Julkkikset

Kirjailija Sirpa Kähkönen pitkän liiton ja eron jälkeen: ”En ole koskaan ollut niin itsevarma kuin nyt”

Kirjailija Sirpa Kähkösen elämä mullistui pari vuotta sitten. Ainut lapsi muutti omilleen ja pitkä avioliitto päättyi. On viimein aikaa pohtia sitä, mitä hän toivoo loppuelämältään.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Niclas Mäkelä

Suuri elämänmuutos tiivistyi viime jouluun. Ei enää piparkakkutalkoita tai tonttunauhoja ikkunoissa. Ei kihelmöivää joulupukin odotusta.

Perhe oli hajonnut. Aikuistunut Aino-tytär vietti aattoiltaa ensimmäistä kertaa omassa kodissaan poikaystävänsä kanssa, ex-puoliso tahollaan. Pitkäaikainen perheenjäsen, Nelli-koira, oli haudattu syksyllä.

Silti haikeudelle ei ollut sijaa. Sirpa järjesti helsinkiläisessä pikkukaksiossaan ”orpojen joulun” kahdelle samankaltaisessa elämäntilanteessa olevalle ystävättärelleen. Pöytään ei kannettu perinteisiä kinkkua ja laatikoita, vaan paahdettua kurpitsaa itämaisilla mausteilla ryyditettynä.

Kun ystävät olivat poistuneet, Sirpa tiskasi astiat ja lähti viereiseen Kallion kirkkoon jouluyön konserttiin. Istuessaan yksin siellä juhlakansan joukossa hän ymmärsi, että yksi vaihe elämässä oli nyt lopullisesti ohi.

– Lapsiperheaika on päättynyt eikä palaa enää koskaan. Se on vain pakko hyväksyä. Nyt järjestelen asioita mielessäni niin, että olen valmis ottamaan vastaan uuden elämänvaiheen.

Syksyllä Sirpa täyttää 55. Siinä iässä tietää jo, ettei aikaa ole loputtomiin. Että vanhuus kärkkyy kulman takana.

– Siitä huolimatta ikääntyminen merkitsee minulle valtavaa vapautumista. Naiselle, jolle ulkonäkö on kaikki kaikessa, vanheneminen on varmaan kamalaa. Itsekin näen peilistä, että ryppyjä tulee koko ajan lisää ja ulokkeeni lähenevät yhä enemmän maanpintaa. Silti en ole koskaan ollut niin itsevarma kuin nyt.

Varmuus liittyy henkiseen turvaan, joka Sirpalla on nyt itsessään.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kirjailija Sirpa Kähkönen kertoo muun muassa siitä, mistä uudenlainen itsevarmuus kumpuaa, minkälaista on elämä Crohnin taudin kanssa ja minkälaisia seikkailuja hän elämältään odottaa.  Lue juttu Annasta 33/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Sirpa Kähkönen, 54

Työ: Kirjailija, Kirjailijaliiton puheenjohtaja.

Perhe: Aikuinen tytär Aino.

Asuu: Helsingin Kalliossa.

Ajankohtaista: Romaani Muistoruoho ilmestyy syyskuussa.

X