Kirsi Piha
Kirsi Piha tunnustaa, että hän on välllä huono kuuntelemaan muita.
Julkkikset

Kirsi Piha ei pelkää konflikteja: ”Välillä meillä kotona kipinöi”

Suorapuheinen Kirsi Piha, 50, ei pelkää konflikteja töissä eikä vapaalla, koska ne puhdistavat ilmaa. Tärkeimmät riidat hän käy 17-vuotiaan Siirin kanssa. – Haluan niin kovasti ymmärtää tytärtäni, Kirsi sanoo.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Niclas Mäkelä/ Otavamedia

Välillä nyt vain tulee sanottua napakasti. Sellainen Kirsi Piha, 50, on ollut aina. Kärkäs ja valmis pamauttamaan oman mielipiteensä, vaikka siitä syntyisikin konflikti. Tuttavapiirissä hänet tunnetaan ihmisenä, jonka kanssa voi joutua nopeastikin sanaharkkaan.

– Joskus saatan alkaa huutaa, mutta jos minulla menee överiksi, niin pyydän kyllä nopeasti anteeksi. Tämä liittyy siihen, että olen niin nopea ja kärsimätön. Iän myötä on tullut sellainen tunne, että ei ole aikaa tuhlattavaksi, Kirsi hymähtää.

Kirsi on viestintätoimisto Ellun Kanojen perustaja ja viestinnän tekijä. Juuri nyt hän istuu etelähelsinkiläisessä viinibaarissa, ja kappas, viereisessä pöydässä istuu muitakin julkkiksia: Janna, Anna Puu ja Yona. Onkohan tämä nyt sitten kaupungin uusin näyttäytymispaikka?

”En jaksa small talkia”

”Älä kaiva Kirsi verta nenästäs”, sanoi vaari, kun Kirsi oli pieni. ”Voisitko olla joskus hiljaa? Ystävilleni tulee paha mieli, kun väittelet niin paljon”, sanoi puolestaan exä Saku Tuominen Kirsille seurustelun alkuaikoina.

– Olin ihan, että mitä helvettiä?! Etkö sä rakasta mua sellaisena kuin mä oon! Kirsi muistelee ja nauraa.

Mielipiteiden laukomisesta tuli Kirsin työ, kun hän 90-luvulla astui kokoomuksen edustajana politiikkaan.

– Politiikka perustuu konfliktille, mutta se on teatteria. Yhteinen päämäärä puuttuu, kun pitää olla periaatteesta eri mieltä kuin jonkin toisen puolueen edustaja. Siitä oli vaikea saada iloa.

Kirsi kyllästyi ja jätti politiikan 2000-luvun alussa. Epäaitoudelle hän on allerginen yhä edelleen .

– Esimerkiksi small talk kokkareilla on ihan kuolettavan tylsää. Paljon mieluummin istun iltaa ystävieni kanssa, riitelen kunnolla ja ajattelen, että olipa mahtava ilta!

Suorapuheisuus ei tarkoita riidankylvämistä

Konflikteja pelätään Suomessa liikaa, uskoo Kirsi.

– On parempi käsitellä ristiriitoja kuin peitellä niitä. Se ei ole aina kivaa ja vaatii vähän rohkeuttakin.

Kirsi on huomannut, että usein henkilökemiaongelmien takana on asiaristiriita.

– Esimerkiksi työpaikalla on usein niin, että aluksi on ollut jokin asia, josta on oltu eri mieltä, mutta siitä ei ole uskallettu puhua. Kun sitä on riittävän kauan lakaistu maton alle, siitä on kehittynyt ihmissuhdeongelma.

Tämän takia pomojen ei pitäisi pelätä ”hankalia tyyppejä”, työpaikkojen kriitikoita. Kirsi kuitenkin tähdentää, että suorapuheisuus toimii vain silloin, kun sen avulla tähdätään yhteiseen päämäärään ja haetaan ratkaisuja. Riidankylväjät ja hämmentäjät ovat asia erikseen.

Niinpä niin. Helppohan se on Kirsin paasata, koska hän on syntynyt suorapuheiseksi. Entä jos sattuu olemaan niin miellyttämisenhaluinen, ettei koskaan uskalla sanoa, mitä oikeasti ajattelee?

– Varmaan ensimmäinen kysymys on se, miksi haluan olla samaa mieltä kuin muut. Täytyy vain alkaa tarkkailla itseään ja tehdä itselleen kysymyksiä, Kirsi vastaa.

– Mutta ihan yhtä ongelmallista on se, että haluaa olla aina periaatteesta eri mieltä. Se on vain oman egon pönkittämistä, että hahaa, olen eri mieltä. Silloinkin pitää kysyä itseltään, miksi minun tarvitsee toimia näin.

”Vaihdevuosi- ja teinihormonit jylläävät kotona”

Naiset ovat Kirsin mielestä parempia konfliktoimaan kuin miehet.

– Miehet lakaisevat naisia useammin epämukavia asioita maton alle ja rynnivät sitten eteenpäin. Työpaikoilla ja parisuhteissa kissan nostavat pöydälle usein juuri naiset.

Entä miten Kirsi ratkoo riitoja miehensä Marco Mäkisen kanssa?

– Meillä on molemmilla vahva halu ymmärtää toista. Kimpaantumisessa on usein kyse siitä, että defenssit lyövät päälle, sitä yrittää suojella itseään. Mutta yritän kuunnella toista, vaikka olen siinä usein auttamattoman huono, Kirsi sanoo.

Tärkeimmät kinat Kirsi käy 17-vuotiaan tyttärensä Siirin kanssa.

– Meillä välillä kipinöi, kun kotona on kahdenlaiset hormonit yhtä aikaa, teini-ikäisen ja vaihdevuosinaisen. Mutta ne ovat erityisen tärkeitä tilanteita minulle, koska haluan niin kovasti ymmärtää tytärtäni. Siiri on elämäni tärkein ihminen ja haluan auttaa häntä eteenpäin.

 

X