Ernest Lawson Annassa
– Haluan pysyä uhkapeleistä ja riskeistä kaukana.
Julkkikset

Häihin käytetty raha hirvittää yhä Ernest Lawsonia: ”Halusimme tarjota vieraillemme unohtumattoman päivän”

Näyttelijä Ernest Lawson kirjaa tulonsa ja menonsa Exceliin ja kauhistelee edelleen häihin käyttämäänsä rahasummaa.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Sampo Korhonen

Pikkujoulukauden lähestyessä näyttelijä Ernest Lawsonin, 33, kalenteri täyttyy vauhdilla. Rauhallinen ajanvietto perheen kanssa näyttää tänä syksynä jäävän haaveeksi. Jos aikaa voisi ostaa, kiireinen koomikko pistäisi rahansa likoon. Toisaalta kahden lapsen isä on kiitollinen töistään, koska niistä saatu palkka tuo lapsiperheelle turvaa.

– Olen ylpeä siitä, että olen aina pystynyt näyttelijänä ja toisessa ammatissani luokanopettajana elättämään itseni ja perheeni töilläni, Ernest Lawson kertoo.

Vanhemmat kannustivat nuorta Ernestiä tienaamaan kesätöissä, eikä kotona jaettu viikkorahaa vain siksi, että sattui olemaan viikonloppu. Kolikoiden eteen piti joka viikko tehdä kotitöitä.

Ernest Lawson laittaa kaikki menonsa Exceliin

Opiskellessaan kasvatustiedettä Helsingissä Ernest Lawson  teki töitä opintojen ohessa.

– Rahatilanteeni oli silloin niin tiukka, että pitkien opiskelupäivien jälkeen menin loppupäiväksi töihin. Olin töissä vuoropäällikkönä pikaruokaravintolassa ja myöhemmin myyjänä vaatekaupassa. Työnteko mahdollisti sen, että pystyin asumaan siellä, missä halusin ja syömään sellaisia ruokia, joita mieleni teki.

Lopulta ahkera työnteko kostautui.

– Minulta perittiin takaisin opintotuet, mikä tuntui kurjalta. On harmillista, ettei opiskelijoilla ole mahdollisuutta tienata kunnolla.

Sittemmin hänen taloutensa on ollut tasapainossa. Siihen ei ole vaadittu temppuja, vaan tulojen ja menojen tarkkaa seurantaa.

– Tärkeintä on tietää, mitkä ovat omat tulot ja menot ja sitten pitää ne tasapainossa. Siihen vaaditaan matematiikkaa, Excelien tekemistä ja rahan kulutuksen seuraamista. Sitä olen opettanut oppilaillenikin yhteiskuntaopin tunneilla.

”On hullunkurista, miten paljon rahaa häihin voi palaa.”

Ernest on tyytyväinen rahankäytössään vallitsevaan tasapainoon.

– Listaan ylös jokaisen maksamani vuokran, lainanlyhennyksen ja sähkölaskun. Tiedän kuun lopussa tismalleen, paljonko minulla on mennyt rahaa mihinkin.

”Olen laskenut tarkkaan, minkä siivun laitan palkasta sivuun”

Säästäväinen Ernest Lawson on ollut aina. Hän laittoi jo teini-ikäisenä osan kesätyöpalkastaan sukanvarteen.

– Olen laskenut tarkkaan, minkä siivun laitan palkasta sivuun, minkä käytän suoraan ja minkä laitan tilille kasvamaan korkoa. Olen varovaisen kiinnostunut sijoittamisesta. Jos päätän ryhtyä sijoittamaan, teen sen turvallisesti ja pienillä summilla. Haluan pysyä uhkapeleistä ja riskeistä kaukana.

Vuonna 2015 Ernest meni naimisiin vaimonsa kanssa, johon hän tutustui opiskeluaikoina. Hääjuhlien järjestämiseen käytetty rahasumma hirvittää yhä.

– On hullunkurista, miten paljon rahaa häihin voi palaa. Olen vaimoni kanssa välillä naureskellut sitä, miten outo konsepti häät ovat. Kyse on yhdestä elämän tärkeimmistä päivistä, mutta lopulta se on vain yksi päivä, jonka viettämiseen käytetään aivan uskomattomia rahasummia. Halusimme tarjota vieraillemme unohtumattoman päivän ja sellainen siitä tulikin. En ole koskaan aiemmin käyttänyt yhteen päivään niin paljon rahaa, enkä toivottavasti joudukaan käyttämään.

Perheessä on vältytty rahariidoilta, koska Ernest ja hänen vaimonsa jakavat tasapuolisesti vastuun taloudenpidosta.

– Meillä on omat tilit ja lisäksi yhteinen tili ruokaostosten tekemistä varten. Talletamme sinne tietyn summan kuukausittain. Yhteinen tili on helpottanut ruokaostosten tekemistä, sillä sen ansiosta meidän ei tarvitse miettiä, kuka ne on viimeksi maksanut.

Perheessä on kaksi lasta, vuonna 2017 ja 2020 syntyneet tytöt. Ernest toivoo, että osaisi tehdä kirpputoreilta yhtä hyviä hankintoja kuin vaimonsa.

– Haluaisin olla valistuneempi kuluttaja ja kiinnittää enemmän huomiota ekologisiin vaihtoehtoihin. Välillä tuntuu, että olen niiden suhteen liian laiska. Ostan vaatteita vain tarpeeseen, mutta miksi en voisi silloin ostaa kirpputorilta. Lisäksi haluaisin vaihtaa autoni hybridiin tai sähköautoon.

Omistaminen ei ole Ernestille erityisen tärkeä asia.

– Minulle ei ole auton tai asunnon suhteen merkitystä sillä, onko kyse omistamisesta, vuokrasta, lainasta vai yhteiskäytöstä.

Vaikka Ernest Lawson harkitsee ostoksiaan tarkkaan, ruokakaupassa mopo karkaa helposti käsistä. Hän käy kaupassa parin päivän välein ja silloin ostoskori maksaa 20–40 euroa.

– Käyn kaupassa liian usein. Ostan makeanhimooni herkkuja. Ostosreissun jälkeen mietin aina, kannattiko tätä keksipakettia tai karkkipussia ostaa. Välillä herkuista tulee tosi hyvä mieli, mutta vähintään yhtä usein mietin, että ei olisi kannattanut ostaa.

X