Kirsi Salo avautuu blogissaan vanhempiensa avioerosta
Kirsi Salo ei syytä lapsuustraumastaan vanhempiaan. – Minulla oli ja on hyvät vanhemmat, hän kirjoittaa blogissaan.
Julkkikset

Kirsi Salo avautuu blogissaan vanhempiensa avioerosta: ”Tunsin olevani vastuussa vanhempani surusta, siitä että meidät erotettiin”

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salon vanhemmat erosivat Kirsin ollessa lapsi. Vasta nyt Kirsi ymmärtää, millaiset jäljet vanhempien ero häneen jätti.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Hyvinvointivalmentaja ja Heikoin lenkki -ohjelmasta tutuksi tullut juontaja Kirsi Salo, 51, avaa blogissaan ensimmäistä kertaa sitä, millaiset jäljet hänen vanhempiensa avioero on häneen jättänyt.

Hän paljastaa ymmärtäneensä asian vasta viime viikonloppuna.

Pienen Kirsin tarina alkoi aueta minulle ja nämä sanat, mitkä nyt kirjoitan, leijuivat eteeni pimeydessä. Loin ja luin tarinaani, tätä mitä nytkin luet, ja itkin”, Kirsi kirjoittaa.

Kirsistä irtosi vain kolme sanaa: ”En mä tiedä”

Kirsin vanhemmat erosivat hänen ollessaan alle kouluikäinen lapsi. Hän jäi asumaan toisen vanhempansa luokse vakituisesti, kun taas toisesta vanhemmasta tuli niin sanottu viikonloppuvanhempi.

Kirsi kuvaa blogitekstissään sitä, miten hän käyttäytyi lapsena ollessaan vanhempansa luona viikonloppuvierailulla.

Istun kahdestaan vanhempani kanssa, ja minusta ei irtoa sanan sanaa. Tai irtoaa, kolme sanaa. Tulen kylään viikonlopuksi, ja ääni väristen sanon aina vain nuo samat kolme sanaa: en mä tiedä. Oli kysymys mikä vain”, Kirsi kirjoittaa.

Hän kertoo, ettei hän suinkaan pelännyt kumpaakaan vanhempaansa vaan koki olleensa rakastettu ja hyväksytty. Sen sijaan Kirsi pelkäsi itse tekevänsä jotain väärin. Hän myös luuli, että hänen omat sanansa olivat hajottaneet perheen.

Minun mielipidettäni asioista kuultiin osana eroprosessia. Ja sanojani käytettiin yhtenä perusteena sille, miten meidät lapset jaettiin vanhemmille. Tai näin luulen edelleen tänä päivänä. Voi jumala, miltä sellainen vastuu on täytynyt tuntua pienestä tytöstä. Kun istun siinä sohvalla, tunnen miten olen päättänyt olla ikinä enää olematta mitään mieltä mistään. Etten aiheuta kauheuksia tyhmillä mielipiteilläni. Tunnen olevani vastuussa vanhempani surusta, siitä että meidät erotettiin. 

Kirsi kertoo, ettei uskaltanut sanoa vanhemmalleen edes olevansa nälkäinen tai tehdä hänen luonaan aamulla voileipää, jottei vain aiheuttaisi häiriötä.

Kirsi hautasi omat tarpeensa ja toiveensa

Kirsi Salo kirjoittaa sisäistäneensä vanhempiensa avioeron vaikutukset omaan käyttäytymiseensä vasta nyt.

Ymmärrän, miksi olen päättänyt olla se tyttö aina aikuisikään asti, jolla ei ole mitään tarpeita tai toiveita. Niistä seuraa surua muille. Kaikki selviävät helpommalla, jos olen ihan vain hiljaa ja näkymätön.

Hän on kiitollinen siitä, että lapsuuden trauma alkoi vihdoin purkautua ja että hän ymmärsi, ettei avioero todellakaan ollut hänen syytään.

”Jos haluat irti alitajunnan haamuista, ne on kohdattava, tuotava niihin tietoisuutta, aikuisen ymmärrystä – ja päästettävä myös kertyneet tunteet irti. Muuten ne ohjaavat käytöstäsi maailman tappiin asti.” 

X