Julkkikset

Kontrollifriikiksi itseään kutsuva Kiti Kokkonen ei pidä alkoholin juomisesta: ”Jos juon, minusta tuntuu kuin katoaisin jonnekin”

Kiti Kokkonen tunnustautuu kontrollifriikisi eikä sen vuoksi pidä väärin täytetystä astianpesukoneesta ja alkoholin juomisesta.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Om-Arkisto

Kiti Kokkonen, 46, on vakiokilpailijana 27.3. MTV:llä alkavassa Suurmestari-ohjelmassa.

Kiti Kokkonen tunnustautuu kontrollifriikisi eikä sen vuoksi pidä väärin täytetystä astianpesukoneesta ja alkoholin juomisesta.

Olet kertonut olevasi kontrollifriikki. Missä kaikessa se näkyy?

Arkisissa asioissa. Järjestelen usein astianpesukoneen uudelleen haluamallani tavalla, jos joku perheenjäsenistäni on täyttänyt sen. Se on oikeastaan aika rasittava piirre.

Kontrollin tarpeeni näkyy siinäkin, etten ole koskaan tykännyt juomisesta. Jos juon alkoholia, minusta tuntuu kuin katoaisin jonnekin. En pidä yllätyksistä. Haluan aina tietää, missä olen ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

Lue lisää: Teatterinjohtaja Kiti Kokkonen suhtautuu moniin asioihin kauhean vakavasti – jopa huumoriin: ”Päästän aika harvoja ihmisiä oikeasti lähelleni”

Kiti Kokkonen, Suurmestari-ohjelmassa saat esitellä taitojasi. Mikä on salainen taitosi?

Suurmestari on ollut ehdottomasti hauskin televisio-ohjelma, jossa olen ollut mukana. Tehtäviä ratkoessani jouduin ylittämään kaikki mahdolliset häpeän tasot.

Oli jännittävää, kun en tiennyt, miten muut kilpailijat olivat ratkoneet tehtävät ja olinko itse ollenkaan onnistunut niiden ratkaisemisessa. Oletin, että salainen taitoni olisi kekseliäisyys, mutta minulla taisi olla liian suuret luulot itsestäni.

Olet viihdyttänyt seuraajiasi korona-aikana Instagramissa. Milloin huumorisi on koetuksella?

Olen kotioloissa aika pessimistinen ihminen. Huumori on selviytymiskeinoni. Mitä enemmän viljelen huumoria, sitä haastavampi aika on meneillään henkilökohtaisessa elämässäni tai maailmassa ylipäätään. Yritän huumorin avulla helpottaa hetkellisesti vallitsevaa tilannetta.

Kulunut vuosi on ottanut henkilökohtaisesti koville, ja kaikkea olemista leimaa epävarmuus ja näköalattomuus. Korona on vaikuttanut omiin työku­vioihini voimakkaasti. Toimin Suomen Komediateatterin taiteellisena johtajana. Olemme joutuneet peruuttamaan tai siirtämään lähes kaikki suunnitellut esityksemme.

Olet esitellyt Instagramissa myös nettiostoksiasi. Mitä ostelet?

Nettishoppailuni on lisääntynyt korona-aikana. Haluan tukea kotimaisia pienyrityksiä ja kivijalkaliikkeitä aina palkkapäivänäni. Tilaan mosaiikki- ja kuvataidetarvikkeet kotimaisista pienyrityksistä.

Vaikka teen hankinnat tukemismielessä, ostan vain asioita, joista tykkään ja joita sillä hetkellä tarvitsen.

Lue lisää: Kiti Kokkonen Suurmestarin tehtävistä: ”Ohjelma lisäsi tietyllä tapaa ratkaisukeskeisyyttä”

Mikä on hulluin ostoksesi?

Egguins-munateline. Se on teline, jonka avulla keitetään kananmunia. Munat laitetaan telineessä olevien pingviineiden sisään siten, että ne muodostavat lintujen valkoisen vatsan. Ostin sen tarpeeseen, mutta myönnän, että teline on nyt ollut kaapin perällä jo pitkään.

Miten rentoudut?

Kolaamalla lunta pihalta, haravoimalla, hakkaamalla halkoja ja tekemällä käsitöitä. Rentoudun aina myös istahtaessani joukkoliikennevälineeseen.

Mistä saat inspiraatiota käsitöihin?

Luonnosta, väreistä, muodoista, eläimistä sekä Pinterest-sovelluksesta. Löydän Pinterestistä aina valtavasti uusia ideoita. Kädentaitojen harjoittaminen on minulle terapiaa. Ilmaisen itseäni käsitöiden kautta, sillä en pääse nyt tekemään omaa työtäni.

Tällä hetkellä olen todella innostunut mosaiikkitöistä. Ajattelin kokeeksi tehdä yhden mosaiikkityön, mutta harrastus vei täysin mukanaan. Olen tehnyt mosaiikista vaikka mitä – alttaritauluista penkkeihin ja pannunalusiin.

Mitä kannat aina mukanasi?

Puhelinta. Tuntuu vähän surulliselta, että nykyään on vaikea lähteä edes kävelylle ilman puhelinta.

X