Kirsi Piha, Siiri Piha
Siiri-tyttären muutto tuntui Kirsi Pihasta aluksi isolta ja lopulliselta muutokselta.
Julkkikset

Kirsi Pihan Siiri-tytär muutti pois kotoa: ”Meillä on nyt hauskempaa kuin yhdessä asuessamme”

Yrittäjä Kirsi Pihan tytär muutti pois kotoa. Kirsi on sopeutunut tilanteeseen hyvin, koska jo avioeroäitiys kouli häntä lapsesta luopumiseen. Aviomiehensä Marco Mäkisen kanssa hän muutti yhteen vasta lapsen lähdön jälkeen.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Kristiina Kurronen

”Tyttäreni Siiri muutti viime keväänä lakkiaisten jälkeen pois kotoa. Se oli aika iso muutos ja tuntui lopulliselta: yhteinen elämä saman katon alla on nyt ohi. Enää hän ei tulekaan iltaisin kotiin, enkä näe häntä ilman, että olen sopinut treffit.

Viitisen vuotta sitten sanoin leikilläni eräälle ystävälleni, jolla on vanhempia lapsia, että en halua Siirin koskaan muuttavan pois. Pelkkä ajatuskin tuntui kauhealta. Hän sanoi, että odota vaan. Tulet vielä huomaamaan, ettei aikuisen lapsen kanssa asuminen ole sitä, mitä ehkä nyt kuvittelet.

Se on niin totta. Vaikka kaikki oli ja on meidän suhteessamme hyvin – olemme tosi läheisiä – niin pienet asiat alkoivat kiristää hemmetisti. Tyyppi on 19-vuotias aikuinen, eikä häntä voi enää käskeä. Uhkaamisenkin momentti on mennyt. Aikuisella lapsella on oma elämänrytminsä ja siisteyskäsityksensä, joihin ei kerta kaikkiaan pysty enää puuttumaan.

Nyt kun näemme toisiamme, meillä on hauskempaa kuin silloin, kun asuimme yhdessä. Sitä on enemmän läsnä kuin arjessa, jossa vain huikkaa, että voitko viedä roskat. Ja jos ajattelen asiaa Siirin kannalta, niin tuossa iässä äiti alkaa tuntua oman elämän sivuhuomautukselta. Muistan hyvin, että saman ikäisenä piti omaa äitiään aika pienenä tekijänä omassa elämässään. Sitten jos saa lapsen, välit lähenevät taas. Noviisina tajuaa, että kas, äiti onkin se henkilö, joka voi auttaa.

Ehkä elämä avioeroäitinä on koulinut minua jo tähän tilanteeseen. Muistan, miten rankkaa oli aluksi joutua olemaan kaksi viikkoa erossa omasta lapsestaan.”

Kirsi Piha, Siiri Piha

”Olen ollut aina tyytyväinen yhden lapsen äitiyteen”

”Olen aina ollut tyytyväinen siihen, että minulla on yksi lapsi. Tai no, viisikymppisenä, kun oli selvää, etten enää voi itse saada lasta ja adoptioikkunakin meni kiinni, harmittelin asiaa hetken. Ja kun Siiri muutti pois kotoa, mielessä käväisi lyhyesti, että voi kun kotona olisi vielä toinen, nuorempi lapsi. Mutta nuo ajatukset ovat olleet vain välähdyksiä.

Kun Siiri lähti pois kotoa, puolisoni Marco muutti luokseni virallisesti. Käytännössä hän on asunut meillä koko ajan, olemmehan olleet naimisissakin kohta neljä vuotta, mutta nyt hän toi myös tavaransa. Onhan se helpompaa, kun hänen ei tarvitse koko ajan ravata kotonaan hakemassa kravattia tai jotakin muuta puuttuvaa asiaa.

Kaikki Marcon tavarat eivät mahtuneet asuntooni. Meillä on esimerkiksi ihan kamalasti kirjoja, yhteensä noin 6000. Marcon kirjat ovat toistaiseksi varastossa.

Arkemme ei ole sanottavasti muuttunut. Tai no, ehkä Marco siivoaa vähän enemmän, onhan hänellä siihen nyt velvollisuus, ainakin minun mielestäni.”

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Tyyne Pennanen. Mitä Kirsi ajattelee rakastumisesta keski-iässä? Miten vaurastuminen on vaikuttanut hänen elämäänsä? Mitä Kirsi entisenä nuorena naispoliitikkona ajattelee nykyisestä nuorten naisten johtamasta hallituksesta ja siitä, ettei kokoomuksella vielä ole ollut naista puheenjohtajana? Lue koko juttu Annan numerosta 2/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X