Julkkikset

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila: ”En hyväksy käsitettä normaalipaino: ikään kuin kaikki muu olisi epänormaalia”

Vaikeasta ylipainosta aiemmin kärsinyt Virpi Hämeen-Anttila tanssii aamuisin jääkaapilta ruokapöytään ja tekee samalla kyykkyjä. Hän ei kiellä itseltään mitään ruokaa, mutta pitää annoskoot maltillisina.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Mirva Kakko

– Nykyisinkin saatan syödä iloon tai suruun, mutta maltillisesti.

Vaikeasta ylipainosta aiemmin kärsinyt Virpi Hämeen-Anttila tanssii aamuisin jääkaapilta ruokapöytään ja tekee samalla kyykkyjä. Hän ei kiellä itseltään mitään ruokaa, mutta pitää annoskoot maltillisina.

Parikymppisenä Virpi Hämeen-Anttila, 61, painoi 120 kiloa. Sitten hän sisuuntui ja laihdutti puolet painostaan. Suhde ruokaan oli pitkään hankala ja syöminen aiheutti syyllisyyttä. Nyt Virpi voi hyvin. Hän kertoo, miten pitää kehon ja mielen tasapainossa.

Millä keinoin aikoinaan laihdutit?

Aivan väärin keinoin eli nälkäkuurilla. Minimoin kalorinsaannin ja voimistelin pakonomaisesti. En suosittele sitä kenellekään. Kuuri laukaisi minussa erilaisia syömishäiriöitä, anorektista ja bulimista käyttäytymistä. Vei pitkään päästä niistä eroon.

Onko paino sen jälkeen pysynyt kurissa?

En punnitse itseäni enkä ajattele painoani. Mieluummin ajattelen terveyttä ja hyvinvointia. Kun syömiset, uni ja liikunta ovat tasapainossa, olen tyytyväinen itseeni. Tämän ymmärrettyäni jojoilu loppui.

Juhlapyhinä saatan syödä vähän enemmän, mutta paino ei nouse silloinkaan. Tai jos nousee, se palaa nopeasti ennalleen. En ole koskaan ollut kovin laiha, olen ns. normaalipainon ylärajoilla. En tosin hyväksy käsitettä normaalipaino: ikään kuin kaikki muu olisi epänormaalia.

Olen kaikilla mittareilla terve. Sokeritasapaino, rasva-, kolesteroli- ja verenpainearvot ovat erinomaiset. Tässä iässä täytyy huolehtia myös siitä, että luusto, lihakset ja nivelet pysyvät kunnossa.

Miten liikut?

Harrastan reipasta liikuntaa 2-3 kertaa viikossa. Ennen koronaa kävin seinäkiipeilemässä, se saa pulssin kohoamaan ja lihakset lämpenemään. Harrastan myös uintia, pyöräilyä ja kävelyä. Nyt kuntoilen kotona kuntopyörän, käsipainojen ja rekkitangon avulla. Minusta liikunnan pitää olla hauskaa, en tykkää jumpata hampaat irvessä. Usein laitankin musiikkia soimaan ja tanssin itseni hikeen.

Aamu alkaa aina venyttelyllä. Pyörittelen käsiä, jalkoja ja olkapäitä. Kahvia keittäessä tanssin jääkaapilta ruokapöytään ja teen samalla kyykkyjä. Näin keho lämpenee ja lähtee liikkeelle.

Mitä syöt?

Syön oikeastaan kaikkea, mutta lihasta en ole koskaan juuri pitänyt. Sanotaan, että päivässä pitäisi nauttia viisi kourallista kasviksia, minulla menee 7-10. Saan niistä suuren osan hiilihydraateista, samoin kuituja. Syön myös kalaa ja kananmunia.

Aamupalalla juon kahvia ja syön itse tehtyä mysliä luonnonjogurtin kera. Lounaalla nautin leipää ja juustoa tai kaurapuuroa. Päivälliseksi valmistan usein ison salaatin, johon tulee erilaisia vihanneksia, kalaa ja pähkinöitä. Tomaattia laitan lähes joka ruokaan, se on suosikkini.

En karta pastaa ja pizzaakaan, mutta pidän annoskoot maltillisina. Suklaata, jäätelöä ja pullaa syön sen verran kuin huvittaa. Mikään ei ole kiellettyä. Jos kieltäisin itseltäni jonkin ruuan ja lipsahtaisin, palaisin takaisin häiriintyneeseen syömiseen.

Lankeatko tunnesyömiseen?

Kärsin nuorena masennuksesta ja söin ja join ikään kuin lääkkeeksi. Nykyisinkin saatan syödä iloon tai suruun, mutta maltillisesti. On ihan ok palkita itsensä tai lohduttautua silloin tällöin pullalla tai viinilasillisella. Mutta masennus pitää hoitaa oikeilla lääkkeillä.

Missä tilanteissa käytät alkoholia?

Ruuan kanssa. Vatsa ei tykkää, jos juon alkoholia pelkiltään. Viinin, samoin kuin kahvin, ohessa pitää aina muistaa nauttia myös vettä, sillä ne kuivattavat elimistöä.

Miten nukut?

Tarvitsen kahdeksan tuntia unta, mieluiten samaan aikaan vuorokaudesta. Menen nukkumaan klo 23 ja herään seitsemältä. Hyvissä ajoin ennen sänkyyn käymistä suljen sähköiset laitteet ja luen kirjaa. Se valmistaa aivoja uneen.

Aamuöiset heräämiset ovat merkki stressistä. Puran sitä päiväsaikaan: annan itselleni pieniä lepohetkiä, käyn kävelyllä raittiissa ilmassa, teen meditaatioharjoituksia.

Stressi vaikuttaa myös syömiseen ja liikkumiseen. On vaikea syödä terveellisesti ja liikkua riittävästi, jos on kovin stressaantunut. Siksi tilanteeseen kannattaa tarttua nopeasti.

Mitä muuta teet hyvinvointisi eteen?

Olen myönteinen ja otan ilon irti, mistä saan. Yritän kaivaa jokaisesta päivästä jotakin hyvää. Muistelen, mikä minua ilahdutti lapsena ja teen sitä samaa: liikun, luen, harrastan musiikkia ja kuvataiteita, opettelen uusia asioita. Juuri nyt mietin, pitäisikö opiskella albaniaa tai hankkia uusi kasvi, jota hoitaa. Ihmisen on tärkeätä tehdä myös sellaisia asioita, joista ei ole välitöntä hyötyä.

X