Outi sanoo oppineensa nyt, että toista ei voi muuttaa. – Seuraavassa suhteessani osaan toivottavasti antaa toisen vastata omista traumoistaan ja teoistaan.
Julkkikset

Kolme vuotta sitten eronnut näyttelijä Outi Mäenpää: ”Vasta nyt tunnen olevani täysin vapaa”

Näyttelijä Outi Mäenpää, 55, erosi kolme vuotta sitten, mutta irtaantuminen liitosta on ollut pitkä prosessi. – Vasta nyt tunnen olevani täysin vapaa, Outi sanoo. Hän on oppinut, ettei toista voi muuttaa.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

 Kaksi avioliittoa ja -eroa ovat opettaneet näyttelijä Outi Mäenpäälle paljon rakkaudesta ja rakastamisesta.

– Olen ehdottomasti parisuhdeihminen, ja olen lähtenyt suhteeseen tosissani ja tunteella.

Outi uskoo vihdoin oppineensa toisenkin tärkeän, itsestään selvältä kuulostavan asian.

– Toista ei voi muuttaa. Seuraavassa suhteessani osaan toivottavasti antaa toisen vastata omista traumoistaan ja teoistaan. Ei pidä mennä toisen tontille, ei edes hyväksynnän saamisen toivossa.

Outin mielestä ihmiset eroavat liian herkästi. Puoliso ei useinkaan vaihtamalla parane, vaan kyse on omasta kasvusta ja asenteesta – ellei puhuta päihteiden väärinkäytöstä tai henkisestä ja fyysisestä väkivallasta.

Ensimmäistä eroaan Outi selvitteli eroseminaarissa. Siellä hän oppi, että eroja yhdistää sama tunteiden kaava: on vihaa, surua, pettymystä ja itsekritiikkiä.

Toisessa liitossa eroa tehtiin pitkään, ja pariskunta yritti vuonna 2015 palata vielä uudelleen yhteen kerran erottuaankin.

– Molemmat eroni olivat väistämättömiä, sen tiedän.

Toipuminen on pitkä prosessi

Kun Outi erosi kolme vuotta sitten, kesti noin vuoden, ennen kuin hänellä oli hyvä ja avoin keskustelu ex-miehensä Kai Nordbergin kanssa.

– Ajattelen nyt, että tekisin monen asian toisin. Mutta se meni juuri niin kuin meni, ja sen kanssa on elettävä. Pidän Kaita yhtenä Suomen parhaana tuottajana, arvostan häntä suuresti ja opin häneltä paljon. Olemme tehneet eron jälkeen jo töitäkin yhdessä.

Outi ymmärtää nyt, että erosta toipuminen on pitkä prosessi.

– Siinä olen toiminut molemmilla kerroilla oikein, etten ole sännännyt heti uuteen suhteeseen. Vasta nyt, kolme vuotta eron jälkeen, tunnen olevani täysin vapaa ja voin ajatella jopa uudelleen rakastumista.

 Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Outi kertoo, millaisia oivalluksia hän on saanut elämästä, rakkaudesta, äitipuoleudesta ja itsensä hyväksymisestä. Lue juttu Annasta 50/2017. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X