Julkkikset

Kirjailija Kaari Utrio Seurassa menestyskirjastaan: ”Kirjoitin romaanin vain hankkiakseni pesukoneen”

Kaari Utriosta tuli kirjailija sattuman kautta. Nuorena naiskirjailijana hän kohtasi väheksyntää, muttei suostunut alistumaan mieskriitikoiden poljettavaksi. "Sitä en sietänyt, jos lukijoitani – erityisesti naisia – halveksuttiin", Kaari sanoo Seuran haastattelussa.
11.1.2018 Teksti: Outi Pippuri Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Kirjailija Kaari Utrio, 75, tunnetaan erityisesti historiallisista romaaneistaan. Tuoreessa Seurassa hän paljastaa, kuinka tie kirjailijaksi aukesi vähän varkain.

Filosofian maisteriksi vuonna 1967 valmistunut Kaari päätyi Eeva-lehdessä työskennelleen äitinsä myötä kirjoittamaan Eevaan jatkoromaanin yleisen historian ladaturtyönsä pohjalta. Aiheena oli Ranskan keskiaika. Kaarin mielestä lopputuloksesta tuli kiva ja hän keksi, että voisi kirjoittaa romaanin ennen kuin ryhtyy väittelemään.

Kaarin Suomen historian graduun pohjautunut esikoisromaani Kartanonherra ja kaunis Kirstin ponnahti välittömästi hitiksi. Suosio yllätti Kaarin totaalisesti.

”En oikein tajunnut sitä. Kirjoitin romaanin vain hankkiakseni silloiselle perheelleni pesukoneen”, Kaari tunnustaa Seuran haastattelussa.

”Nuoret vihaiset mieskriitikot”

Kaari kertoo myös siitä, miten hän nuorena naiskirjailijana koki mieskriitikoiden halveksivan hänen töitään.

”Nuoret vihaiset mieskriitikot kirjoittivat kritiikkejä kirjoistani ja sävy oli sellainen, että tyhmät naiset ostavat ja lukevat tämmöisiä hömppäkirjoja. En kauheasti välittänyt tyhjänpäiväisistä kritiikeistä, mutta sitä en sietänyt, jos lukijoitani – erityisesti naisia – halveksuttiin. Aloin potkia vastaan ja kirjoittelin lehtien yleisönosastoihin vastineita.”