Julkkikset

Katri Helena perui syksyn keikkansa terveydentilansa takia – lähes 6 prosenttia suomalaisista saa hoitoa samaan sairauteen

Katri Helena on joutunut tyhjentämään keikkakalenterinsa kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi. Jopa 300 000 suomalaista syö lääkitystä samaan sairauteen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Om-Arkisto

Katri Helenalla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta heinäkuussa.

Katri Helena on joutunut tyhjentämään keikkakalenterinsa kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi. Jopa 300 000 suomalaista syö lääkitystä samaan sairauteen.

Laulaja Katri Helena, 73, on kamppaillut terveydentilansa kanssa juhannuksesta lähtien. Hän keskeytti juhannuskeikkansa Alahärmän Power Parkissa huonon olon vuoksi. Heinäkuussa Katri Helenalla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja hän ilmoitti peruvansa kaikki loppukesän konserttinsa heikentyneen terveydentilansa vuoksi.

Tänään Ilta-Sanomat uutisoi, että Katri Helenan sairausloma jatkuu edelleen. Sinivalkoinen ääni on perunut kaikki tulevan syksyn konserttinsa. Kaikkiaan Katri Helena joutui perumaan kahdeksan 55-vuotisjuhlakonserttisarjaan kuuluvaa konserttia.

– Olin innoissani tekemään nämä konsertit, mutta en koe vielä olevani kunnossa ja sen vuoksi en halua riskeerata terveyttäni, Katri Helena kertoo Ilta-Sanomille

Kilpirauhasen vajaatoimintaan on lääkitys yli 300 000 suomalaisella

Katri Helena ei ole yksin sairautensa kanssa.

Suomesssa kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua tyroksiini-lääkettä käyttää yli 300 000 henkilöä eli lähes 6 prosenttia väestöstä. Julkisuuden henkilöistä Katri Helenan lisäksi esimerkiksi toimittaja Raakel Lignell on sairastunut kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Sairaus on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Suurin osa potilaista on myöhäisessä keski-iässä tai sitä vanhempia, mutta sairaus voi ilmaantua nuoremmillakin.

Oireina väsymystä, lihasheikkoutta ja alavireisyyttä

Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mistä seuraa muun muassa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista.

Tyypillisimpinä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireina pidetäänkin voimakasta väsymystä, lihasheikkoutta, palelua, selittämätöntä painon nousua, hikoilemattomuutta, kuivaa ja karkeaa ihoa, alavireisyyttä, aloitekyvyttömyyttä ja silmäluomien turvotusta. Oireet voivat kuitenkin olla hyvin monimuotoisia.

Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä.

Ei voi diagnosoida pelkkien oireiden perusteella

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei koskaan voi todeta pelkkien oireiden perusteella, koska oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun sairauteen tai puutostilaan. Samankaltaisia oireita voi esiintyä esimerkiksi raudan, D-vitamiinin tai B12-vitamiinin puutoksessa.

Jos epäilet itselläsi kilpirauhasen vajaatoimintaa, hakeudu lääkärin tutkimuksiin. Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan todeta helposti verikokeilla terveyskeskuksessa.

Sairauteen ei voi voikuttaa elintavoilla tai muulla itsehoidolla vaan hoitona on tyroksiinilääkitys.

Lähteet: Duodecim, Ilta-Sanomat, Kilpirauhasliitto

X