– Arvostan kumppanissa ihmistä, en pinnallista kuorta.
Julkkikset

Kolmannen lapsensa saanut Toni Nieminen isyydestä: ”Kun elämä tuo vastuuta, se muokkaa miestä”

Ex-mäkikotka Toni Nieminen on tuore pienen pojan isä. ”Osaan olla ankara, mutta olen myös hellä”, Toni kuvaili isyyttään Anna-lehden haastattelussa vuonna 2014.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Otavamedia

Toni Niemisestä, 42, tuli sunnuntaina pienen pojan isä, kun entinen mäkihyppääjä sai ensimmäisen yhteisen lapsensa Heidi-vaimonsa kanssa.

– Meillä on kaikki hyvin, väsynyt, mutta onnellinen Toni kommentoi vauvauutista Instagramissa.

Toni Niemisellä on entisestä liitostaan kaksi tytärtä, Kerttu ja Maija. Myös Heidillä on ennestään kaksi tytärtä.

Ylä- ja alamäkiä avioliitossa

Heidi ja Toni tapasivat toisensa vuonna 2014, ja seuraavana vuonna juhlittiin häitä.

Avioparin rakkaustarina ei kuitenkaan ole ollut pelkkää auvoa. Vuonna 2016 Toni ja Heidi osallistuivat Ylen Elämä pelissä -ohjelmaan, jossa he puivat liittoaan ja luonteidensa eroavuuksia.

Vielä tämän vuoden alussa Tonin ja Heidin suhteen tulevaisuus näytti epävarmalta. Toni esiintyi Lahden MM-hiihtojen aikaan ilman vihkisormustaan ja vahvisti Ilta-Sanomille, että aviolitto on tauolla.

– Suhteessamme on aikalisän paikka, hän kommentoi lehdessä.

Toni ja Heidi onnistuivat kuitenkin voittamaan vaikeutensa ja ovat nyt pienen pojan tuoreita vanhempia.

Mitä et voisi antaa anteeksi, Toni Nieminen?

Vuonna 2014 Toni puhui ajatuksistaan naisista ja parisuhteista Annan  Mies puhuu naisesta -klassikkosarjassa näin:

Mihin kiinnität naisessa ensimmäiseksi huomiota?

– Silmiin. Kyllä katsekontakti ratkaisee, silmät ovat vähän kuin sielun peili. Katse paljastaa, onko ketään kotona. Silmistä näkee paitsi tyhmyyden myös rehellisyyden.

Entä miltä näyttää eroottinen nainen?

– Naiselliselta. En tarkoita välttämättä mitään pyöreimpiä pakaroita, vaikka kauneus onkin tärkeää. Tärkeintä on, että on sinut itsensä kanssa. Kun luottaa itseensä, se näkyy olemuksessa.

Mikä on ollut pahin virhe naissuhteissasi?

– En osaa nimetä yhtä yksittäistä asiaa. Varmasti virheiden syyt löytyvät perusluonteestani – olen kohtuukova suorittaja, tarvitsen haasteita ja olen aika suoraviivainen. Se on paitsi hyvä myös huono puoleni, olen miettinyt sitä paljon viime aikoina. Luulin olevani hyvä perheenisä ja tein paljon töitä yhteisen yrityksemme eteen. En tajunnut, että arjen hässäkässä unohdin huomioida läheisiäni. Minä vain puursin, vaimoni (entinen vaimo Veera) analysoi ja tulkitsi – ja miehiä on helppo tulkita myös väärin. Pahin virheeni on ehkä ollut se, etten ymmärtänyt, ettei nainen ole yhtä suoraviivainen kuin mies.

Entä pahin tuska, jota olet kärsinyt naisen tähden?

– Ilman muuta avioero. Se on ollut tuskaa, pettymys ja myös itsesyytöksen paikka. En osannut etukäteen kuvitella, kuinka lujille se ottaisi. Mielestäni perheemme asiat olivat kunnossa, joten Veeran ilmoitus tuli ihan nurkan takaa.

Miten naismakusi on muuttunut vuosien varrella?

– Kun elämä tuo vastuuta, se muokkaa miestä. Olen muuttunut, ja asioiden tärkeysjärjestys on nyt toinen. En ole enää villi poikanen, vaan kahden tytön isä. Arvostan kumppanissa ihmistä, en pinnallista kuorta. Ihanteeni on perhekeskeinen, aito ja rehellinen suomalainen nainen. Naisellisuutta parhaimmillaan on se, että nainen huolehtii perheestä ja lähimmistään. Naisen pitää olla hyvä keskustelukumppani, muuten ei suhteesta tule mitään.

Mitä olet oppinut 
päättyneistä suhteistasi?

– Toivon, että osaan jatkossa suorittaa vähemmän ja pystyn huomioimaan läheiseni paremmin.

Oletko mustasukkainen?

– En enää. Olen ollut, mutta olen oppinut siitä pois. Suhde perustuu luottamukseen, vaikka tietysti pitää olla vähän mustasukkainen, eihän se muuten ole rakkautta.

Mitä nainen ei saa sinulta anteeksi?

– Epärehellisyyttä. Pyrin aina olemaan rehellinen ja oikeudenmukainen, enkä voi sietää epärehellisyyttä, en naisilta enkä miehiltä.

Millainen naisen käytös saa sinut hämmentymään?

– Naisen käytös ylipäätään. Nainen on edelleen minulle useimmiten hämmentävä.

Miten naista voi loukata pahiten?

– Epärehellisyys on loukkaavinta, ja jos osoittaa, ettei arvosta tai kunnioita. Joskus mies voi tosin loukata naista tietämättäänkin.

Millainen isä olet tytöillesi?

– Osaan olla ankara, mutta pikkutytöt taitavat myös osata kieputtaa minua. Annan minä välillä siimaakin – olen myös hellä. Teemme paljon asioita yhdessä. Viime yön tytöt olivat luonani. Heräsimme kuudelta, tulimme tallille ruokkimaan hevoset, söimme aamupalan ja sitten vein tytöt kouluun.

X