoonkin, että kännykkää piti pitää auki tunneilla siltä varalta, että Tony sattuisi tarvitsemaan häntä.

– Silti opiskelu tuntui pelastukselta. Sen myötä alkoi aueta pakotie ulos ahdingosta.

Kun Tony valittiin äänivyöryllä perussuomalaisten kansanedustajaksi keväällä 2003, toivonkipinä heräsi. Ehkä ryyppääminen ja rellestäminen jäisivät nyt, kun miehellä oli vaativa työ.

Jonkin aikaa elämä soljuikin rauhallisemmin. Sitten Halmeiden asunnossa laukaistiin ase.

Katja Halme: ”Tony aivopesi minut riippuvaiseksi itsestään”

Totuus ampumavälikohtauksesta

Mitä oikein tapahtui heinäkuisena aamuyönä 2003? Miksi Halmeiden kodissa ammuttiin ja miksi Tony kuljetettiin sen jälkeen tajuttomana sairaalaan? Aiheesta on kirjoitettu palstakilometreittäin.

Poliisikuulusteluissa aikoinaan Katja kertoi tilanteesta silotellun version, Tonya suojellakseen. Viikingin varjossa -kirjassaan hän kuvaa seikkaperäisesti sitä, millaiset vaiheet ampumista edelsivät.

Tony oli palannut kotiin pitkäksi venähtäneeltä ryyppyreissulta ja lojui sohvalla katsomassa televisiota. Katja napsautti laitteen kiinni ja ilmoitti haluavansa eron. Syntyi ankara sanasota. Kesken kaiken Tony haki kätköistään aseen ja alkoi ladata sitä. Katja pakeni makuuhuoneeseen. Sieltä hän näki, miten mies kauhoi suuhunsa kourakaupalla erilaisia lääkkeitä.

Katja yritti soittaa hätäkeskukseen, mutta luuri tempaistiin hänen kädestään. Katja pakeni kylpyhuoneeseen, jonne mies seurasi. Tony kehotti ensin vaimoa ampumaan hänet ja siirsi aseen piipun sitten tämän otsalle. Katja kirkui kauhuissaan apua.

Uhkaava hetki meni ohi, kun naapuri soitti ovikelloa. Katja vakuutteli kaiken olevan hyvin. Oven sulkeuduttua hän löysi Tonyn makaamasta sängyllä silmät kiinni. Ase lojui yöpöydällä. Samalla hetkellä, kun Katja tarttui aseen perään, Tony havahtui ja tarrasi kiinni hänen käsistään. Molemmat yrittivät riuhtoa asetta itselleen. Samassa se laukesi, ja luoti kimposi seinään. Sitten Tony rojahti sängylle tajuntansa menettäneenä.

Katja hälytti paikalle ambulanssin.

Onnettomuus muutti suunnitelmat

Välikohtauksen jälkeiset viikot Katja valvoi Tonyn sairaalavuoteen vieressä Meilahdessa. Oli epävarmaa, palaisiko mies lääkkeiden yliannostuksesta koskaan tajuihinsa. Katja oli tehnyt eropäätöksen, mutta tietenkään hän ei voisi jättää miestä nyt tämän ollessa avuttomimmillaan. Mitä ihmisetkin sanoisivat?

Kun Tony viimein havahtui ja alkoi toipua, Katja saneli ehdot avioliiton jatkumiselle: ei enää päihteitä. Myös Tonya hoitanut neuropsykologi tähdensi, että mies ei kestäisi enää pisaraakaan alkoholia. Pari päivää harkittuaan Tony suostui.

Onnettomuus jätti Tonyyn jälkensä. Puhe hidastui, ajatus pätki. Myös entinen uho ja sättiminen olivat tiessään.

Lehtihaastatteluissa pari tilitti kiitollisuuttaan siitä, että molemmat jäivät henkiin, ja toivoi valoisampaa tulevaisuutta.

Sisimmässään Katja kuitenkin tiesi lähtevänsä.

Lue koko juttu Annasta 35/2015!

Lue lisää:

Satu Silvo: ”Huomasin olleeni ilmainen piika”
Hjallista tapaillut Noora Karma: ”Itsetuntoni murtui kipeässä parisuhteessa”
Susanna Laine: ”Enää en suostu alistumaan henkiseen väkivaltaan”

Teksti: Miia Siistonen
Kuvat: Jorma Marstio/Otavamedia

Anna 35/2015

X