Julkkikset

Kaipaatko lukemista? Tuija Pehkonen, Tommi Korpela, Arja Koriseva ja muut tunnetut himolukijat vinkkaavat parhaat kirjat lomapäivien iloksi

Auringonpaiste ja hyvä kirja, juuri muuta ei leppoisaan lomapäivään tarvita. Mutta mihin tarttuisi ensimmäiseksi? Kysyimme tunnettujen himolukijoiden kirjavinkit.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Om-Arkisto

Viisi tunnettua himolukijaa antaa kirjavinkkinsä kesään.

Auringonpaiste ja hyvä kirja, juuri muuta ei leppoisaan lomapäivään tarvita. Mutta mihin tarttuisi ensimmäiseksi? Kysyimme tunnettujen himolukijoiden kirjavinkit.

Toimittaja, juontaja Tuija Pehkosen kesä kuluu MTV:n Kesäterassi-ohjelman kuvauksissa. Vapaa-ajalla hän suuntaa mökille.

– Mökkeily on lukemisen lisäksi yksi kesän suosikkipuuhistani. Se on todella rentouttavaa.

– Tänä kesänä tietenkin valmistaudumme myös uuden perheenjäsenen tuloon, esikoistaan odottava Tuija kertoo.

Tuija Pehkosen mielestä parhaat kirjat ovat sellaisia, joissa on voimanaisia ja erilaisia oppeja elämään.
  1. Olin kuullut paljon kehuja Emmi-Liia Sjöholmin kirjasta Paperilla toinen ja luin sen melkein yhdeltä istumalta. Olen kausittainen lukija. Varsinkin lomilla ahmin kirjoja, mutta kiireisinä aikoina lukeminen saattaa olla tauolla. Tarvitsen aina kunnolla aikaa keskittyäkseni ja paneutuakseni teoksiin.
  2. Luin Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan (suom. Aura Nurmi) ensimmäisen kerran pitkällä Australian-matkalla, ja kirjan opit kolahtivat oikein kunnolla. Tuon jälkeen olen palannut Mansonin aika itsestäänselviin viisauksiin useaan otteeseen. Huomaan aina samalla matkustavani mielessäni Australiaan, jonne toivon pääseväni vielä uudestaan.
  3. Ulla-Maija Paavilaisen Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina. Ehkä kaikista eniten tykkään lukea elämäkertoja, sillä jo työni puolesta rakastan ihmisten tarinoita ja niihin sukeltamista. Tämän voimanaisen taival kuuluu ehdottomasti kesälukemistooni. Aion nautiskella siitä ison jätskiannoksen ja tuoreiden kotimaisten mansikoiden kanssa.

Lue myös: Some-ilmiö bookstagram ja muut inspiroivat vinkit – innostu kirjoista uudella tavalla

Historian imussa

Uutisankkuri, toimittaja Jesse Kamras kertoo, että historialliset romaanit ovat lähellä hänen sydäntään.

– Luen kaiken, mitä Kjell Westö kirjoittaa. Missä kuljimme kerran (suom. Katriina ­Savolainen) kolahti aikanaan kunnolla.

Myös yhteiskunnalliset tietokirjat sekä kulissien taakse vievät elämäkerrat kiehtovat Jesseä. Kesällä hänellä on tavallista enemmän aikaa lukea.

– Esimerkiksi entisen työministerin Jari Lindströmin juuri ilmestynyt elämäkerta kiinnostaa minua.

Jesse Kamras.
Jesse Kamras on kiinnostunut muun muassa yhteiskunnallisista tietokirjoista.
  1. Olen kahlannut läpi Jan Guilloun Suuri vuosisata -sarjaa (suom. Taina Rönkkö ja Petri Stenman). Mukaansatempaavissa sukuromaaneissa matkataan norjalaisen suvun kanssa 1900-luvun halki. Minulla on nyt menossa sarjan kahdeksas osa, jossa ollaan jo 70-luvulla. Pidän siitä, että vaikka hahmot ja tarina ovat fiktiota, kirjasarja ponnistaa vahvasti todellisista tapahtumista. Ystäväni, historiafriikki Peter Nyman vinkkasi tästä sarjasta, ja on ollut kiva vaihtaa ajatuksia hänen kanssaan kirjan henkilöistä ja käänteistä.
  2. Rakastan kokkaamista, ja varsinkin kesällä minulla on aikaa syventyä keittokirjoihin ja testailla ulkokeittiössä uusia juttuja. Roudaan mökille aina Ikea-kassillisen kokkikirjoja. Ruoasta on kiva lukea myös muuta kuin pelkkiä reseptejä. Saku Tuomisen Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta on hieno ja herkullinen, foodien kirjoittama kirja rakkaudesta ruokaan.
  3. Malin Kivelän Hjärtat (Sydän, suom. Laura Jänisniemi) ilmestyi viime syksynä, mutta on vielä lukematta. Kivelä voitti Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon tästä kirjasta. Hän on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut myös lastenkirjoja ja näytelmiä.

Uusia näkökulmia

Näyttelijä Outi Mäenpään vapaa-aika kuluu pitkälti rakkaan hevosharrastuksen parissa. Hän myös lukee aiheeseen liittyvää kirjallisuutta mielellään.

