Lindalla on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö. "Minun on ponnisteltava ankarasti, jotta näen muutakin kuin pimeyden", hän sanoo.
Julkkikset

Kirjailija Linda Boström Knausgård eron jälkeen: ”Rakkauden suhteen en ole viisastunut yhtään”

Karl Ove Knausgård kuvasi Taisteluni-kirjasarjassa raadollisesti perhe-elämän arkea puhuen nimellä vaimostaan ja lapsistaan. Viime syksynä hän ja kirjailija Linda Boström Knausgård, 44, ilmoittivat eroavansa. – Rakkaus lapsiin on ainoa rakkauden muoto, jonka ymmärrän, Linda sanoo nyt Annalle.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Etäinen ja hieman vaikeasti lähestyttävä. Se on ensivaikutelma vastapäätä istuvasta naisesta. Katse pyyhkii pöydän pintaa ja karkailee ikkunasta ulos keväisen pikkukaupungin vilinään. Lauseet ovat lyhyitä ja niiden välit pitkiä.

Epäluuloisuuteen on syynsä. Linda Boström Knausgård on paitsi kirjailija myös romaanihenkilö – ja julkkis vasten tahtoaan.

Vuonna 2009 Lindan silloinen puoliso Karl Ove Knausgård julkaisi ensimmäiset osat omaelämäkerrastaan Taisteluni. Kuusiosaiseksi paisuneessa kirjasarjassa hän kuvasi raadollisen tarkasti perhe-elämän arkea puhuen nimellä vaimostaan ja lapsistaan. Se synnytti kulttuuriskandaalin ja keskustelun siitä, kuinka paljon kirjailija voi hyödyntää läheisiään tuotannossaan.

Neljän lapsen jälkeen yllätysero

Viime syksynä putosi uutispommi: Linda ja Karl Ove eroavat. Ilmoitus tuli monelle yllätyksenä. Parihan oli selviytynyt niin monista vastoinkäymisistä, ja heille oli syntynyt jo neljäs lapsi, nyt kolmevuotias Anne. Mitä oikein tapahtui?

Lindalta sitä on turha edes kysyä. Yksityisasia.

Dagens Nyheterin haastattelussa hän kommentoi aihetta lyhyesti: ”Olemme kuitenkin yhä ystäviä ja toistemme tärkeitä keskustelukumppaneita. Jaamme kaiken, mikä kuuluu vanhemmuuteen.”

Yhteiselonsa aikana pariskunta asui ensin Tukholmassa, sitten Malmössä ja viimeiset vuodet maatilalla Skånessa. Nyt Linda on muuttanut omaan asuntoon Ystadin keskustan liepeillä.

”Rakkaus lapsiin on ainoa rakkauden muoto, jonka ymmärrän”

Onko käsityksesi rakkaudesta muuttunut iän ja kokemuksen seurauksena?

– Rakkaus lapsiin on muuttanut minua perustavanlaatuisesti. Se onkin ainoa rakkauden muoto, jonka ymmärrän. Muunlaisen rakkauden suhteen en ole viisastunut yhtään, hän sanoo ja vilauttaa surumielisen hymyn.

Knausgårdien 3–13-vuotiaat lapset asuvat vanhempiensa luona vuoroviikoin. Se tarkoittaa sitä, että viikon välein Lindan on käännettävä sisäinen katkaisin eri asentoon: ensin asunto on täynnä ääntä ja hälinää, sitten koittaa hiljaisuus.

– Tuntuu tyhjältä, kun lapset ovat poissa. Parasta lääkettä yksinäisyyteen on kirjoittaminen, ja siihen jää nyt enemmän aikaa.

Juttu on katkelma Annan nro 19/2017 jutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Laulaja Johanna Pakonen: ”Ero opetti, että kannattaa pysyä itsenäisenä”

Kipeän eron jälkeen yksin olemisen valinnut Laura Honkasalo: ”Minusta ei riittänyt toiselle ihmiselle”

Älä jaa seksitarinoita, älä stalkkaa eksääsi – näin vältät some-mokat eron jälkeen

X