Julkkikset

Ero särki Katri Ylanderin sydämen, mutta tässä kuvassa on kaikki uusi vapaus – ”Iso kriisi on myös kasvun paikka”

Laulaja Katri Ylander lähti erottuaan lomalle New Yorkiin. Vaikka sydän oli särkynyt, hän tunsi olevansa vapaa.

Teksti:
riikka heinonen
Kuvat:
Katri Hiukka ja OM-arkisto

Laulaja Katri Ylander lähti erottuaan lomalle New Yorkiin. Vaikka sydän oli särkynyt, hän tunsi olevansa vapaa.

Tämä kuva muistuttaa minua hetkestä, jolloin olin uuden elämäni kynnyksellä. Pitkä, lähes yhdeksän vuotta kestänyt parisuhteeni oli juuri päättynyt. Olin palasina, mutta samalla tunsin itseni vapaaksi.

Tuolloin elettiin syksyä 2016, ja olin lähtenyt valokuvaajaystäväni Katri Hiukan kanssa ex tempore New Yorkiin, sillä olimme huomanneet, että suosikkiartis­timme Stevie Nicks Fleetwood Mac -yh­tyeestä esiintyisi siellä.

Harkitsen yleensä asioita pitkään ja usein liiankin hartaasti. Juuri eronneena halusin lähteä reissuun ilman tarkkoja suunnitelmia. Yövyimme Airbnb-majoituksessa Brooklynissa, ja alue oli kuin suoraan Sinkkuelämää-sarjasta. Madison Square Gardenissa järjestetyllä keikalla oli huikea tunnelma. Olisi ollut hienoa päästä lavan lähelle, mutta eturivien liput olivat järkyttävän kalliit.

Katri Ylander kokee kuvansa Brooklyn Bridgellä vapauden symbolina.

Katri nappasi tämän kuvan minusta Brooklyn Bridgellä. Kuva symboloi minulle vapautta: tuuli heiluttaa hiuksiani ihanasti, ja haavoittuvasta olemuksestani huolimatta olin vahvasti menossa kohti uutta ja tuntematonta. Olin juuri luopunut entisestä elämästäni enkä tiennyt, mitä tulevaisuus toisi.

Oloni oli ristiriitainen mutta toiveikas. Ero pistää elämän aina uusiksi, koska sen jälkeen on löydettävä taas itsensä. Vaikka ero on iso kriisi, se on myös kasvun paikka.

Olin tuohon aikaan pitänyt taukoa musiikin tekemisestä ja työskentelin kahvilassa. Intohimo musiikkia kohtaan ei kuitenkaan ollut sammunut, ja usein mietin, miten voisin jatkaa uraani artistina. Parin vuoden päästä tein paluun musiikin pariin.

Eron jälkeen ystävät ja työni kahvilassa pitivät minut pystyssä. Ryhdyin aamuisin kiittämään asioista, jotka olivat elämässäni hyvin: ystävät, terveys, työ ja se, että minulla on katto pääni päällä. Yritin viedä huomion pois tunteesta, että maailmani oli kaatunut.

Nyt uskon, että kaikilla ihmisillä ja suhteilla on tarkoituksensa. Niiden kautta voi oppia paljon itsestään sekä siitä, mitä todella tarvitsee, toivoo ja haluaa.”

Katri Ylander, 37, keikkailee ja julkaisee uutta musiikkia keväällä.

X