Nona Peuransolan uutuutta Hevonen oppaana ihmisyyteen olen odottanut innokkaasti. Myös Minna Tallbergin kirja Toimiva hevonen on loistava tietopaketti eläinlajista, joka ymmärretään mielestäni edelleen hyvin väärin, Outi kertoo.

Outi Mäenpää.
Outi Mäenpää lukee paljon hevosiin liittyyvää kirjallisuutta.
  1. Olen intohimoinen opiskelija, ja minua kiinnostaa yksilön kyky kehittää itseään. Joe Dispenzan kirjasta Luo itsesi uudelleen (suom. Paula Pohjanrinne) sain oivalluksen: Jos ihminen on esimerkiksi pitkään stressitilassa, keho tottuu hormonaaliseen kuormitustilaan ja lopulta käytännössä addiktoituu siihen. Tästä seuraa tuhoavaa käytöstä, ellei ihminen tule asiasta tietoiseksi ja ala työstää sitä.
  2. Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina (suom. Eila Pennanen). Märta on mielestäni yksi Suomen parhaista kirjailijoista, ja palaan hänen teoksiinsa säännöllisin väliajoin. Olen myös tavannut hänet ja ihailen suuresti hänen verbaalista ja kirjallista lahjakkuuttaan.
  3. Teen taideprojektia, joka käsittelee tasa-arvoa sekä naisen ilmaisun vapautta ja rajoituksia. Caroline Criado Perezin Näkymättömät naiset (suom. Arto Schroderus) kertoo siitä, miten maailma on suunniteltu miehille. Uskomukseni mukaan tasa-arvo ei polje mitään sukupuolta, joten sovinismi ja feminismi eivät ole toistensa vastakohtia.

Muumipapan sielunmaisemaa

Intohimoinen kalastaja, näyttelijä Tommi Korpela julkaisi keväällä yhteistyössä Kari ”Hissu” Hietalahden kanssa tehdyn tietokirjan Perhokalastuksen jäljillä.

– Se on perhokalastuksen raamattu, muttei tylsä ja ryppyotsainen. Siinä on pirusti tiukkaa tietoa ja aika paljon huonoa huumoria, Tommi kertoo.

Tommi Korpela.
Näyttelijä Tommi Korpela on itsekin kirjoittaja.
  1. Milja Sarkolan esikoisromaani Pääomani käsittelee rahan ja varallisuuden käsittämätöntä vaikutusta elämäämme ja ihmissuhteisiimme. Miljan älykkyys ja huumorintaju ovat vertaansa vailla.
  2. Tove Janssonin Muumipappa ja meri (suom. Laila Järvinen). Kaksi kovaa ämmää: Muumipappa ja meri. Samaistun molempien tuskaiseen vellomiseen. Kaunista ja lohduttavaa.
  3. Kerronnallinen tietokirja, Patrik Svenssonin Anke­riaan testamentti (suom. Maija Kauhanen) voitti vuoden 2019 tietokirjallisuuden August-palkinnon Ruotsissa. Ankerias on kiehtova ja mystinen kala. Kirjan sanoin: ”Ankerias voi kuolla ja sen jälkeen elää.”

Inspiraatiota puutarhaan

Laulaja Arja Korisevan kotona kirjahylly pursuaa kirjoja ja yöpöydällä on aina iltalukemista.

– Päivän aikana en oikein malta pysähtyä lukemaan. Sen sijaan kuuntelen paljon äänikirjoja puuhastellessani ja ajaessani autoa sekä silloin, kun silmäni ovat väsyneet, Arja kertoo.

Arja Koriseva.
Arja Koriseva kertoo olevansa myös äänikirjojen ystävä.
  1. Nappaan kirjahyllystämme aina jonkin kirjan yöpöydälle, ja viimeisin oli Eppu Nuotion Mutta minä rakastan sinua. Olen lukenut useita Epun teoksia lastenkirjoista romaaneihin. Tämän kirjan aihe, keski-ikäisten rakkaus, kiehtoi minua. Teksti oli täynnä kaipausta ja Epun ihanaa huumoria! Keski-ikäisyys on ollut viime aikoina tapetilla myös Menopaussi-musikaalin vuoksi.
  2. Minulla on paljon puutarha- ja pihakirjoja. Saan niistä inspiraatioita ja ideoita oman pihani suunnitteluun ja kunnostukseen. Viimeisin löytöni on Paula Ritanen-Närhin Unelmia puutarhasta – Suunnittele ja toteuta. 27-vuotias puutarhamme kaipaa todellakin päivitystä.
  3. Seuraavaksi luen Tapio Lehtisen ja Ari Pusan Yksin seitsemällä merellä. Sain purjehtia taannoin Atlantin yli ja tuon huikean kokemuksen jälkeen haluan ehdottomasti lukea Tapion maailmanympäripurjehduksesta. Hän purjehti yksin pysähtymättä 322 päivää, 50 vuotta sitten järjestetyn kilpailun säännöillä. Musiikkia sai kuunnella vain c-kasetilta. Minullakin olisi ollut antaa muutama kasetti mukaan!

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 24/2020

X