Julkkikset

Katja Ståhl päätti lopettaa kanaemoilun: ”Lasten pitää antaa itse tyriä”

Juontaja Katja Ståhl myötäelää muiden merkkihetkissä television uudessa musiikkiohjelmassa. Itse hän opettelee nyt päästämään lapsistaan irti.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: OM-arkisto

Mitä odotat kesältä?

Lomaa ja haahuilua; sellaisia päiviä, että kun herään, en tiedä yhtään, mitä tekisin. Olen lentoemännän tytär ja matkustanut nuorena tarpeeksi. Kesällä tykkään olla eniten Suomessa ja siitä, että ei ole suunnitelmia. Paitsi Kavioliittoleiri! Heinäkuussa järjestän ratsastusleirin Keiteleellä ja sitä odotan kovasti. Siellä ridataan, lillutaan paljussa ja kikatetaan.

Lue myös: Osaatko yhdistää hevoset ja niiden julkkisomistajat?

Juonnat uutta Elämäni biisi -ohjelmaa. Mikä on sinun voimabiisisi?

Nyt tuli paha… En juuri kuuntele musiikkia, vaikka soitan sitä tunteja päivässä radiojuontajana. Glen Campbellin Wichita Lineman kertoo yksinäisistä miehistä, jotka asentavat aavikoilla puhelinlinjoja ja odottavat kotiin pääsyä. Se on liikutusbiisini.

Entä mikä kappale saa sinut välittömästi sulkemaan radion?

Hausmyllyn koko tuotanto. En ole koskaan voinut sietää sitä, en tiedä miksi. Myös ysäridisko on aivan hirveää. Tv-ohjelma Jyrkin musiikkipäällikkönä 1990-luvulla jouduin soittamaan sitä koko ajan, mikä sai sydämeni vuotamaan verta.

Poikasi Topi on 19, tyttäresi Vilma 18. Mitä opit heiltä viimeksi?

Että nyt on se aika, kun pitää osata päästää irti ja lopettaa kanaemoilu. Ei aikuisia ihmisiä tarvitse koko ajan hyysätä. Heidän pitää antaa itse tyriä, pyrkiä ja kantaa vastuuta.

Kenelle sanoit viimeksi minä rakastan sinua?

Lapsilleni, mutta en sano niin kovin usein, mikä on järkyttävää. Mutta kuulostaa niin Amerikalta, kun sen sanoo noin. Sen sijaan sanon heille usein, että te olette minulle ylivoimaisesti tärkeintä koko maailmassa ja olen aina teidän puolellanne, tapahtui mitä hyvänsä. Vaikka lapset kuittaavat siihen vain, joo, joo, tiedetään, toivon, että siitä jää jotakin killumaan mieleen. Että jos heillä on edessään jokin kauhea tilanne, he tietävät, että minä rakastan heitä ja olen aina heitä varten. Minulla ei ole mitään vaikeuksia valita lapsiani ylitse kaiken muun.

Mikä saa sinut onnelliseksi juuri nyt?

Se että minä, lapseni ja hevoseni olemme kaikki terveitä. Tipuin juuri hevosen selästä ja sain lievän aivotärähdyksen. Osaan arvostaa sitä, että olen toimiva ja kykenevä. Minulla on tuttuja, jotka ovat vammautuneet vastaavissa tilanteissa. Pelkoa tapaturmasta ei jäänyt, liikenne on ihmiselle paljon vaarallisempi kuin hevonen.

Uskotko sattumaan vai kohtaloon?

Molempiin, asioita tapahtuu syystä mutta myös sattumalta. Uuden ohjelman juontajaksi pääsy tuntuu kohtalolta. Kun kuulin siitä ensimmäisen kerran, minusta tuntui, että nyt on joku keksinyt ohjelman juuri minulle. Siinä on ihmisiä, musiikkia ja tarinoita.

Hei, mitä kuuluu? -juttusarjassa kysellään pikaisesti tuttujen ihmisten kuulumisia. Katja Ståhlin juontama Elämäni biisi -ohjelma TV1:llä ja Yle Areenassa.

X