Katja Ståhl
Katja Ståhl on tehnyt paljon töitä syksyn aikana.
Julkkikset

Katja Ståhlia ärsyttää, kun uupunutta kehotetaan hengittämään ja joogaamaan: ”Se on ihan sama kuin sanoisi masentuneelle, että ota itseäsi niskasta kiinni”

Katja Ståhl on kuluneen syksyn aikana sairastanut kolme flunssaa ja paininut selkäongelmien kanssa kahteen otteeseen. Töissä hän on paahtanut tukka putkella. Terveydellisten ongelmien ja työtaakan yhdistelmä on saanut Katjan miettimään, että hänen on syytä hidastaa tahtiaan.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto

Yrittäjä-freelancer Katja Ståhlilla, 49, on takana erittäin työntäyteinen syksy. Samaan aikaan flunssa on yllättänyt Katjan jo kolmesti ja selkävaivat kahdesti.

– Kun stressaan, selkäni menee jumiin, Katja kertoo.

Katja on pohtinut selkäjumien lisäksi myös flunssien yhteyttä työstressiin. Vaikka flunssat voivat olla vain sattumaa, Katja on tullut siihen tulokseen, että hänen kannattaa hidastaa tahtiaan. Siihen on Katjan mukaan vain yksi keino.

– Ei liialliseen tekemiseen ole muuta konstia kuin lopettaa liiallinen tekeminen, Katja toteaa.

”Olen tajunnut, että nyt olen paahtanut liian pitkään”

Katja kokee, että hänen kokemansa uupumus on vain normaalia työprojektien aiheuttamaa väsymystä, ei esimerkiksi burnout. Helposti innostuva ihminen, kuten Katja, lähtee helposti myös moneen mukaan.

– Olen tajunnut, että nyt olen paahtanut liian pitkään. Lyhyet paahtamispätkät ovat ihan ok, koska niiden jälkeen voi taas olla vätys, Katja sanoo.

Katjan ammatissa työprojektien huolellisella valikoimisella on suuri vaikutus jaksamiseen.

– Pitäisi osata valita työt niin, että tietää, miten tulee toimimaan niiden äärellä. Että tuleeko se stressaamaan minua, Katja sanoo.

Neuvot uupuneille ärsyttävät

Monet ihmiset ovat valmiita antamaan neuvoja siitä, miten töiden aiheuttamasta uupumuksesta pääsee eroon. Usein neuvot ovat samoja ja valitettavan huonosti toimivia.

Katja näkee punaista, kun töiden uuvuttamaa ihmistä kehotetaan hengittämään, joogaamaan ja kävelemään metsässä.

– Se on ihan sama kuin sanoisi masentuneelle, että ota itseäsi niskasta kiinni. Se ei auta yhtään mitään. Se on ymmärtämättömän ihmisen puhetta, Katja sanoo.

X